abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    23.1.2009 21:29 Ondrej
    misto fsck omylem mkfs-jak napravit?
    Přečteno: 484×
    Pro kontrolu externiho pevneho disku (na kterem mam vsechna data, praci atd.) jsem dnes misto prikazu fsck.ext2 pouzil mkfs.ext2. Vsechna data jsou samozrejme pryc - a ja se jeste ted, po dvou hodinach, klepu... Nevedel byste nekdo, prosim, zda existuje nejaky zpusob jak data obnovit? (Paradoxem je, ze jsem si dneska koupil dalsi disk pro zalohu tohoto...). Dekuji.

    Odpovědi

    23.1.2009 21:44 cyclope | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    nevim, zda ti pomhu, ale ext2 filesystem umoznuje recovery smazanych souboru. nevim do jake miry po formatovani.

    nepamatuju si postup, ale snad pomuze tohle

    e2undel.sourceforge.net/recovery-howto.html

    Nula neni obycejne nic. Je to nic opirajici se o zelezny zakon sve nezbytnosti.
    23.1.2009 21:49 Franta Hanzlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    ext3grep umí undelete na ext3 FS. Jestli to byl ext2, je programů více (i Midnight Commander /mc/ by to mohl umět), můžete zkusit photorec, ext3undel,..)

    23.1.2009 21:53 cyclope | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    o ext3grep jsem neslysel, to se mi bude hodit :)

    na ext3 filesystemu se daji smazane soubory zobrazit, ale ta obnova pres midnight commander nejde. na ext2 filesystemu to jde (nemluvim z vlastni zkusenosti, ale ze zkusenosti jinych). jak je to vsak pri zformatovani oddilu?

     

    Nula neni obycejne nic. Je to nic opirajici se o zelezny zakon sve nezbytnosti.
    23.1.2009 22:04 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?
    Jak napravit? Především sebe a příště dávat víc pozor.

    Pryč ve skutečnosti nejsou skoro žádná data, jen záznamy o jejich úmístění, a ty asi moc obnovit nepůjdou, i když pro ext2/3 by mohl být nějaký program, který by něco automaticky najít dokázal. Mkfs.ext2 disk neformátuje, jen vytváří novou strukturu souborů.

    Souvislé soubory by mohly jít obnovit tak, že se prohledá celý oddíl, dá se to dělat třeba podle hlaviček souboru. Nejlépe se hledají třeba velké archivy, u malých souborů to bude docela problém. Dobré je celý oddíl překopírovat jinam a na originál raději nesahat, pro tyto věci stačí jeho kopie.

    Obnovit data je ale teoreticky možné i ze zcela přepsaného (zformátovaného) disku, díky hysterezi zůstává na disku něco jako „stín“ předchozích dat. Opakovanými přepisy se však ničí a k jeho čtení není elektronika disku uzpůsobena. Možná by se dala najít firma, která by to provedla v laboratoři.
    24.1.2009 01:50 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?
    PhotoRec umi hledat konkretni typy souboru: doc, jpg, avi, mp3 apod...
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    27.1.2009 11:47 Ondrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    Bohužel musím konstatovat (po uklidnění a s odstupem tří dnů), že žádné "rozumné" řešení problému, který jsem si způsobil neexistuje... Žádný software neumí disku vrátit kompletní adresářovou strukturu, ale dokonce ani jednotlivé soubory s jejich původními jmény - výsledkem práce všech obnovovacích programů je nakonec jen výčet (v mém připadě desítek tisíc) bezejmenných souborů. Je mi líto...

    27.1.2009 15:47 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    Nejdulezitejsi otazka je, jestli ten mkfs dobehl do konce. Pokud ne, pak muzes spustit fsck a predhodit mu nejakou starsi kopii superbloku. Myslim ze se k timu pouziva parametr -j.

     

    27.1.2009 16:01 Ondrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto fsck omylem mkfs-jak napravit?

    Naneštěstí přesně to se stalo: mkfs udělal všechnu svoji práci, přesně jak měl... Zkoušel jsem použít data z několika superbloků (nalezených pomocí TestDisku) a tejně jsem doufal, že je některý pozůstatkem minulých existencí - všechny ale bohužel patři tomu aktuálnímu souborovému systému. Mkfs evidentně předpokládá svéprávného uživatele... ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.