abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: MSI PR200X T7300 HDMI iRobson

    13.1.2008 22:45 Honza K.
    MSI PR200X T7300 HDMI iRobson
    Přečteno: 647×
    Zajímalo by mě zda má někdo zkušenosti s tímto modelem,popřípadě se stroji od MSI? Jak si s Linuxem poradí a kterej byste viděli na nejmíň bezproblémový na první konfiguraci?

    Odpovědi

    13.1.2008 22:55 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MSI PR200X T7300 HDMI iRobson
    Já mám 12" notebook od MSI (S262) a podařilo se mi na něm rozchodit všechno, tzn. wifi, bluetooth, čtečku karet. U toho PR200X může být problém s kamerou a čtečkou otisků prstů jinak by měl být v pohodě.
    13.1.2008 23:03 Honza K.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MSI PR200X T7300 HDMI iRobson
    Ještě jaký používáš distro? A která z 12" MSI myslíš bude šlapat nejlíp nebo je to uplně jedno a jsi spokojenej?
    14.1.2008 09:45 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MSI PR200X T7300 HDMI iRobson
    já používám Gentoo, ale mělo by to jet snad se všema, další problém na který jsem si vzpomněl jsou funkční tlačítka. U některých notebooku je třeba problém s zapínáním a vypínáním wifi, já ho teda neměl. Možná budeš ale přiřadit ručně funkce tlačítkům na zesilování zvuku. Změna podsvícení je u mě řešená hardwarově.

    Další věc je touchpad není synaptics => výhoda je že na něm funguje vše od začátku, je to emulované hardwarově, nevýhoda je že u synaptics si můžeš pomocí driverů nastavit spousta vychytávek.

    Poslední věc je to HDMI, neznám nikoho kdo by to měl, takže možná to bude fungovat a možná taky ne, výhoda u linuxu je že časem to někdo opraví a mělo by to jet.

    http://www.abclinuxu.cz/forum/show/190401
    5.4.2008 12:39 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MSI PR200X T7300 HDMI iRobson
    Co se týče HDMI, pod Linuxem mi nešlape, xrandr detekuje správně monitor, rozšíří plochu, ale monitor se vůbec nerozsvítí. Ovšem podobné problémy jsou i pod Windows, pouze s Windows 2003 Serverem bez ServicePacků je schopen externí monitor přes HDMI fungovat, jinak chvilku bliká, lítaj přes něj čáry a pak chcípne úplně. Zkoušel jsem Windows XP SP2, Visty, Windows 2008 Server i Windows 2003 s oběma ServicePacky. Týká se to tedy BIOSu 3.33, s posledním 3.41 začaly blbnout i ty W2K3 bez SP.

    Připojuju to na Eizo L568 přes kabelovou redukci HDMI -> DVI, ale co jsem se tak díval po Internetu, dělá to více lidem i s nativními HDMI zařízeními. Zaplaťpříroda to potřebuju jen na zpracování fotek (Nikon Capture NX pod Wine nejede), takže tam mám načerno na malé partition W2K3 místo WXP a jinak používám normálně Gentoo.

    Co se týče obecných zkušeností s Linuxem, zatím jinak všechno šlape uspokojivě až na dvě věci: jednak občas kecá měřák nabití baterie (tu mimochodem jádra 2.6.20 až 2.6.22 vůbec nedetekovala), jednak mi od jádra 2.6.23 přestalo fungovat uspávání do RAM. Respektive uspí se bez problémů, ale po probuzení se asi tři vteřiny nic neděje, pak notebook na cca dvě vteřiny úplně chcípne, pak zase naběhne, ale zůstane mrtvý, display je tmavý, klávesnice nereaguje, síť se nechytne. Zkoušel jsem zjistit, jestli se to nemlátí s nějakým ovladačem, ale počítač se tak choval i s téměř úplně oholeným jádrem, ze kterého jsem skoro všechny drivery vyházel (včetně řadiče disku, uspával jsem to z initrd) a to jak s 32-bitovým, tak s 64-bitovým.

    Hibernace na disk je naproti tomu v pohodě.
    21.2.2010 20:04 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MSI PR200X T7300 HDMI iRobson

    Před dvěma lety jsem zvolil právě tento notebook, jako vhodný pro moje použití: rozumná cenová kategorie, váha, integrovaná intelí grafika dostatečná na programování embedded systémů, psaní článků, prezentace přednášek atd, procesor s VT. Důležité bylo, že byl bez Windows - ty na notebooku opravdu nechci a nepoužívám a tak jsem rozhodnutý hlasovat svou peněženkou za vymícení povinnosti platit MS. Dále jsem věřil, že Keith Packard placený Intelem uvede open-source drivery do pořádku. Šlo to trošku pomaleji než jsem čekal, ale 2.10 je již solidní. Integrovaná grafika také zaručuje menší spotřebu.

    Digitální výstup videa na externí monitorpro mě však byl tím rozhodujícím prvkem. Preferuji malý laptop na nošení a přednášky, ale rovnou jsem si k němu koupil monitor ACER 1600x1200 - na práci je wide spíš bez užitku. Oželel jsem i docking a smířil se s tím, že sériový port je na laptopech již minulostí a pustil se do rekonstrukce našich programátorů a SW na FTDI a jiná USB připojení.

    Bohužel HDMI nikdy pořádně nechodilo. Objevovaly se výpadky signálu. MSI Taiwan i EU mlžilo, servis v Pentě moc nevěděl. Až po dvou letech se mi podařilo těsně před koncem záruky zajistit výměnu základní desky. Teď mi již měsíc chodí (po dvou letech neúspěšného trápení se a pokusů s BIOSem, ovladači atd) notebook celkem podle mých představ a budu moc rád, když vydrží co nejdéle, protože ekvivalentní funkčnost, rozměry, pevnost rámu, VT, volbu bez OS/Linux moc u dnešních modelů nenacházím.

    Posílám odkaz na fórum Notebook.cz, kde se HDMI problém také řešil. Pokud máte notebook ještě v záruce, vyžadujte výměnu základní desky. Minimálně ve dvou případech to problémy s HDMI vyřešilo. Jsem přesvědčen, že starší revize desky má buď návrhovou chybu nebo osazenou verzi chipsetu vykazující nějaká Errata.

    http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=7699&postdays=0&postorder=asc&start=30

    Jediné, co mi zatím nechodí, je uspávání. Ironií osudu je, že v době nákupu jsem měl na desktopu se stejným chipsetem odzkoušené, že suspend to RAM dokonale chodí. U MSI asi pěkně zbabrali ACPI.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.