abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Mandriva nemountuje USB zařízení

    5.4.2008 14:52 wajsup
    Mandriva nemountuje USB zařízení
    Přečteno: 507×
    Dobrý den, používám krátce distribuci Mandriva 2008.0 (dosud spokojeně). Nově přestala připojovat USB zařízení, tzn. flash disk a foťák (jiná nepoužívám). Lze je připojit ručně. Problém tuším v fstab, protože jsem nedávno přidal druhý harddisk na zálohy, ten jsem přes klikátka Ovládacího centra zformátoval, rozdělil atd., krom jiného jsem souhlasil s přepsáním /etc/fstab a ten se nyní (s manuálem, protože o linuxu toho zas tolik nevím) marně pokouším dostat do funkčního stavu, tedy nejen aby bylo možno zařízení připojit za běhu, ale aby o něm vědělo i KDE a nabídlo předvolenou akci.
    /dev/sda6 / ext3 relatime 1 1
    /dev/sdb /media/USB vfat ro,users,auto 0 0
    none	/media/cdrom	supermount	fs=udf:iso9660,dev=/dev/cdrom,--,iocharset=utf8,nosuid,ro,umask=0022,users,nodev,exec 0 0
    /dev/hda2 /media/hd ext3 defaults 1 2
    /dev/hda5 /media/hd2 ntfs umask=0,user,dev,suid,exec 0 0
    /dev/sda1 /mnt/windows ntfs umask=0022,nls=utf8,ro 0 0
    none /proc proc defaults 0 0
    /dev/sda5 swap swap defaults 0 0
    Adresář /media/USB jsem vytvořil a supermount jsem použil až dodatečně. Prosím o radu, co je špatně, případně alespoň o výpis defaultního nastavení. Díky.

    Odpovědi

    multi avatar 5.4.2008 15:18 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva nemountuje USB zařízení
    Mas na mysli takove to automaticke pripojeji kdy ti vyskoci v KDE okenko, ze muzes pripojit nove zarizeni?
    O to se stara neco v KDE (s vyuzitim HALu) a fstab stim nema nic spolecneho, korat pokud uz mas zaznam ve fstab tak fstab ma prednos a pripoji se to podle nej (obvykle nekam jinak nez KDE a pak se ti konqueror otevre v prazdne slozce).

    jak tak koukam na vypis co si prilozil tak hadam ze to zarizeni je /dev/sdb :
    a) zarizani /dev/sdb je spatne asi tam ma byt /dev/sdb1
    b)ten radek umaz a bude se ti to pripojovat dle nastaveni KDE
    5.4.2008 15:56 wajsup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva nemountuje USB zařízení
    Bohužel, umazání řádku nepomohlo. Zkusil jsem schválně přejmenovat fstab, jestli si náhodou systém nevytvoří nějaký nový, ale asi víš, jak to dopadlo. Ještě, že existují live distra. Není to možné přepsat někde v KDE ? Když už ta klikátka dělají paseku, tak ať to i opraví, ne ?
    multi avatar 5.4.2008 16:53 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva nemountuje USB zařízení
    a nevypnul sis to automaticke pripojovani nekde v kde?
    5.4.2008 16:24 Jan Šimek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva nemountuje USB zařízení
    Ahoj. Měl jsem naprosto stejný problém s (ne)připojováním zařízení po zformátování disku, akorátže jsem nepoužil Ovládací centrum, ale GParted. Asi ti to moc nepomůže, ale kdo ví...

    Řešení v mém případě:
    I found what seems to be the problem, thanks to bug #131107. gparted creates the file:

    /usr/share/hal/fdi/policy/gparted-disable-automount.fdi

    which stops any drives from automounting.

    I removed the file and restarted hal with "sudo /etc/init.d/hal restart" but this didn't have any effect; but after I rebooted completely, my drives now automount.

    Normally gparted deletes the file when it exits. I assume that (a) because gparted crashed, it didn't delete the file; (b) originally when I was rebooting, the file was flagged each time for deletion upon exit, so it didn't persist, and after reboot the drives mounted; but at some point the file became persistent and this broke automounting.

    Although gparted needs to stop drives from automounting (eg see bug #37768 and its duplicates), it's a bit dangerous to allow a file that disables all automounting to persist through reboots. To the end user, it just looks like automounting is broken.
    5.4.2008 17:41 wajsup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva nemountuje USB zařízení
    Trefa !!! Vůbec jsem nevzpomněl a proto ani neuvedl v popisu, že původně jsem zkoušel GParted (zvyk), ten ale hned vytuhnul a protože v Ovládacím centru je kvalitní nástroj na dělení disku, jednoduše jsem GParted odstranil a vůbec mě nenadlo, že po něm zbyde památka v systému. Pro ty, co neumí anglicky a mohli by mít event. podobný problém jen doplním volně přeložené a stručné řešení:

    Program GParted (který pod Mandrivou samozřejmě není potřeba používat) vytváří soubor /usr/share/hal/fdi/policy/gparted-disable-automount.fdi

    Tento soubor je zřejmě za normálních okolností automaticky smazán, pokud však GParted spadne nebo je killnut, zůstane tam. Stačí jej ručně smazat a restartovat počítač (jen hal nestačí) a všechno je v pořádku.

    Díky vám oběma za pomoc.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.