abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Router ASUS-WL500g a neveřejná adresa

    20.2.2006 13:58 likeapear | skóre: 6
    Router ASUS-WL500g a neveřejná adresa
    Přečteno: 1119×
    Ahoj,

    doma mám router ASUS-WL500g, který má neveřejnou adresu. Potřeboval bych se na něj nějakým způsobem dostat z práce. V ideálním případě vytvořit nějakou VPN. V tomhle routeru běží linux, platforma mipsel (říkám to správně?). Dá se s tím poměrně hodně hrát (viz www.wl500g.info) a tak mě napadl Hamachi (www.hamachi.cc), jenže jsem narazil: k dispozici je linuxová verze pouze pro platformu x86 a navíc closed soruce.

    Jde to vůbec nějak udělat? Existuje něco podobného jako Hamachi, ale co by běželo na téhle platformě?

    Díky

    PS: Pokud jsem dotaz nezařadil správně tak se omlouvám, ale nevěděl jsem kam to dát...

    Odpovědi

    20.2.2006 14:49 Milous | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neveřejná adresa
    Neznam firmware Hamachi ale ja pouzivam firmware openwrt s ovladaci mdwifi. Je je mala linuxova distribuce s ovladaci na Asuse WL-500g. Takze v ni funguji klasicke linuxove prikazy a ip adresy a nastaveni bezdratu se konfiguruje prikazem setup.
    20.2.2006 22:57 likeapear | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neveřejná adresa
    Hamachi neni firmware, ale software. Je to něco podobného OpenVPN, využívá to P2P a do té VPN je pak možné přistupovat i v případě, že je schovaná za nějakou bránou. Můj router má neveřejnou adresu, je schovaný za nějakým jiným routerem mého ISP, který nemohu konfigurovat.
    21.2.2006 10:27 likeapear | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neveřejná adresa
    Dobře, tak se zeptám jinak: Existuje pro Linux něco jako je Hamachi, ale open source? (resp aby to běželo pod různými platformami)?

    Díky
    20.2.2006 17:11 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neverejna adresa
    Zalezi na tom, coje pred tim routerem (nejaka brana ci FW). Pokud muzes ovlivnit nastaveni te brany, tak vystrc jeden port na tuhe branu, treba ssh (pod jakymkoli cislem portu). A pres nej si muzes natunelovat co chces (tedy pokud ten linux na routeru ma ssh server). Nebo si muzes udelat tunel rovnou z te brany (kdyz ti root povoli se na stroj prihlasit, a pokud je tam Linux/Unix/BSD ci cokoli net friendly).
    20.2.2006 22:58 likeapear | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neverejna adresa
    Právěže bohužel nemohu ovlivnit nastavení té brány :-(
    21.2.2006 16:11 likeapear | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neverejna adresa - jaKé porty namapovat
    Tak jsem svého ISP ukecal, že by (zdarma) namapoval nějaké porty. Pokud bych chtěl zprovoznit OpenVPN, co všechno mi musí namapovat? Díky za včasnou odpověď, trochu to spěchá!
    21.2.2006 21:28 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Router ASUS-WL500g a neverejna adresa - jaKé porty namapovat

    OpenVPN je to sumak. V konfiguraci se muze nastavit libovolny port.

    Pokud nelezes do cele site, tak spis doporucuji uvedene tunelovani. Je to jednoduche - na fw se namapuje jakykoli port na port 22 routeru. Pak zadas ssh -p port_na_fw -L local_port:localhost:remote_port adresa_fw

    Po spusteni a prihlaseni do konzole routeru se presmeruje port remote_port z routeru na local_port na tvem compu. Fraze s -L atd. se muze zopakovat i pro dalsi porty. Misto localhost muzes pouzit i adresu dalsiho pocitace, ktery je z routeru videt, a presmerovat si port z nej.

    Takze napr. -L 81:localhost:80 presmeruje http port na tvuj local na port 81 (kdyby ti na nem treba uz bezel http server). Pak staci do prohlizece zadat adresu localhost:81 a jsi na routeru.

    Pro dalsi informace man ssh.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.