abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.

    3.5.2006 12:27 Lemmy
    Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.
    Přečteno: 251×
    Ahoj,
    potreboval bych poradit s jednou veci. V ramci svoji domeny jsem pro jednoho uzivatele vytvoril subdomenu test.mojedomena.cz. Vytvoril jsem pro ni samostatny zonovy soubor db.test.mojedomena.cz (bind9) a v nem definoval MX zaznam pro danou subdomenu a to pro pocitac petr.test.mojedomena.cz.

    Problem je ze u poskytovatele je mx zaznam pouze pro muj standardni mail server takze vsechna posta konci na mem mail serveru (postfix), ktery ale nevi kam ma postu pro domenu test.mojedomena.cz dorucit. Pokousel jsem primet postfix, aby postu pro domenu test.mojedomena.cz presmeroval pomoci transport maps, ale nepodarilo se.

    Chci se proto zeptat co je potreba udelat proto aby posta pro domenu test.mojedomena.cz byla smerovana z meho routeru popr. z meho mail serveru na urcity pocitac.
    Dik za radu.

    Odpovědi

    3.5.2006 14:34 maik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.
    Pokud pocitac umi prelozit petr.test.mojedomena.cz, melo by stacit pridat do transport:

    test.mojedomena.cz smtp:[petr.test.mojedomena.cz]

    3.5.2006 20:16 Lemmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.
    Tak presne tohle jsem udelal a nic se nezmenilo. Kdyz se pokusim poslat email ze seznamu na root@test.mojedomena.cz tak mail vubec na muj server nedorazi. Pritom by mel dorazit minimalne na muj mail server, protoze u poskytovatele mame v dns hvezdickovy zaznam, takze vsechny subdomeny by mely byt smerovane na nas router. Z vnitrni site jsem mail jeste posilat nezkousel.
    Dik za odpoved.
    7.5.2006 14:57 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.
    "Kdyz se pokusim poslat email ze seznamu na root@test.mojedomena.cz tak mail vubec na muj server nedorazi."

    A kde skonci? Je MX nebo A pro tuhle domenu tvuj mail server?
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    10.5.2006 08:15 Lemmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.
    MX pro tuhle domenu neni muj mail server. MX pro domenu test.mojedomena.cz je definovan az na mem routeru (coz je pocitac na kterem bezi i postfix a dalsi sluzby). Jako dns server pouzivam BIND9 ze stabilni vetve debianu. Problem asi taky bude ze MX pro domenu test.mojedomena.cz nema verejnou ip adresu. Tak nak sem predpokladal, ze kdyz mam hvezdickovy zaznam v dns meho poskytovatele tak to freemail posle na muj router a ten uz si s tim nejak poradi.
    Dik za radu
    13.5.2006 21:32 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a bind. Spravne nastaveni posty pro subdomenu.
    "Problem asi taky bude ze MX pro domenu test.mojedomena.cz nema verejnou ip adresu."

    Ano pochopitelne, ted uz te chapu. Problem je v tom, ze pokud maji emaily jit treba na adresu lemmy@test.mojedomena.cz, zepta se mailserver DNS na MX zaznam pro tohle jmeno a tam emaily posle (pokud nema kladnou odpoved na DNS dotaz posle je na IP A zaznamu). Takze pokud je tam privatni adresa, pujde to buh vi kam jestli vubec nekam; pokud se to tveho DNS vubec netyka a odpovi ji provider diky wildcard recordu, pujdou emaily k nemu a on by mel zaridit transport (pokud to je vubec mozne).
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.