abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 3
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Zařízení na posílaní SMS

    30.4.2019 14:19 host
    Zařízení na posílaní SMS
    Přečteno: 1272×
    Zdravím, mám SIM kartu s neomezeným tarifem a nevím jaký koupit HW k serveru s linuxem abych mohl ze serveru odesílal stovky SMS denně. Poradí někdo? Díky

    Odpovědi

    30.4.2019 15:25 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Pokud nechces nejakou komercni branu, muzes zacit experimentovat napriklad s nejakym levnym GSM modulem(SIM800 etc.), nebo USB modemem s podporou SMS od operatora.
    1.5.2019 09:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    A pokud byste chtěl opravdu levné řešení, můžete zkusit nějaký starý telefon, který se připojí k počítači pomocí sériového portu.

    Spíš si ale dejte pozor na to, že to, že máte neomezený tarif, neznamená, že vám operátor dovolí odesílat neomezené množství SMS. Ty tarify jsou vždy určeny pro nějaké použití, a pokud máte klasický neomezený tarif „pro lidi“, odesíláním stovek SMS denně určitě vybočíte z parametrů služby a operátor to zjistí a bude řešit. Takže je otázka, zda by se vám nevyplatilo rovnou nakoupit odesílání SMS jako službu, než teď kupovat nový modem a pak zjistit, že s odpovídajícím tarifem už se vám to nevyplatí.
    1.5.2019 23:02 host
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    To je vážně fajn, díky za včasné upozornění. Znáte nějakou levnou službu či levné řešení?
    2.5.2019 10:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Z hlavy mne teď žádná služba nenapadá. Řešíme občasné posílání SMS v jednom spolku, ale tam je všechno na dlouho, k průzkumu trhu jsme se ještě nedostali… Hledejte „SMS brána“ – motají se do toho hardwarové brány a konkrétní brány např. obcí, ale najde to i poskytovatele SMS brány jako služby.
    15.5.2019 15:24 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Operátoři také mívají svojí bránu. T-mobile to má do sítě zdarma, jinak podle tarifu. Bohužel to po pár zprávách za sebou chce captchu.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    2.5.2019 11:39 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Používám Tedy cena cca 0.7 Kč za SMS. Nevýhoda je, že po roce nepoužívání kredit vyprší.

    Ohledně klasického telefonu připojeného trvale k pc - nevím jak to bude stabilní při trvalém připojení. Průmyslové SMS brány jsou v tomto ohledu určitě lepší např.:
    -- OldFrog
    k3dAR avatar 2.5.2019 20:14 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    no nevim, kdyz chce posilat stovky (dejme tomu 300) denne, tak by to mel za ~6000Kc/mesic ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.5.2019 13:48 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Nokia 6303c. Ojazdena sa predava na Bazosi za par stoviek.

    Riesil som nieco podobne pred 8 rokmi a uspesne: https://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/336191#13. Ja som sice potreboval primarne prenastavovat presmerovanie prichadzajucich hovorov na konkretny mobil, ale nakoniec podobnymi jednoduchymi AT prikazmi som z toho spolahlivo odosielal aj SMS-ky. Dali sa z mobilu aj citat. Par stoviek denne by cez to nebol problem poslat (ja som posielal max. par denne), ale ako tu uz zaznelo, zisti si najprv ako sa k tomu stavia operator.

    Jediny trik bol, ze mobil sice lezal fyzicky vedla serveru (trvale v nabijacke), ale komunikoval cez Bluetooth, ktory bol daleko spolahlivejsi ako USB kabel.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    2.5.2019 19:11 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Obávám se, že spolehlivost bluetooth je také sázka do loterie. Ale zkusit to samosebou lze.
    -- OldFrog
    3.5.2019 11:20 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    To BT pripojenie nemalo v tomto nasadeni jediny vypadok za par rokov. A to ani ked sa predtym mesiac nijak s telefonom nekomunikovalo. Nie, ze by som to bol schopny o BT povedat obecne, ale v tomto pripade to fungovalo absolutne bez chyby.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    3.5.2019 10:23 [Jooky]
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    (hw detialy nizsie)

    Ako uz bolo spomenute. Najprv si zisti, ci "neobmedzeny tarif" je naozaj neobmedzeny. Ja mam napriklad business pausal od Orange SK. Vsade pise "neobmedzeny" (a to aj na vramci EU), ale ma to aj drobne pismenka na konci zmluvy. Tam sa pise, ze pocas jedneho kalendarneho mesiaca nesmiem kontaktovat viac ako 200 unikatnych telefonnych cisel. Tolko ani nemam v kontaktoch :D , ale dat toto ako sms branu na notifikacie z eshopu, tak ... Co sa tyka samotnych pausaloch. Urcite existuje aj nieco pre fy, lebo podla mna spolocnosti ako Alza maju tieto veci poriesene "in house" ... a teraz k samotnemu hardwaru.

    Pokial si to chces predsa len poriesit po svojom, tak sa v prvom rade vykasli na riesenie "mobil pripojeny", alebo novodobe 3G/4G usb "customer" modemy. Obe su malo kedy stavane na stabilitu a napriklad telefon sa ti moze vypnut (nadialku ho nezapnes) + vacsina tych novych 3G/4G USB modemov ma tak zly firmware, ze malo kedy vydrzia dlhsie ako par hodin fungovat.

