abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Spristupnenie ext3 odielov na citanie

    9.6.2006 16:19 slack
    Spristupnenie ext3 odielov na citanie
    Přečteno: 101×
    Zdravim. Neviem ci to otazka prave na toto forum ale dost sa dotika aj Linuxu, a predpokladam ze prave ludia, ktory sa venuju Linuxu budu nieco vediet o nejakom programe (pre windos) ktory by mi v systeme umoznil citat disk ext3. Myslim nie len ako plugin do TC, ale celkovo v systeme teda v tomto pocitaci, a moznost zadavat cesty k datam v inych aplikaciach, nieco ako toto - fs-driver.org ale z jedym zasadnym rozdielom - v ziadnom pripade nepovolit akykolvek zapis na disk, ani systemom ani nijako manualne. Dik

    Odpovědi

    kozzi avatar 9.6.2006 16:25 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spristupnenie ext3 odielov na citanie
    prohledej zdejsi server. Myslim ze sem tu neco o tom videl mozna to byl blog tykalo se to zapisu na flash ci prenosu dat neco takeho a tam se o tom mluvilo
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    9.6.2006 16:36 AloneInTheDark | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spristupnenie ext3 odielov na citanie
    Any technology distinguishable from magic is insufficiently advanced.
    9.6.2006 16:50 Lenny_ | skóre: 10 | blog: lenny | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spristupnenie ext3 odielov na citanie
    TomCat avatar 10.6.2006 06:32 TomCat | skóre: 11 | blog: Proti proudu | Praha-západ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spristupnenie ext3 odielov na citanie
    Ext3 (s journalem) nepodporuje AFAIK žádný driver, pouze ext2, což nevadí při čtení a zápis regulerně funguje jen ve fs-driveru, za předpokladu, že byl oddíl předtím korektně odmountován (to je teorie, v praxi jsem byl několikrát svědkem, že po dalším namountování jako ext3 pod Linuxem se začaly objevovat chyby a po následném e2fsck došlo k poškození souborů - you've been warned).

    Plugin do Total Commanderu nepodporuje velké soubory (>4 GB a někdy dokonce >2 GB - nezjistil jsem, na čem to závisí) a neporadí si s některými na Linuxu povolenými znaky v názvech souborů, stejně jako s jinou kódovou stránkou.

    Jinak znám celkem 3 projekty (včetně výše zmíněných dvou), jenže ani jeden není v našich podmínkách příliš použitelný, protože si taktéž neporadí s názvy souborů v jiné kódové stránce než CP1250 (přesněji řečeno než je aktuálně používaná ve Windows).

    Ext2fsd (pro NT4, 2k a XP včetně SP2) jinak funguje celkem slušně a je pod licencí GPL. Podporuje velké soubory (>4 GB) a má i podporu pro zápis (zapíná se v registry), ale to je potenciálně rychlá cesta k poškození filesystému. Je to systémový ovladač (služba), oddíly se klasicky mountují a je k dispozici i mke2fs. Nejlepší je instalovat jej ručně, instalátor funguje dost divně. Dokumentace je zmatená jak včelka, ale dá se to pochopit, pokud člověk není naprostá lamka... Snad to v dohledné době někdo dodělá, aby to bylo použitelné i pro moderní distra, která jedou v UTF-8. Dokumentace i zdrojáky sice tvrdí, že to je implementováno (codepage se nastavuje v registry), ale nepodařilo se mi to nikdy rozchodit. I přesto používám tento driver, funguje mi nejspolehlivěji (WinXPproCZ SP2). Bohužel projekt nevypadá příliš živě, poslední aktualizace je rok stará.

    fs-driver opět nepodporuje jiné kódové stránky. Další nepříjemnost je chybějící podpora přístupových práv (přístupné je všechno pro čtení i zápis), dále nefungují speciální soubory (devices, sockets, pipes...), ale hlavně nefungují odkazy (softlinks) - hodí to hlášku "access denied". Je to closed source freeware a má jinak spoustu pěkných vlastností (podporuje soubory větší než 4 GB) i obsažný web a dokumentaci.

    Ext2IFS AFAIK nefunguje na WinXP+SP2. Je to projekt pod GPL licencí, podporuje pouze čtení a na mě osobně působí dost nedovařeně. Také to nevypadá, že by autor na projektu aktivně pracoval.

    Ještě existuje ext2drv, ale ten je jen pro NT4, i když autor tvrdí, že na verzi pro 2k/XP pracuje (poslední aktivita v dubnu 2004 ;-)...

    Osobně požívám prakticky ideální řešení - ve VMware mám spuštěný CentOS, ve kterém jsou namountované všechny ostatní linuxové oddíly a sdílí se do Windows přes Sambu, takže nemám problém s diakritikou, odkazy, přístupovými právy... Jediný problém je, že se to nedá použít na slabším PC, i když kolega tohle úspěšně provozuje na Celeronu 1 GHz s 256 MB RAM. Super je, že je k dispozici VMware Player zdarma.

    A možná by mohl pomoci explore2fs, který zřejmě podporuje i UTF-8, ale zatím jsem to netestoval, i když se k tomu v dohledné době chystám.
    Lazarus Long: Hloupost nelze vyléčit penězi, výchovou a dokonce ani zákony. (Robert Anson Heinlein - Dost času na lásku)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.