abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:00 | Nová verze

    Zulip Server z open source komunikační platformy Zulip (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 9.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Dotaz: Prestigio ION PC ako server

    AraxoN avatar 16.5.2010 01:05 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Prestigio ION PC ako server
    Přečteno: 1510×
    Zdravím.

    Uvažujem nad Prestigio ION PC ako nad domácim linuxovým serverom. Viem, že nie som prvý, lebo aj tu na ABClinuxu som našiel niekoľko diskusií a aj HW záznam k tomuto zariadeniu. Bohužiaľ sa žiaden majiteľ nepodelil o dlhodobé skúsenosti. Konkrétne mi ide o to, či toto zariadenie zvláda dlhodobo bežať 24/7 a či sa po istej dobe nepretržitej prevádzky nezvýšila jeho hlučnosť, alebo sa nevyskytli chyby z prehriatia.

    Vopred vďaka.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    the.max avatar 16.5.2010 21:34 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    ion@pc jsem v ruce nemel, ale asi takhle. Zalezi co na tom chcews provozovat. Atom neni zadnej zazrak, co se vykonu tyka, na druhou stranu, v multimediich to dohani prave ten ION. To ale na serveru zrejme moc nevyuzijes, pokud tedy nejakym zpusobem nezapojis do nejakych vypoctu graficke jadro. Pri dobrem chlazeni by nemel byt problem, aby to bezelo 24/7, co se tyka hlucnosti, pokud tam neni nic, co se mechanicky toci (disk, vetrak...)neni duvod ay to poc ase zacalo delat hluk. Pokud tam ale je neco, co se tosi, obvykle byva zdrojem hluku vetrak, kteremu odejdou loziska (pokud nejaka ma), to je otazka cca 6-12ti mesicu -> vymena vetraku. Disk muze take zacit delat vetsi hluk, ale to by musel bezet hodne dlouho. i kdyz otazka je, jak jsou dnesni disky kvalitni (stare 20mb disky s MFM rozhranim bezi i dnes). Pamatuju si nektere disky (hlavne pak IBM) ktere pri porovnani 2 kusu stejne rady a stejne kapacity, ovsem kdy jeden mel 'natoceno' mnohem vice, byl podstatne hlucnejsi (piskal.)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    AraxoN avatar 16.5.2010 23:59 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Nebežalo by tam nič extra - samba, ftp, apache, php, postgres, memcached. Pristupoval by na to väčšinou len jeden používateľ naraz, aj to len sporadicky. Loadavg predpokladám na úrovni 0.00. Ide mi len o to, aby to bolo prístupné vždy, keď si na to spomeniem a aby to nežralo veľa elektriny.

    Možno by časom pribudlo prehrávanie MP3, alebo filmov v bežnej kvalite (nie HD).

    S Atomom už nejaké skúsenosti mám - Asus Eee PC 900HA s WinXP. Na ňom už obdobné veci prevádzkujem (pod Winmi) a na výpočtový výkon sa rozhodne nesťažujem. Je to ale notebook a nechcem ho len tak nechať bežať v kuse. Navyše s ním sem-tam potrebujem niekam odbehnúť, takže ho nemôžem mať stále zapojený v tej istej sieti.

    Čo sa týka toho disku a vetráku - zisťoval som ako sa veci majú. Podľa reakcií v diskusiách Prestigio ION PC dosť topí a bežne je vraj niekde na 70 stupňoch. Toľko pravdepodobne nebude na disku, ale aj tak sa asi disk bude pohybovať okolo nebezpečného územia 50+. To by možno šlo obmedziť uspávaním disku a konzervatívnym governorom na cpufreq. To kľudne risknem. Prinajhoršom by sa asi dalo systémový disk časom vymeniť za flashku a na väčšie dáta pripojiť externý cez USB.

    Čo je ale horšie, je ten vetrák. Vetrák tam je, je malý a je neštandardný. T.j. asi ťažko nahraditeľný. Na stránke Extrahardware je tento strojček pekne rozpitvaný a tam to je vidno. Práve preto by som chcel skúsenosti niekoho, kto to skúsil prevádzkovať ako serverík. Ten odhad 6-12 mesiacov na vetrák nie je príliš optimistický.
    17.5.2010 15:07 david
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Prestigio jsem v ruce neměl, ale mám zkušenosti s Pegatronem (IPX7A-ION), proti prestigio to má výhodu, že je kompletně funless a když k tomu hodíš PICO zdroj (zkus zavolat do emka www.emko.cz maj na ně nějakou super cenu) tak se tam netočí nic. nemluvě o tom, že měnič z 220V je mimo skříň, takže to topí jinde a ne u desky.

    Má to samozřejmě ION, dá se to koupit u www.mobility.cz za cenu cca 2300 bez DPH.

    Jinak to má i fan control, takže k tomu můžeš dát větrák a řídit si ho podle potřeby.

