abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Problem s transparentnym Squidom pri https

    28.12.2009 02:23 peta
    Problem s transparentnym Squidom pri https
    Přečteno: 241×
    Ahoj velmi ma zaujima preco nejde nastavit proxy server ako transparentny pre HTTPS? Na oficialnych strankach som citala, ze to nejde a, ze by to bola bezpecnostna chyba keby to slo. Co je na tom pravda? Viete mi vysvetlit preco to nejde? Dakujem pekne.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (MMMMMMMMM)
    28.12.2009 11:29 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s transparentnym Squidom pri https
    Protoze by utocnik pres https mohl tunelovat provoz, ktery se neda identifikovat.

    "Web filtering proxies are not able to peer inside secure sockets HTTP transactions, assuming the chain-of-trust of SSL/TLS has not been tampered with. As a result, users wanting to bypass web filtering will typically search the internet for an open and anonymous HTTPS transparent proxy. They will then program their browser to proxy all requests through the web filter to this anonymous proxy. Those requests will be encrypted with https. The web filter cannot distinguish these transactions from, say, a legitimate access to a financial website. Thus, content filters are only effective against unsophisticated users.

    As mentioned above, the SSL/TLS chain-of-trust does rely on trusted root certificate authorities; in a workplace setting where the client is managed by the organization, trust might be granted to a root certificate whose private key is known to the proxy. Concretely, a root certificate generated by the proxy is installed into the browser CA list by IT staff. In such scenarios, proxy analysis of the contents of a SSL/TLS transaction becomes possible. The proxy is effectively operating a man-in-the-middle attack, allowed by the client's trust of a root certificate the proxy owns."

    NN
    28.12.2009 11:42 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s transparentnym Squidom pri https
    Novejsi squid to umi. Viz SslBump. Jen je nutne si uvedomit, dusledky ktere z toho, hlavne pro klienty, plynou :-)
    28.12.2009 17:27 peta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s transparentnym Squidom pri https
    A mozes mi povedat co to pre klientov znamena?
    28.12.2009 17:28 peta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s transparentnym Squidom pri https
    ...lebo nie je mi jasne aky je rozdiel medzi tym, ze nastavim v prehliadaci ip a port a pripojim sa na https a medzi tym, ze sa pripojim na transparentny proxy na https. Nevidim v tom rozdiel. Dakujem
    Jendа avatar 28.12.2009 17:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s transparentnym Squidom pri https
    V podstatě to funguje takto:
    V tomto kroku si vyrobíme vlastní certifikát (self-signed) a budeme poslouchat na portech 80 a 443 a logovat veškeré požadavky, které přes nás půjdou. Dále při pokusu o komunikaci s HTTP serverem s HTTPS stáhneme jeho certifikát, našemu klientovi podstrčíme svůj certifikát a požadavky od klienta vždycky naším soukromým klíčem rozšifrujeme, poznamenáme si je do logu, zašifrujeme "pravým" certifikátem a odešleme.
    Efekt je ten, že klientovi se zobrazí varování, že certifikát je self-signed. Třeba ve Firefoxu vypadá takhle.
    Před 3 lety měli očkovaní do 3 let zemřít a měla nastat covidová totalita.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.