abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: iptables eth wifi bridge

    23.5.2006 14:25 Michal Hocko | skóre: 7
    iptables eth wifi bridge
    Přečteno: 192×
    Zdravim, chcel by som poprosit o radu, tipy, nasmerovanie na vyriesenie nasledujucej konfiguracie.

    Potrebujem urobit bridge medzi ethernetom (lokalna domaca siet s routerom rozvadzana z hubu) a wifi (AP). Ako tento bridge chcem pouzit Ovislink-8000AP a nastavenie urobit pomocou iptables. Potrebujem, aby AP nerobilo ziaden preklad adries a aby vsetky pakety preposielalo z jedneho zariadenia na druhe a opacne. Dalej potrebujem, aby klienti pripojeni na AP cez wifi mohli dostavat IP adresy z lokalnej siete cez dhcp. (wifi klienti by nemali poznat, ze pristupuju cez nejake AP).

    Takze vysledne pripojenie by vyzeralo nasledovne:

    router (eth) -> hub (eth) -> localComp1
                              -> localCompN
                              -> Ovislink AP (wifi) -> notebook1
                                                    -> notebookN
    
    AP si uz zabezpecim cez web klikatko, aby sa slo pripojit len MAC adresa, kluc kombinaciou. O to mi nejde. Dolezite je ako nastavit routovanie v AP.

    Vopred dakujem za kazdy tip.

    Odpovědi

    23.5.2006 17:29 temporary | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iptables eth wifi bridge
    mnno.. popravde to moc nechapu :(
    nejsem si prilis jisty tim co myslis pojmem bridge
    aby AP nedelal zadny preklad (NAT) je potreba nastavit, co sem si grepoval manual tohoto APcka tak NAT neumi.
    pokud tedy nebude na AP spusten DHCP server, a to by to AP podle dokumentace taky nemelo umet budou klientum IPcka pridelovana z lokali site.
    Mostly harmless
    23.5.2006 20:03 Michal Hocko | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iptables eth wifi bridge
    nechcem na AP ziadne sluzby. Jedine co potebujem je to, aby vsetko co pride na eth preposle na wlan a opacne. Ziaden preklad adries, ziadne DHCP. TO vsetko uz na lokalnej sieti bezi. Takze to chcem pouzit.

    Takze pod tym bridge si predstavujem zariadenie, ktore routuje z jednej fyzickej siete do druhej (s tym, ze obe siete su na rovnakej subnet 172.16.1.0/24).

    24.5.2006 08:43 Michal Hocko | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: iptables eth wifi bridge
    Takze som sa s danym Ovislinkom vcera hral a toto je moj zaver:

    Pri nastaveni ako AP s IP adresou, maskou a branou na router sa sprava presne podla mojich ocakavani a teda, ze sa ako bridge - preposiela pakety z jednej siete do druhej. Pocitace pripojene cez wifi musia mat but adresu nastavenu napevno (z rovnakej podsiete), alebo mozu pouzivat DHCP (ak na danej sieti bezi nejaky DHCP server - priamo na AP totiz nebezi).

    Nastavenie teda nebolo nijako zvlast zlozite - az na to, ze je miestami neintuitivne... Chyba mi moznost sa pritelnetit a pracovat priamo zo systemom, predsalen klikatko nikdy nevie to, co clovek potrebuje pre pohodlny zivot...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.