abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?

    6.4.2006 20:10 Jiří Kortus
    Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    Přečteno: 440×
    Dobrý den, chystám se postavit si domácí server, kde bych mimo jiné chtěl sdílet data. Přestože je to poměrně postarší systém, rozhodl jsem se v něm použít SATA disk (potřebuji kapacitu 250GB a kdybych použil IDE disk, integrovaný řadič by jej nenašel, proto jsem se rozhodl radši jít do nové technologie a koupit k tomu i řadič, který bych musel koupit tak jako tak, i pro IDE) - a právě v řadiči je problém. Systémový disk je připojen přímo na integrovaném řadiči na desce - v tom není problém, ovšem když jsem do PC nainstaloval zmíněný SATA řadič a připojil na něj disk, objevily se problémy - defaultně nainstalovaný GRUB odmítl nabootovat (vše skončilo vypsáním zprávy ve smyslu "GRUB xxx loading, please wait", zkusil jsem LILO, a to pro změnu vypíše "LIL", "LILO", "Error: Duplicated Volume ID" a počítač zamrzne. Divné také je, že počítač (byť mi to přijde nelogické) ze systémového disku zkusí bootovat pouze když v BIOSu nastavím pořadí bootování "SCSI,C,A", zatímco při jakémkoliv nastavení (např. "C,CDROM,A") rovnou zamrzne bez jakékoliv známky, že by chtěl korektně bootovat (divné, že to není naopak). Pokud od SATA řadiče disk odpojím, je možné normálně nabootovat linux. Již jsem zkoušel nastavit do lilo.conf paramter disk=/dev/hda bios=0x81, nicméně to nepomohlo, nebo jsem to dělal špatně...? Nesetkal jste se někdo s podobným problémem? Nevíte, jak jej vyřešit? Díky předem za rady či nakopnutí správným směrem :)

    Odpovědi

    Max avatar 6.4.2006 22:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    A nezmění se náhodou označení disků, když se do toho přídavného řadiče vloží disk? To si mi stávalo s mým starým PCI řadičem, někdy se mi i stalo, že různá verze jádra si to pojmenovala jak chtěla, jednou začínaly disky hda-hdx od integrovaného, potom zase hda-hdx od PCI apod.
    Zkusil bych v grubu zeditovat(klávesa e?) bootovací nastavení a prozkoušet různé možnosti označení od hda-hdg. Označení sda-sdx bych taky zkusil ;-)
    Zdar Max
    PS:střílím od boku .. :)
    Měl jsem sen ... :(
    6.4.2006 22:17 Jiří Kortus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    To by bylo mozne, ovsem problem je v tom, ze ani ten GRUB ci LILO nenabehne, tudiz takoveto experimenty nelze provadet :( jedine natvrdo v lilo.conf, ovsem treba live distribuce vidi oba dva disky bez problemu tak, jak je ma videt... tak opravdu nevim :(
    Max avatar 6.4.2006 22:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    Jednou z možností by taky bylo, aby se ten PCI řadič dal do modulu a né do jádra a natahoval se až po spuštění systému.Tím by bylo označení disků jasně dáno a neměl by snad být žádný problém. Teda aspoň myslím :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 6.4.2006 22:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    Hmm,ikdyž asi blbnu :-/. Problém je už před zavedením jádra, takže to to neřeší :(
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.4.2006 22:31 Jiří Kortus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    Jeste jsem ted trochu experimentoval s tou live distribuci (slax) - a zjistil nasledujici: disky jsou oba dva videt, ovsem kdyz jsem zkusil zapsat lilo do /dev/sda (SATA), vyhodi to na konci chybovou hlasku "Fatal: BIOS device code 0x80 is being used by two disks /dev/sda (0x0800) and /dev/hdc(0x1600)" - moc si nevim rady, co s tim udelat...?
    Max avatar 6.4.2006 22:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    tak google je tvůj přítel ;-), viz. třeba zde
    Stejně bych se uchýlil asi ke grubu, jak začnou takové problémy s lilem, tak je zle.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.4.2006 22:51 Jiří Kortus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kouwell KW-571S - konflikt s IDE řadičem?
    Na lilo jsem si zvyknul a grubu porad nemuzu nejak prijit na chut... sice na reseni podobnych situaci bude lepsi, ale zvyk je zvyk .) Nastesti problem jsem uz vyresil pridanim "disk=/dev/sda" a "bios=0x0800" do lilo.conf - jen to chtelo zjistit, jak lilo disky detekuje. Kazdopadne, dekuji za rady :) Jeste to trochu poladim, aby pokud mozno lilo i system byly na jednom disku (ted uz vim, jak se s tim poprat)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.