abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 745 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: RAID na LVM

    8.6.2011 21:02 ubuntak
    RAID na LVM
    Přečteno: 747×
    Pekny podvecer panove, mam aktualne jeden disk na serveru, na kterem jsou vytvorene LVM oddily. Abych dosahl vyssi spolehlivosti rozhodl jsem se do serveru pridat dalsi disk do raidu1 se stavajicim. Nikde jsem vsak nenasel nejaky navod jak rozjet raid na lvm. Navody na opacny postup tedy jak rozjet lvm na raid discich je spousta. Nemel byste nekdo nekde neco? Nechce(=nemuzu) se mi experimentovat jelikoz se jedna o stroj, ktery opravdu musi bezet. Mam nasledujici predstavu: vemu novej disk, vytvorim na nem oddily tak jak jsou na stavajicim disku. aktivuju lvm. Pote nahodim degradovany raid 1 na hlavni disk a pak do nej pridam nove pridany disk. Provede se replikace prepisu grub a jedem. Je takovy postup mozny s LVM?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    8.6.2011 21:59 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Jde to. Oddíly musí být typu fd. Něco takového jsem dělal podle tohoto návodu.
    8.6.2011 22:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Oddíly musí být typu fd.

    Nemusejí. Tohle je historický relikt pocházející z dob automatického sestavování polí jádrem; to je sice možné používat i dnes, ale přináší víc problémů, než kolik jich řeší.

    8.6.2011 22:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Nikde jsem vsak nenasel nejaky navod jak rozjet raid na lvm. Navody na opacny postup tedy jak rozjet lvm na raid discich je spousta.

    Teoreticky to samozřejmě možné je, SW RAID můžete sestavit z libovolných blokových zařízení (třeba z diskety a ramdisku), tedy i z LV. Ale to, že všechny návody, které jste našel, staví LVM nad SW RAIDem a ne naopak, má svůj důvod: když to totiž uděláte obráceně, tak podle konfigurace zabijete výhody LVM, výhody RAIDu nebo dokonce výhody obou.

    Mam nasledujici predstavu: vemu novej disk, vytvorim na nem oddily tak jak jsou na stavajicim disku. aktivuju lvm. Pote nahodim degradovany raid 1 na hlavni disk a pak do nej pridam nove pridany disk.

    Asi byste si měl nejdřív ujasnit, co opravdu chcete. Protože teď popisujete přesný opak toho, co jste tvrdil na začátku, tj. místo abyste zkoušel budovat RAID nad LVM, snažíte se ho zasunout pod něj (což je samozřejmě rozumnější). V principu to jde, pokud se vám podaří nějak vyšetřit místo pro "persistent superblock" toho RAIDu.

    Pro konkrétnější odpověď by byl nutný trochu konkrétnější (a pokud možno bezesporný) popis stávající situace a požadovaného cílového stavu. Protože tohle je naprostý zmatek: chvíli chcete mít RAID nad LVM, chvíli pod ním, chvíli máte na disku LVM, chvíli zase nějaké oddíly (bez náznaku vysvětlení jaké), přičemž není jasný ani vztah těch oddílů k LVM (jsou některé z nich použity jako PV? jak jsou využívány ty ostatní?), nepopíšete, jestli chcete mít jeden mirror z celých disků nebo víc mirrorů z jednotlivých oddílů. Na tom všem ale dost záleží.

    8.6.2011 22:19 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Nahození RAID ale bude znamenat přinejmenším zmenšení souborového systému a na běžícím souborovém systému ten RAID nezprovozníte!

    Doporučuju použít LVM na RAID a to tak, že vytvoříte na disku 2 degradovaný RAID1, na něm LVM, zkopírujete všechna data z disku 1 na disk 2, nainstalujete GRUB do MBR disku 2, restartujete tak, aby se systém spustil z disku 2 (když se to nepovede, pořád máte.disk 1, kde máte plně funkční systém) a potom přidáte disk 1 do RAIDu.
    8.6.2011 22:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Ano, to je většinou nejjistější řešení, i když trochu nepraktické tím dvojím kopírováním místo jednoho. Pokud ale chcete minimalizovat downtime, je praktičtější - když už tam tak jako tak je LVM - místo kopírování přidat ten degradovaný mirror jako PV, nechat na něj pomocí pvmove přesunout obsah původního disku, vyhodit původní PV a pak pokračovat.
    9.6.2011 07:41 ubuntak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Dekuji panove za reakce. Z vasich prispevku je mi jasny postup - zrusim lvm nahodim raid a pote teprve lvm.
    9.6.2011 23:54 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    Já bych to nedělal tak komplikovaně. Druhý disk je prázdný, může být připraven na raid, nad ním klidně LVM, přesun dat, start z druhého disku a následně synchronizace dat na první disk.
    10.6.2011 01:39 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    moja rada je, aby si pouzival LVM nad RAIDom.

