abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Minefield (Firefox) práva

    5.12.2010 10:56 preston pigglesworth
    Minefield (Firefox) práva
    Přečteno: 176×
    Dobrý den, používám web prohlížeč Minefield (firefox 4 beta), ten se instaluje rozbalením z tarballu. Chci se zeptat, jaké nastavení práv je pro tu rozbalenou složku nejbezpečnější? Vlastník uživatel a nebo vlastník uživatel a ostatní jen spouštění programu bez možnosti zápisu ?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    5.12.2010 14:42 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minefield (Firefox) práva
    Proti komu je potrebne zlozku ochranit? Upresnite, ci chcete firefox instalovat globalne, aby ho mohli pouzivat vsetci uzivatelia. Alebo len lokalne pre jedneho uzivatela do jeho $HOME zlozky.
    5.12.2010 15:18 preston pigglesworth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minefield (Firefox) práva
    Dobry den, staci aby firefox bezel lokalne. Jde me o to v jakem pripade napacha ta testovaci verze min skody v pripade zneuziti nejakeho bugu. Bude lepsi kdyz uzivatel obsah slozky /firefox nebude moct zmenit (ale taky nebude moct provadet aktualizace) nebo bude lepsi kdyz to pobezi cele v napr. /home/uzivatel/firefox ?
    5.12.2010 16:45 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minefield (Firefox) práva
    Aha, takze ochrana voci externemu utoku vo forme spustenia kodu cez chybu vo firefoxe. Dobre.

    Myslim, ze je v podstate jedno ci to bude ulozene v /usr/bin/firefox (a uzivatel by nemal opravnenia menit obsah zlozky) alebo /home/uzivatel/firefox (kde by opravnenia mal). Spusteny firefox vzdy bezi s opravneniami pouzivatela, ktory ho spustil, takze to je v oboch pripadoch rovnake. Ak sa cez chybu podari utocnikovi (stranke) spustit priamo kod, moze si robit v systeme co chce, co mohol robit povodny uzivatel. Ak nemoze spustit kod, ale pokusi sa ulozit niekam subor, napr. rozsirenie pre firefox, tak v prvom pripade to nemoze urobit priamo do /usr/bin/firefox/extensions, ale stale moze napr. do /home/uzivatel/.mozilla/firefox/profil/extensions . V druhom pripade to moze urobit na obe miesta. V kazdom pripade ale zase po opatovnom spusteni firefoxu sa kod vykona s pravami uzivatela (ako cast firefoxu). Myslim teda, ze ziadnym sposobom nemoze do systemu nainstalovat globalne novy program, ktory by potom omylom spustil napr. pouzivatel root. Jedine, ze by spustenim kodu pod pouzivatelom vyuzil chybu v jadre linuxu a ziskal opravnenia roota.

    Osobne by som na obmedzenie skod sposobenych testovacimi verziami programov odporucil ich spustenie pod inym uzivatelom. Cize vytvorenie uzivatela, ktory bude urceny len napr. na pouzivanie firefoxu ci inych potencialne nebezpecnych sietovych programov. Potom tam nainstalovat ten pokusny firefox (napr. /home/inet/firefox ). Ja toto pouzivam aj na stabilny firefox (ci operu). Proste na akekolvek surfovanie na webe a pod. je iny uzivatel ako ten, pod ktorym su ulozene seriozne subory.
    5.12.2010 17:00 preston pigglesworth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minefield (Firefox) práva
    Dekuji, tohle presne jsem hledal
    5.12.2010 17:50 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minefield (Firefox) práva
    A ten pouzivatel (v priklade 'inet') by bol len v takych skupinach, aby mal pristup len k tym suborom a zariadeniam, ktore naozaj potrebuje. Cize urcite nie v skupine users, mozno nie plugdev, cdrom, floppy, usb*...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.