abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu

    18.1.2008 23:17 Začátečník
    Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Přečteno: 757×
    Mám Debian Lenny. Konečně se mi podařilo přeložit ovladač openchrome ze svn verze. Postupoval jsem podle tohoto článku. Překlad i instalace proběhly v pořádku. Mesu jsem neinstaloval zvlášť, ale použil jsem 7.0.2 verzi z distribuce. Upravované sekce z mého Xorg.conf vypadají takto
    Section "Device"
    	Identifier	"Obecná grafická karta"
    	Driver		"vesa"
    	BusID		"PCI:1:0:0"
    
    
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"P17-2"
    	Option		"DPMS"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Device		"Obecná grafická karta"
    	Monitor		"P17-2"
    	DefaultDepth	24
    ......
    
    Section "DRI"
    	Mode	0666
    EndSection
        
    a upravuji je přesně podle návodu v článku. U Screen taky změním indentifikaci na via unichrome podle článku. Server ale po úpravě a restartu už nenaběhne. Máte s tím někdo zkušenosti nebo máte někdo nějaký jednodušší postup pro xv výstup a 3D na Via unichrome na desce P4 M890? Předem děkuji za odpovědi.

    Odpovědi

    elenril avatar 18.1.2008 23:31 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Bylo by dobré vědět proč teda server nenaběhne, tj. výpis po startx.

    Ale po tom, co jsem se několik dní snažil sestře zprovoznit 3D na P4M900 a vzdal to s tím že takovou hrůzu už nechci nikdy vidět. Navíc Openchrome na stránkách uvádí, že 3D pro P4 M890 ještě není, takže nejlepší, s čím můžeš počítat je XV.
    19.1.2008 23:19 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Děkuji a úplně souhlasím. Tahle karta je opravdu radost.

    Jestli 3D výrobce neslibuje, nemá asi ani cenu posílat výpis. Bude muset stačit to XV. Takže, jak by měl vypadat Xorg.conf, když nechci 3D?

    Podle diskuse to bude asi dost problém, ale možná se přeci někdo najde. Máte někdo nějaký typ na opravdu bezproblémové oladače s 3D podporou?

    Nějaké ovladače by měly snad být taky v balíku xserver-xorg-video-via, ale tam se autor neobtěžoval dát do něj manuál a ten na stránkách pro jistotu nefunguje. Možná jen někdy, ale mně se na něj ještě nepodařilo za polední týden dostat. Jak v tomhle případě upravit Xorg.conf?

    Předem děkuji za rady.
    elenril avatar 20.1.2008 09:44 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Na to, aby xserver nastartoval s novým ovladačem stačí jen přepsat Driver v sekci Device z vesa na via nebo jak se ten ovladač jmenuje.

    Ohledně jiných ovladačů - jsou celkem tři možnosti. První je projekt Unichrome, který je asi (sám s ním nemám zkušenosti) nejlepší volba pro starší karty, protože je odzkoušený a stabilní. Ovšem nemá moc kůl featur a vypadá dost mrtvě, takže tudy asi cesta nevede. Další je Openchrome, který je o něco živější (myslel jsem že jsou mrtví, ale před dvěma týdny koukám byl release) a snaží se podporovat nový hw, ale vývoj není nijak zázračně rychlý a do plně funkčních ovladačů ještě zbývá kus cesta (mimochodem nevim kam jsem se včera díval, ale teď vidím u P4M890 : 3D accel - OK).

    A poslední možnost, pokud máš dobrodružnou povahu je zkusit ovladače přímo ze stránek Via, ti tam cosi nabízejí a podle všeho je z toho odvozen jak Unichrome tak Openchrome. Ovšem je to děs a hrůza - pro mě je rutinní záležitost zkompilovat nové jádro nebo nějaké moduly do něj, ale tohle jsem několik dní přemlouval jen aby se to zkompilovalo a ani po tom to nešlo. Takže tudy jen v případě nouze.
    27.1.2008 23:26 Začátečník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Moc děkuji. Jednoduché to opravdu nebude. Nainstalovaný mám balíček xserver-xorg-video-via, ze zdrojáku openchrome a ve formě rpm unichrome z opensuse. Zkusil jsem upravit v xorg.conf jen řádek vesa na via. Text je roztažený víc než přes obrazovku a já ho nepřečtu celý, ale výsledek startX je zhruba

    II module already build in

    EE no device detected

    Fatal server error:
    no screens found
    fatal IO error 104 ( connection reset by peer)
    on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed)
    with 0 events remaining

    Přiznávám, že neumím uložit výpis ze startu systému, takže jsem při opisu někde možná udělal chybu.
    Má v tomhle případě cenu pokoušet se přeformátovat rpm unichrome na deb balíček? Jestli ano, používá se pro tenhle účel normální nebo zdrojový rpm?
    elenril avatar 28.1.2008 10:18 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Když máš všechny tři najednou, tak bych se vůbec nedivil, že to neběží - všechny tyhle ovladače jsou totiž odvozeny od toho, co vydala Via, tudíž se ve zkompilované podobě jmenují stejně a určitě se navzájem popřepisovaly. Nejlepší teď bude, když smažeš všechny tři a pak se ještě ujistíš že po nich nic nezůstalo - relevantní soubory jsou v /usr/lib/xorg/modules/drivers/ via_drv.*, v /usr/lib/dri/ via_dri případně unichrome_dri. Pak bys měl přeinstalovat libgl1-mesa-dri a libgl1-mesa-glx. Tím se systém snad uvede do inteligentnějšího stavu a už jen zkompiluješ a nainstaluješ openchrome s prefixem /usr a mohlo by to běžet.
    27.1.2008 23:36 xTedy | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Úprava Xorg.conf po instalaci openchrome v Debianu
    Drivery primo od via sem se snazil zkompilovat vcera a po dvou hodinach snazeni sem to vzdal :( . Jako jedine podporuji DualHead, kterej by se docela hodil.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.