abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus

    27.12.2005 23:36 hw3
    Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Přečteno: 1004×
    K Vánocům jsem dostal scanner Mustek BearPaw 2448TA Plus. Takže jsem se ho hned jal vyzkoušet na svém Debianu Sarge. Tady na Abclinuxu.cz jsem dokonce našel zápis o tomto HW, takže jsem ho podle toho zprovoznil. Ze začátku nebyl problém. Sane jsem už měl nainstalované předtím a scanner byl hned v systému vidět. Jenže najednou, když jsem zkusil něco nascanovat v aplikaci Kooka, zjistil jsem, že snímací rameno se při scanování (i "náhledu") posouvá po několika centimetrech pořád sem-tam-sem-tam a pomalu postupuje dopředu. Prostě se nepohybuje plynule (dokonce jsem to radši zkoušel i ve Win, jestli to není normální chování, ale tam to fungovalo správně). Jenže takhle samozřejmě ze scanneru nevyleze celistvý obraz. Nehledě na to, že s tím tak "zametá", že se bojím, aby se nezničil...

    Moje další pokusy odhalily zajímavou věc: Když smažu adresář ~/.sane/xsane a spustím XSane, přičemž nic nenastavuji a dám rovnou "Sejmout náhled", sejme se obrázek správně normálním plynulým pohybem ramene. Jenže jen nastavím třeba aby scanoval barevně a znovu kliknu na "Sejmout náhled", je opět vše při starém...

    Prohledal jsem spoustu manuálů, dokumentace, fór, ale nic mi nepomohlo.

    Prosím vás tedy o radu. Mám Debian Sarge, součásti Sane stažené z APT zdroje http://people.debian.org/~aurel32/SANE . Nic víc snad potřeba není. Můžu sem případně vložit nějaké konfiguráky.

    Předem díky za všechny rady!

    Odpovědi

    27.12.2005 23:50 hw3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Ještě bych ke svému dotazu doplnil jednu věc: zjistil jsem ještě, že v aplikaci XSane to funguje všechno správně jen když skenuji na "grey". A můžu nastavovat cokoliv jakkoliv. Jenže jakmile nastavím skenování barevně, začne se to hned chovat zase špatně. Takže jde o to donutit ho skenovat barevně. Resp. on barevně skenuje, ale jak říkám rameno jezdí po kouskách sem a tam a výsledný obraz není v některých místech celistvý.

    Díky.
    28.12.2005 01:32 Milan Gerža | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Ja pouzivam gentoo a tenhle scanner mi funguje bez problemu. Zkuste najit soubor s firmware, ktery se nainstaloval pod Win, a pouzit jej pod linuxem k inicializaci scanneru. Pokud to nepomuze, prohledejte web, pripadne mailing listy sane, mozna tam neco najdete :-(
    28.12.2005 11:00 hw3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Díky za odpověď. Podle nějakého návodu jsem hodil do adresáře /usr/share/sane/gt68xx soubor A2NFw.usb , který byl na instalačním CD (místo toho, co jsem stáhnul z http://www.meier-geinitz.de/sane/gt68xx-backend/ . Scanner se hlásí správně, v tom není problém. Jen prostě nezvládá skenovat barevně. "Hraju" si s nějakými konfiguračními soubory Sane a XSane, jestli tam něco nepomůže.

    Ještě se tedy kouknu na tu konferenci Sane, ale moc nevím podle čeho hledat. Nevím, jak bych svůj problém vyjádřil v angličtině :-)

    Pokud máte ještě někdo nějaký nápad, budu vám vděčný! Díky.
    6.1.2006 21:48 Pavel Vymetálek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus

    S vánočním dárkem Mustek Pearbaw 1200CU Plus jsem měl podobný problém a vyřešil se tak, že jsem do /usr/share/sane/gt68xx/ podstrčil firmware z dodávaného CD. Firmware z webu projektu sane nešel.

    Na dodaném CD byly dvě verze firmwaru PS1Dfw.usb a PS1Gfw.usb. Sane vyžadoval PS1Dfw.usb se kterou nechodil a po přejmenování PS1Gfw.usb na PS1Dfw.usb se to rozběhlo bez nejmenšího problému.

    Zkuste použít jiný firmware...

    6.1.2006 22:11 hw3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Na instalačním CD tohoto mého scanneru je však pouze jeden soubor *.usb s firmware - a tím je A2NFw.usb, který je na stáhnutí i na stránce gt68xx backendu. Ty soubory jsou totožné (porovnal jsem MD5 otisky).

    Myslím, že se opravdu bude jednat o nějaký problém v komunikaci přes USB (viz níže), protože jinak všechny funkce scanneru chodí.

    Přesto velice děkuji za radu!
    6.1.2006 19:48 hw3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Ještě jsem trochu pátral a zjistil pár informací. Nejsem žádný profík, takže to leckomu bude připadat, že jsem "objevil Ameriku", ale snad se dopracujeme k řešení. Tak tedy:

    Ten jev, kdy se rameno scanneru v určitých intervalech vrací se nazývá "backtracking" (nevím, jestli existuje nějaký český ekvivalent). Něco o tom jsem našel na mailing listu SANE. Je to způsobeno tím, že když je interní buffer scanneru zaplněn (stane se když požadujeme vyšší rozlišení či více barev scanu), tak musí scanner používat buffer počítače, ke kterému přistupuje přes USB (SCSI ?) sběrnici. Takže ovladač sběrnice musí zajišťovat rychlou komunikaci. Na mém Debianu se o to v tomto případě stará asi libusb. S tím asi nic neudělám, ale zjistil jsem, že při kompilaci sane-backends je možno nastavit přepínač --enable-scsibuffersize nebo --enable-scsi-directio.
    $ ./configure --help
    ...
      --enable-scsibuffersize=N
                              specify the default size in bytes of the buffer for
                              SCSI commands [default=131072]
      --enable-scsi-directio  enable SCSI direct IO (Linux only, dangerous, see
                              README.linux)
    ...
    
    Myslíte, že pomůže nastavit při kompilaci některý z těchto přepínačů? Který z nich a co konkrétně to udělá? Myslím, že by pomohlo nastavit Direct IO, ale netuším co to znamená. Možná jsem paranoidní, ale slovo "dangerous" mi dává tušit, že by to mohlo poškodit hardware?!?

    Můžete mi prosím někdo poradit? Děkuji!
    petka avatar 10.11.2006 18:43 petka | skóre: 25 | blog: heydax | Klasterec N/O
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podivné chování Mustek BearPaw 2448TA Plus
    Mam Mustek BearPaw 2400CU+ , ovladace jsem pouzil z netu *.usb , pri skenovani se mi oskenovala jen pulka stranky a zbytek se roztahl na A4 , nepouzitelne. Ale podle navodu vyse jsem pouzil original ovladac z CD diver winXP *.usb a scaner zacal jiz korektne snimal celou plochu , diky moc za tohle forum :-)
    Ubuntu server - Asus E35M1​-M ​- AMD Hudson M1 , 2x Technisat Skystar2 , 2x 1GB Lan , WiFi mod AP ,vdr,mysql,apache2...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.