abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?

    18.3.2011 06:24 M4S4CR
    Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?
    Přečteno: 5156×
    Ahoj všem, chtěl bych se Vás linuxových uživatelů zeptat, jaký systém by mi nejvíce usnadnil se s linuxem naučit. Mám zkušenosti pouze se systémy Windows a Macintosh. Kamarádi říkali Mandriva, na střední zase Ubuntu. Vy jste určitě zkušenější, takže dám spíše na Vás :). Systém by byl určen jako hlavní pro počítač.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Jakub Lucký avatar 18.3.2011 07:51 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?
    Obě dvě distribuce jsou dostatečně "pro nováčky", proto bych ve tvém případě volil spíše tu, kde ti může poradit nějaký tvůj kamarád (mluvíš o tom, že ti kamarádi radili...)

    Pokud kamarádi sice radí, ale jinak nic neumí (i takoví kamarádi jsou), pak si troufnu doporučit spíše Ubuntu a to z důvodů českého fóra, které je hojně navštěvované a jsou tam zvyklí na nováčky...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    18.3.2011 08:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?
    jaký systém by mi nejvíce usnadnil se s linuxem naučit
    Naučit se používat anebo spravovat?

    Pokud chcete pouze používat systém k práci nebo zábavě, doporučuji Ubuntu.

    Pokud se v tom chcete hrabat, abyste získal plně funkční systém, doporučuji cokoliv jiného (např. Gentoo, Arch... protože ty vás k tomu donutí, a stejně budete asi ze zvědavosti provádět turistiku).
    18.3.2011 08:50 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?

    Výběr distribuce záleží na tom, jaké máte vědomosti, ambice, ochotu učit se (novým věcem)... Také záleží, na co budete systém používat.

    Doporučuju začít s Ubuntu nebo Mandrivou... Teprve, až se bude cítit na víc, tak můžete zaplout do vod Arch Linuxu nebo Slackwaru nebo Gentoo nebo Debianu aj. Ale taky můžete skončit u Ubuntu, Mandrivy...

    18.3.2011 08:59 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?
    Mandriva vznikla spojenim francuzskeho Mandrake a brazilskej Connectivy. Mysli si, ze z hladiska erogonomie to skor brazilcania pokazli francuzom.

    V prvom rade by som si zitil, kot su ti kamarati, a ako hlboko system poznaju. Asi klucove pre rozhodnutie je, co ma Vase najblissie okolie, aby ste sa mali s kym radit. Ale ak mate intrenet tak Ubuntu je dobrou volbou.

    Ak ovlate OS X, tak Vam bude blizsie GNOME, ak Windows tak Vam bude blizsie KDE (Kubuntu jhe ubuntu s KDE v zakladnej instalcii namiesto GNOME)

    Teraz Vam pisem z openSUSE 11.4(KDE) a vedla seba mam notebook s Ubuntu(GNOME), doma sj stroj s Mandrake 9.0(KDE) a iMAC a nemam ziadny problem presedlavat. Ale je fakt, ze z Unixami robim od roku 1995 a od roku 2002 vyhradne s unixami, takz eto je mozno skreslenie. Obcas pouzivam Slackware a BSD a Debian server a Fedoracky komp tiez Tazko povedat, co je najlepsie/
    18.3.2011 09:28 Azzurro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký Linux je nejlepší pro začátečníky ?

    Kdysi jsem začínal na Mandrivě, tenkrát to byl Mandrake a bylo to super. V Mandrivě jsou tzv. DRAKE udělátka (mcc - mandriva control centrum), která spoustu věcí nastaví a udělají za Vás. Což je super pro začátečníky. V podstatě se v Mandrivě přestal používat příkazový řádek, takřka vše lze nastavit pomocí grafických klikátek. To je výhodné pro ty, co linux ještě neviděli a marně by hledali Ovládací panely :-). Důležité je nainstalovat, seznámit se se systémem, kouknout, jaké se používají programy apod. Pak si vyzkoušet prostředí KDE, Gnome, případně další.

    Po nějaké době bych si stáhnul Ubuntu, nainstaloval a vyzkoušel. Nebo můžete na disk nainstalovat hned obě distribuce a srovnávat od začátku, není problém. Pak můžete porovnávat. Na internetu je možno nalézt mnoho recenzí k různým distribucím. Pravdou je, že každý výrobce distribuce má preferované prostředí. V Mandrivě je to KDE, v Ubuntu Gnome. Takže následně bych vybíral i po této stránce. Někomu se líbí holky, někdo zas rád vdolky. Takže bude záležet jen na Vás, na Vaší svobodné volbě, kterou distribuci a které pracovní prostředí si oblíbíte. Pokud se Vám to zalíbí a budete se chtít dozvědět něco více, tak jak pro Mandrivu tak pro Ubuntu vychází k vydání distribuce knížka, nabitá ohromnou spoustou informací o distribuci, ale i o linuxu obecně. Tato investice se určitě vyplatí. Tuším, že knihy lze nalézt i v normálních knihkupectvích, vždy jsem je tam viděl.

    Důležitou součástí linuxu je internet, kde se hledá a opravdu najde řešení případných problémů. Jsou to hlavně diskuzní fóra, kde lze se zeptat a načerpat spoustu informací. Většinou už někdo daný problém řešil.

    Závěrem chci říci, že opravdu nejde získat přesnou radu, co si dát jako hlavní systém na počítač. Protože to záleží na Vás, co si oblíbíte a co Vám bude vyhovovat. Každý jsme jiný. Přeji hezkou zábavu s linuxem.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.