abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | IT novinky

    Po vlastních microSD kartách nabízí nově Raspberry Pi také vlastní NVMe SSD disky. Samostatně i v sadách s M.2 HAT+.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 06:11 | Zajímavý článek

    Byla zveřejněna (𝕏) Zpráva o činnosti Digitální a informační agentury (DIA) za rok 2023 (pdf). Začíná slovy ředitele: "Vznik Digitální a informační agentury (DIA) je v posledních letech možná jedním z nejvýznamnějších kroků, který dodá potřebný impuls digitalizaci státní správy."

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Nová verze

    Vývojáři AlmaLinuxu představili AlmaLinux OS Kitten 10, tj. vývojovou verzi AlmaLinux OS 10 vycházejícího z CentOS Stream 10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proč Kitten? Verze AlmaLinux OS jsou pojmenované podle kočkovitých šelem. Z kotěte vyroste další kočka.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:11 | Nová verze

    Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 3.4. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:00 | IT novinky

    Bylo objeveno nové největší prvočíslo. Jedná se o Mersennovo prvočíslo známé též jako M136279841. To znamená, že v binární formě je prvočíslo tvořeno 136 279 841 jedničkami. Objeveno bylo v rámci distribuovaného výpočetních projektu GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Zajímavostí je, že na rozdíl od předchozích takto objevených prvočísel nebylo objeveno pomocí CPU, ale na grafické kartě NVIDIA A100 s pomocí programu Gpuowl.

    DaBler | Komentářů: 3
    včera 16:44 | IT novinky

    Protokol MQTT (Wikipedie) dnes slaví 25 let (Mastodon, 𝕏). První publikovaná specifikace je z 22. října 1999.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.4. Přehled novinek na GitLabu. Z novinek lze zmínit podporu telefonu Google Pixel 7. Na stránkách Murena lze koupit Murena Pixel 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    21.10. 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.10. 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Prekliaty RADIUS

    19.5.2010 07:48 shepi | skóre: 6
    Prekliaty RADIUS
    Přečteno: 521×
    Ahoj vsetkym ktorym funguje radius. Naistaloval som si free radius na fedoru "yum install freerad*". Instalacia prebehla v poriadku. Skusil som lokalny test podla howto freeradius aj ten zbehol. Teraz sa pokusam nastavit accesspoint D-link DWL-2200AP na radius server. AP som prepol do WPA-EAP-AUTO kde sa mi nasledne zobrazila polozka radius server. Vyplnil som polia a restartol som AP. Na serveri som doplnil ip-address AP do client.conf.

    client 50.1.3.89 { secret = radius123 shortname = ap_it_skoliace }

    Dalej som zmenil v eap.conf typ overovania na default_eap_type = tls.

    Doplnil som do suboru /etc/raddb/users username Cleartext-Password := "$test123$".

    Potom som spustil radiusd -X a skusil som sa pripojit notebookom cez wifi kartu na AP. Spojenie prebehlo ale nic nevidim v debug mode na console kde je bezi radiusd -X.

    Proste ma to pripoji cez AP dostanem ip od DHCP. Myslel som ze ked nadefinujem AP na radius tak vsetky spojenia ktore idu cez neho sa bude pytat radius servera ci je tento klient povoleny ? Ak ano tak radius povoli clienta a dostane IP. DHCP server nebezi na AP ale na linux serveri ktory je zaveseny na sieti spolecne s AP. Neviem asi nieco zle chapem ak ano skuste ma naviest .Dakujem

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    19.5.2010 08:56 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prekliaty RADIUS
    Dve veci. Jedno je overovani(EAP) klienta vuci zarizeni (AP, switch) a druhe je overovani(RAIDUS) zarizeni vuci radius serveru. Jak to vypada zatim mas sprovoznene pouze to druhe..

    NN
    19.5.2010 09:06 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše OT: Re: Prekliaty RADIUS
    Instaloval jsem radius mnohokrat a nikdy z baliku. Vzdy ze zdrojaku, jeho configure ma az prilis mnoho voleb.
    19.5.2010 10:41 shepi | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OT: Re: Prekliaty RADIUS
    ako citam vase odpovede tak to co pozadujem od radius mi asi nespravy. Myslel som ze ked ten AP pripojim na radius tak zabranim aby sa uzivatel nepripojil do siete pokial nebude overeny radiusom. Lenze ja sa pripojim aj ked nemam ziaden certifikat a AP ma kludne pusti dalej. Je nutne aby bol na radius aj nastaveny switch na ktorom je zavesene AP?
    19.5.2010 12:33 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OT: Re: Prekliaty RADIUS
    Koukni se na nejaky navody jak nastavit eduroam. Pokud se dobre pamatuju tak AP je slastne switch v trunk modu, ktery ma pripojene dve VLANy jedna ti dovoli pripojit se na radius server a kdyz se na nem a autentizujes, tak ti AP povoli pristup do druhe. Alespon tak nejak to funguje s AP Cisco.
    19.5.2010 12:57 shepi | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OT: Re: Prekliaty RADIUS
    pozrel som to ale je tam len zakladne nastavenie pre AP a to mam presne tak isto nastavene WPA-EAP.Bodlo by keby niekto sem dal funkcne konfiguraky. A podla nich sa zorientovat.
    Řešení 1× (shepi (tazatel))
    19.5.2010 14:07 shepi | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Vyriesene ;-) Prekliaty RADIUS
    takze som to rozbehol. Radius bezi. Idem cez AP a to si vyzaduje aby som mal validate certifikate. Ten som vygeneroval pomocou ./bootstrap.

    Najprv to vyhodilo chybu v ohlade serial . Ten som z editoval "je tam cislo ktore som zvysil +1. Prisposobil som si tieto files ca.cnf client.cnf server.cnf na svoj obraz. Spustil znovu ./bootstrap a kluce sa vygenerovali spravne. Nasledne som importoval do XP ca.der a nastavil wifi kartu. Vsetko bezi a funguje.

    Lenze ma teraz napadlo ze ked pride cloviecik z inej firmy a je sikovny tak si ten ca.der stiahne a prihlasi sa pomocou konta "ktore by mu musel niekto povedat" co ale nie je problem.

    Ludia veria vsetkym. je moznost overovania cez meno + mac address alebo meno a ip ?
    19.5.2010 18:49 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyriesene ;-) Prekliaty RADIUS
    Maximum co jsem s toho vyzdimal, bylo jeste spojeni radiusu s radicem doemeny (radius AD integration), takze jsi potreboval jeste validni domenove konto..

    NN

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.