    Kdybys chtěl, manuál ti můžu hodit do mailu.

    Pokud nepotřebuješ full hd, bude ti stačit nějaká deska od Intelu, mám zkušenosti s D945GSEJT, dobrý na tom je, že to má vstup na 12V takže žádný zdroje a je to taky funless.

    Obě desky jsme testovali ve firmě docela dlouho a nebyl problém ani v kompatibilitě s linuxem ani s 24/7.

    David
    AraxoN avatar 17.5.2010 17:51 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Pegatron IPX7A-ION: toto vyzerá zaujímavo. Má rozhodne viac konektorov a možností využitia, čo sa mi páči. Na druhej strane keď k tomu prirátam skrinku, pamäť a disk, bude to drahšie, než to Prestigio a bude to mať aj o 50% vyššiu spotrebu.

    Intel D945GSEJT: tiež nevyzerá zle - na moje účely by stačilo. Atom N270 nemá podporu 64 bit, ale to by mi nemalo vadiť. Je lacnejší a spotreba by tiež mala byť nižšia. Musím sa v tom trochu pohrabať, že ako to je s dostupnosťou komponentov. Nie som veľmi naklonený tomu, aby som si niečo bastlil sám, ale ak zmením názor, tak pravdepodobne kvôli tomuto kúsku.
    17.5.2010 22:50 david
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    64 bit - no musím říct, kde jsem to potkal, neviděl jsem zlepšení, spíše naopak. Kamarád si dal Ubuntu 64 bit a nerozběhl Javu, což byl velký problém při používání banky.

    Pokud jde o spotřebu, tak ta druhá deska je jednojádro, což je určitě lepší na spotřebu, horší na výkon.Na druhou stranu na to, co jste popisovalby jednojádro s IONem mělo stačit jako nic.

    D
    17.5.2010 22:52 david
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Oprava, ta druhá deska nemá ion, ale i tak to používáme pro full hd v 720i.
    AraxoN avatar 17.5.2010 23:42 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    To som len tak nahlas rozmýšľal. Počet bitov pre moje použitie nehrá rolu - mám to vyskúšané na 32-bit aj na 64-bit a pri RAM-ke 2GB kľudne pobežím aj na 32-bit.

    To s tou Javou je nejaké podozrivé - na jednom zo serverov máme Javu a nezaznamenal som žiaden problém s 64-bit. Je pravda, že tam máme Gentoo, a nie Ubuntu... :-)

    S tou úvahou o spotrebe a počte jadier (menej jadier = menšia spotreba) súhlasím.

    Či to bude čipset ION, alebo iný, nehrá pre mňa žiadnu rolu. Grafika by aj tak zostala nevyužitá. ION mi padol do oka len preto, lebo bol v tom Prestigiu a celé to bolo v peknej krabičke a za peknú cenu. Len to chladenie...

    ...

    Ešte k tomu, čo si písal pred tým... Hľadal som ku D945GSEJT vhodnú skrinku a zdroj a bohužiaľ som zistil, že v problematike mini ITX som úplne stratený. Neviem kde začať a obávam sa, aby som nekúpil niečo čo sa nebude dať potom spolu skombinovať. Pozeral som emko, aj mobility, ale nie som z toho múdrejší... Nemáš niečo pre úplných beginnerov? Alebo nejakú radu na nezaplatenie? ;-)
    AraxoN avatar 18.5.2010 17:15 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Beriem späť poslednú otázku. Pol dňa som dnes strávil browsením a myslím, že som našiel riešenie - Intel D945GSEJT a skrinka bez zdroja, keďže ten Intel ide na adaptér 12V. RAM a disk je bez problémov. Ešte sa rozhodnem pre dodávateľa a môžem bastliť. :-)

    Ďakujem za rady. Povedal by som, že zatiaľ to splnilo svoj účel.
    AraxoN avatar 19.5.2010 11:43 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Aby som to nejak uzavrel... Odpoveď na pôvodnú moju otázku:

    Prestigio ION PC sa ako 24/7 server pravdepodobne nehodí.

    ...

    Sám som sa nakoniec zariadil takto:

    Intel D945GSEJT, 2GB RAM, 2.5" 250GB disk, skrinka Aywun MW-107, adaptér 12V. Fanless, ak sa bude dať, ak nie tak 40mm alebo 60mm ventilátor - uvidím čo sa tam vojde až keď to budem skladať. Cena zatiaľ spolu aj s dopravou len o pár eur vyššia než ten ION. Ale predpokladám, že ešte niečo pôjde na káble, skrutky, redukcie, ktoré zistím až keď to budem skladať.
    19.5.2010 13:03 chochi | skóre: 29 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Ahoj,