    pri linuxe mirrorovat LVM je na dlhe lakte, ale je to mozne. GRUB legacy ma problem bootovat z LVM (ak sa nemylim), pri novej verzii uz s tym problem nie je.

    principialne potrebujes urobit mirror copy z LV, ktore su vo VG. zavisi ako mas rozdeleny disk teraz a ktore particie su ako/kde pouzite. ak nepouzivas cely disk v LVM, urob identicku kopiu prveho disku. vacsinou byva /boot osobitna particia, zbytok ide pre LVM.

    moj postup pracuje s tym, ze cely disk je urceny pre LVM (t.j. disk nema viac particii).

    ako hlavnu VG pouzivam vg00, kde mam vsetky systemove LV. ak by som chcel urobit mirror copy z LV /dev/vg00/lvroot, kde novy disk je /dev/sdb, postupoval by som nasledovne:
    • vytvor PV z noveho disku
    • 
      # pvcreate /dev/sdb
      
    • pridaj nove PV do VG vg00
    • 
      # vgextend /dev/vg00 /dev/sdb
      
    • sprav mirror z LV /dev/vg00/lvroot
    • 
      # lvconvert -m 1 vg00/lvroot --mirrorlog core /dev/sdb
        vg00/lvroot: Converted: 5.7%
        vg00/lvroot: Converted: 100.0%
      #
      
    • LV /dev/vg00/lvroot je mirrorovany
    • 
      # lvs /dev/vg00/lvroot
        LV     VG   Attr   LSize   Origin Snap%  Move Log Copy%  Convert
        lvroot vg00 mwi-ao 488.00m                        100.00
      #
      
      
    takto identicky budes postupovat pre ostatne LV.

    osobne by som ti vsak poradil spravit novy raid na nepouzitom disku, nad nim LVM, rsync-nut data za behu, vyziadat downtime pre server. cezen zosyncovat data nanovo (pojde rychlo, ak sa vela dat nezmenilo od posledneho rysnc), zmazat terajsi stary disk, pridat do raidu a si mas pokoj.
    10.6.2011 10:55 MMichal | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    A neni lepsi toto ?
    1) na novem disku vytvorit degradovany RAID (nechat misto na to co neni v LVM (napr. /boot)
    2) vytvorene md zarizeni pripojit jako dalsi PV do LVM
    3) premigrovat LVs na novy PV
    4) puvodni PV vyradit z VG a smazat
    5) puvodni disk prihodit do RAIDu
    6) rsyncem resit jen to co neni v LVM (napr. /boot)
    7) poresit grub
    
    M.
    10.6.2011 11:12 hates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    taktez se priklanim za tento postup je to nejsystemovejsi a pokud mate hotswap disky tak to udelate bez restartu serveru (max 1 restart).

    proste si vytvorte degradovane raid pole na novem disku napriklad md0 a toto blokove zarizeni pridejte do LVM pomoci pvcreate a priradte jej pomoci vgextend do vaseho VG. pote odstranite z LVM puvodni disk cimz se data vlastne krasne prehodi na volne PV a muzete ten disk s klidnym svedomim odstranit. Jak je budete mit z LVM venku priradite jej do degradovaneho RAID pole a disky se sesynchronizuji. Nasleduje pouze uprava GRUB a popripade prekopirovani /boot pokud jej nemate v LVM a zapsani grub do MBR. restart serveru a mate hotovo.
    10.6.2011 12:46 mato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID na LVM
    suhlasim, je to lepsie .. to som spomenul v poslednej vete mojho prispevku .. prva cast hovori, ze je mozne aj na linuxe robit mirror v LVM.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.