abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: backup pro LAN

    12.12.2009 12:12 kuda
    backup pro LAN
    Přečteno: 360×
    zdravim jeste jednou: chtel bych se zeptat na nejake backup reseni pro par serveru, myslel jsem ze bych postavil softwarovy SAN v clusteru s k jednomu stroji bych pripojil paskovy jukebox. kde by Amanda resila zbytek .. prosim o nasmerovani vhodnym smerem, pripadne zkusenosti z provozu .. diku moc k.

    Odpovědi

    12.12.2009 12:49 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: backup pro LAN
    Tezko rict, zalezi co budes zalohovat, kolik toho bude a jak casto.

    NN
    12.12.2009 14:54 kuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: backup pro LAN
    pocitam denni inkrementalni backup s vhodnou rotaci pasek, pokavad vse pude (i) na pasky .. inac stroje mam vsechny na ext3, bude mozna nezbytny resit par stroju s ntfs co se backupu tyce (tady nevim jak ta Amanda).... dat je rekneme 300-400 GB, ale denni prirustek je par (desitek) MB (excell+word dokumenty) ... dale nejaka vhodna zaloha samba+openldap(kvm) o 200 uzivatelich, + externiho ldap+zimbra(kvm) stroje (casem cca 700 uzivatelu), mozna casem drupal (LAMP) .... nevim, jestli se to v praxi dela, ale dovedl bych si predstavit i nejakou formu "cron snapshotu" tech virtulnich stroju, ale tady opravdu nevim ....
    12.12.2009 13:20 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: backup pro LAN
    seznamFS
    12.12.2009 14:46 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: backup pro LAN

    Bacula?

    Bacula is a set of Open Source, enterprise ready, computer programs that permit you (or the system administrator) to manage backup, recovery, and verification of computer data across a network of computers of different kinds. Bacula is relatively easy to use and efficient, while offering many advanced storage management features that make it easy to find and recover lost or damaged files. In technical terms, it is an Open Source, enterprise ready, network based backup program.

    http://www.bacula.org

    Projekt OpenFiler předpokládám znáte.

    http://www.openfiler.com

    12.12.2009 14:58 kuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: backup pro LAN
    diky za tipy, linky prozkoumam ... nevim proc mam v hlave tak nesmyslne zazranou Amandu, kdysi jsem ji pokousel, mozna proto :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.