    Intel D945GSEJT jde provozovat bez vetracku (z vlastni zkusenosti), ale teplota CPU (ve skrini kde nekoluje zadny vzduch) mi dost casto stoupal k 60°C. To je jeste OK, ale asi ne uplne optimalni. U me to vyresil jeden 80mm ventilator s 50% otackami pripevneny z boku skrine (akorat se tam vesel) a ted ma procesor problem prejit pres pokojovou teplotu :-).
    AraxoN avatar 25.5.2010 00:08 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Tak už to mám doma, aj som to poskladal a nainštaloval základný systém. Aj pri dlhšej kompilácii je teplota bez ventilátora celkom OK - 40°C HDD, 55°C CPU, 57°C MB, 80°C Chipset (aspoň dúfam, že som správne priradil čidlá :-) ). Ak by sa mi podarilo na ventilátore regulovať otáčky až do tej miery, že by sa automaticky zapínal a vypínal podľa potreby, tak ho tam asi dám len tak pre istotu, proti prehriatiu. V opačnom prípade to ostane fanless. Taky dobrý. :-D
    the.max avatar 25.5.2010 08:54 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    pokud mas nainstaleny lm_sensors, zkus pwmconfig. ten ocheckuje, jestli hardware umi rizeni otacek, pokud ano, tak ti to pomuze nastavit. Otacky se pak nastavuji podle aktualni teploty. Kdyztak koukni i sem, ale nevim jestli to David jeste nejak dal vyviji.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    AraxoN avatar 30.5.2010 10:58 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Vďaka za tip. Vyhrabal som u našich doma v nepoužívaných veciach 4cm Cooler Master a rozbehal fancontrol cez ten pwmconfig. Funguje znamenite. Spustí sa len keď teplota CPU prelezie 70°C, čo sa za normálnej prevádzky nestáva. Uvidím ako to bude v lete - možno zvýšim limit, keďže tento procák môže ísť až do 90°C a aj za touto hranicou má HW poistku, ktorá by ho mala spomaliť, alebo vypnúť.

    Zistil som, že čidlo coretemp udáva hodnotu ako rozdiel od maximálnej Tjmax, čo potom jadro konvertuje na teplotu s tým, že za maximum považuje nejakú inú hodnotu. Takže výsledok merania coretemp nezodpovedá skutočnosti, teda aspoň do doby, kým to v jadre linuxu neopravia. Podľa mojich meraní je rozdiel medzi čidlom coretemp a čidlom na doske 28°C, takže som coretemp zo zoznamu sledovaných veličín nateraz vyradil a riadim sa čidlom na doske.
    29.11.2010 23:38 mehturt | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    ahoj, riesim nieco podobne, nejaky 24/7 server s nizkou spotrebou.. najprv som uvazoval o Sheeva Plug, ale docital som sa o problemoch s prehrievanim a zhorenim zdroja.. teraz uvazujem o MB ASUS AT5NM10-I + 1GB RAM + nejaka mini ITX skrinka s externym napajanim, napr. http://www.h-online.com/priceinsight/a476357.html, vychadza to cenovo asi ako ta Sheeva s postovnym z UK uvitam akekolvek rady a komentare m.
    AraxoN avatar 30.11.2010 09:56 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Ahoj. Mne to čo som písal vyššie funguje výborne. Gentoo linux síce pri kompilácii dáva Atomu zabrať, ale to som nakoniec vyriešil pomocou distcc.

    Čo by som Ti zo svojej skúsenosti poradil je, aby si nerozmýšľal o úplne fanless riešení. Osaď do skrinky ventilátor, aj keď by väčšinu času mal ostať nečinný. Podľa špecifikácie Intelu totiž Atom D510 môže dávať až 13W tepla, čomu by zodpovedal aj ten masívny chladič. Ten chladič to ale rozptýli len do skrinky a odtiaľ to bude musieť ísť preč ventilátorom. Čím menšia skrinka, tým skôr. Nejde len o teplo na procesore, ktorý pobeží až do 100°C, ale teplo na disku a ostatných komponentoch. Ja som si vybral skrinku, ktorá s upevnením ventilátora nerátala, takže som to tam musel zadrôtovať eska-páskami. Môj Atom N270 pritom dáva len 2,5W.
    30.11.2010 10:08 mehturt | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Aha, diky za radu.. Problem je ze velmi dosky s nejakym slabsim atomom som ani nezohnal.. napr dost vela dosiek je na alze, ale vecsinou s D410/D425. Ta skrinka co planujem je dost mala, takze problem s teplom moze byt, ale ma 2 pozicie na 40mm fan, takze prikupim aj to.
    AraxoN avatar 30.11.2010 11:30 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prestigio ION PC ako server
    Kúp taký ventilátor, čo sa dá regulovať a reguláciu nastav podľa návodu, ktorý tu bol vyššie. Potom by to malo byť bez problémov a väčšinu času ticho.

    U tých novších Atomov by celkovú spotrebu a teplo mal zachraňovať čipset. Intel D945, ktorý mám ja, je prastarý a spotrebuje (a následne vyžiari) viac než samotný Atom. Novší čipset by na tom mal byť lepšie.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.