    Ja uz mozno 10 rokov pouzivam kombinaciu modemu ZadaCOM (edge verzia z cca roku 2005) a sofwaru app-mobilephone/smstools (homepage). ZadaCOM modem je embedded Nokia modul + USB/serial prevodnik (ftdi_sio). Nieco ako SIM800, akurat ide o hotove resenie, ktore sa da na bazare najst za radovo eura (na bazosi je ponuka za 6 eur). V kombinacii so smstools som za tu dobu nemal jediny problem, ze by sa nieco zaseklo, alebo prestalo fungovat. Oproti ovladaniu cez AT prikazy (spomenute vyssie), to ma velku vyhodu, ze smstools si udrzuje "queue". SMS su usporiadane do "chlievikov" incoming / outgoing / sent / checked / failed. Tym padom moze system naraz vygenerovat viacej SMS a samotne SMS sa postupne odosielaju (ja to mam ako notifikacie na monitoring).

    Jedina nevyhoda resenia "ZadaCOM", je nutnost to mat pripojene ku konkretnemu servru (USB). SMS sa sice daju medzi servrami prenasat, ale stale je to single point of failure. Aj preto aktualne experimentujem s resenim cez MikroTik RBwAPR-2nD & R11e-LTE. Primarne urcenie je LTE Router/AP, ale ma to SMS interface a je vcelku stabilny (a hlavne dostupny cez net). K tomuto ale zatial este nemam vela info, kedze je to stale aj pre mna PoC ... takze skorsie len FYI, ze aj toto existuje ... a aj samozrejme komercne sms brany ...
    3.5.2019 18:33 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Kdyby ses ozval pred mesicem, dal bych ti gratis presne to co potrebujes - modem. Ted uz je ve stoupe. Das do toho SIMku, a pouzivas zcela standardni AT prikazy. Takze se poohlidni nekde na ebay a spol, urcite se tam toho valej hromady.

    Starsi telefony jak bylo zmineno, fungujou taky - pokud (a prave pokud) ten modem maji v sobe (ne kazdej ho mel). Jenze ty nejsou delany na nejakej trvalej provoz, takze spolehlivost nebude nijak zazracna.

    A ad tarif, pokud nebudes odesilat stovky tisic SMS, tak to operatora vubec nezajima. Do 10k mesicne zcela 100% naprosto vpohode.
    the.max avatar 3.5.2019 23:13 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Vodafone obvykle blokuje SIMku po 300 SMS.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Max avatar 3.5.2019 19:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    V práci používáme 2N EasyGate (má to u sebe externí anténu, takže parádička).
    Dlouhou dobu jsme jej používali klasicky přes RS232, ale před pár lety jsme k tomu ještě přihodili převodník na eth od papoucha :
    GNOME232.
    Vše 100% stabilní s uptime několik let.
    Do firmy tedy ideální. Ale pokud to máš přímo pro vlastní rodinný potřeby, tak to bude asi dražší/nerentabilní řešení.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.5.2019 01:49 [Jooky]
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Presne tu N2 branu som len nedavno demontoval a riesim ci sa oplati dat na bazar :-) Vramci upratovania som nasiel aj niekolko tych ZadaCom modemov (spominane hore).
    Max avatar 4.5.2019 10:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Tak běžně se prodává nová nad 4k CZ, takže za takových 1000 až 1500,-Kč je to prodejný. Pravdou ale je, že jde o trh velmi specifický, ale za zkoušku člověk nic nedá (v případě Aukra minimum).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    the.max avatar 3.5.2019 23:11 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Zcela běžně k tomuto účelu používám různé USB modemy hujavej. Přez usb_modeswitch je přepnu do 'správného' režimu a pak jen správně nakonfiguruji sms-tools.

    Dřív jsem používal průmyslové GPRS modemy/moduly od Siemensu, MC35 (a jeho deriváty), ale s ubývajícími sériovými porty jsem přešel k USB modemům.

    Pokud se nebojíš bastlení, tak třeba na aliexpressu hledej SIM800 a k tomu nějaký převodník (MAX232, FTDI, CP...), moduly mívají Rx a Tx sériák s 3.3V logikou.

    Vše se pak dá ovládat pomocí sms-tools nebo gnokii, atd...
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    4.5.2019 00:04 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Toto používáme - kvalitní, easy&fun, spolehlivé (Made in CZ) HWg-SMS-GW3
    Max avatar 4.5.2019 00:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Koukám, že to nevychází levněji, než ten 2N s převodníkem.
    Každopádně pěkný all-in box
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.5.2019 16:47 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS

    postupně jsme zkoušeli různé varianty (přibastlený starý mobil, webové brány apod.), ale časem jsme zjistili, že toto je nakonec nejvýhodnější (dáváme to k zákazníkům - průmysl) - když se připočte čas pro rozchození různých bastlů ( 1500,- každá hodina), jednotné řešení všech instalací atd. nějaká ta tisícovka navíc se bohatě vrátí v ceně (ne)potřeby servisu.

    Samozřejmě jde o účel - blbinka do garáže nebo nasazení k desítkám klientů???

    4.5.2019 17:43 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Max avatar 13.5.2019 01:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Jop, známej rozjíždí na GSM toto, takže pokud rád bastlíš, je to otázkou pár korun a mělo by to být stabilnější, než si hrát s telefone, různými usb dongli apod. :
    A6 GPRS Pro Serial GPRS GSM Module
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.5.2019 08:18 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zařízení na posílaní SMS
    Nemajú bežné GSM modemy limit na zasielanie SMS max 3ks za sekundu? V špičkách to môže robiť problémy.

    Kedysi bol ten limit vyplývajúci z obmedzení 2G siete. Oberátori preto u seba sprístupňovali SMS Brány fungujúce cez klasické TCP, a to aj s lepším cenníkom oproti bežnému konzumentskému. Ale to je už rokov čo som to sledoval.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.