abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne

    18.1.2013 11:51 Lukas
    KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Přečteno: 1150×
    Dobrý den,

    chtěl jsem se zeptat na dvě věci:

    1) zda má z důvodu bezpečnosti smysl dělat na každou službu samostatný virtuální stroj - jednalo by se o mailserver, fileserver, dns/vpn a webserver?

    2) jaká bude performance penalty, pokud bych použil KVM s tím, že by virtuály byly nainstalované do samostaných LVM oddílů?

    Jedná se o nepříliš vytížené systémy, které budou po většinu doby idle, z hlediska bezpečnosti bych zase ale nejradši oddělil webserver do samostatného virtuálu. Na webserveru ale zas potřebuju sql a to je prý ve virtuálech největší problém, protože to sežere strašně moc i/o na disku a prý se tam nejvíc projeví performance penalty VM.

    Takže otázka zní - má ta virtualizace smysl nebo ne, popř. co virtualizovat a co nechat na nativní mašině?

    Odpovědi

    18.1.2013 16:05 PanZvedavy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne

    1. to zalezi o jakou uroven bezpecnosti usiluji. Verejne sluzby versus sluzby pro firemni zamestanace versus domaci uzivatele versus ...

    2. to je snad dane rezii LVM. KVM je z hlediska LVM jeden velky soubor, nic vic.

    Rozdeleni instalaci je opet o bezpecnosti. Pokud bude web i email verejny, tak muze bezet dohromady. Pokud ocekavam problemy s provozovanymi www aplikacemi, ci se u nich casto vyskytuji bezpecnostni problemy, tak tomu venuji extra virtual a nebudu to michat s ostatnima sluzbama. Pokud tech sql serveru nebude na jednom diskovem poli 5, tak v tom nevidim problem. Pokud ocekavam velkou zatez u databaze, tak se virtualizaci sql serveru velkym obloukem vyhnu protoze i/o. Virtualizace samo smysl ma a to nemaly, ale ne vsude a za kazdou cenu.

    18.1.2013 19:21 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    K bodu 2 moje zkusenosti (provozuju virtualizace jiz delsi dobu a mam zasadne kazdy server virtualizovany, protoze si tim setrim spousty casu - kdyz se deje cokoliv a cokoliv se hryzne, nebo jakkoliv prestane reagovat, tak vzdy muzu udelat aspon restart virtualky).

    Na zaklade testu nekoho dalsiho (k dohledani na netu) ukladam virtualky ve formatu raw a bez cache. Testoval jsem vliv souborovych systemu a dospel jsem k tomu, ze image by mely lezet na FS XFS a uvnitr virtualek se mi z daleka nejlepe osvedcil jfs (nevytezuje cpu a je extremne rychly i pri praci s adresari s mnoha a mnoha soubory - obcas se vsak zamkne a je read only a je potreba jej odpojit a pripojit; mel jsem z pocatku vsude reiserfs a virtualky byly znatelne pretizene a hostitel taky, tak jsem zkousel vliv ruznych FS a tak jsem dospel k teto kombinaci u ktere setrvavam).

    Dulezite je, aby se nikde neswapovalo, takze vsichni (i hostitel) maji zakazan swap.

    Provozuju takto celkem vytizene web servery, sql servery, mail servery (pozor na to aby byl cachujici) a i windows servery a vse ma vykonu dost.

    Provozuju to zasadne nad sw raid, coz samozrejme neni oproti hw raid z daleka tak vykonne (mam kazdy server s hw raid, ale nepouzivam je a nevim jiste zda jsou tak vyznamne rychlejsi, ale rika se to), ale pro mne je z daleka nejdulezitejsi at je vse vsude stejne (sablonovite) dokud "na to mam" (prostredky, vykon atd...).

    U sw raidu mam nastaveno, ze resynchronizace probiha jen malou rychlosti (dev.raid.speed_limit_min=100) at to nikoho (disk) nezatezuje (je to jen read only operace, takze neni kam spechat a pole jsou po celou dobu v poradku).

    Dokonce se ukazuje, ze si (zatim) muzu vsude dovolit zalohovat pomoci lvm snapshotu (zalohujicimu procesu nastavuju nejnizsi nice a ionice), takze rezervy mam velke. Ocekavam vsak, ze az budu moct pouzivat napr. btrfs, tak to bude uplne jina pohadka.

    Jeste doplnim, ze u hostitele je vhodne doplnit do /etc/sysctl.conf kernel.panic = 10 a kernel.panic_on_oops = 10 (tedy ze v obou pripadech do 10 s bude hostitel restartovan) a nainstalovat watchdog (tam, kde neni hw watchdog, tak lze pouzit softdog a funguje skvele!).

    Zasadne dulezite je mit vic jader. 2 jadra jsou pri napr. ctyrech virtualkach hodne vytizena, ale 4 jadra snesou i celkem dost virtualek a stale to jde. Tenhle popis je sice tezko uchopitelny, ale nema zadny smysl vtytvaret virtualizacni server na pocitaci s mene nez 4 jadry. Musi to byt fyzicka jadra a ne HT! Nevim cim to je - mozna maji jen jednu spolecnou frontu..?

    snad ti to helpne
    18.1.2013 19:22 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Jeste doplnim, ze LVM samotne nepredstavuje vubec zadnou rezii navic (nemluvim vsak o snapshotech - ty jsou narocne velmi).
    18.1.2013 20:19 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    …ale nema zadny smysl vtytvaret virtualizacni server na pocitaci s mene nez 4 jadry
    spolu v dotazu uvedeném
    Jedná se o nepříliš vytížené systémy, které budou po většinu doby idle
    mám poznámku, že mám 3× VM (XEN) a používám i fyzického hostitele (což je blbost) vše na jedno-jádru Athlon LE-1640.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    19.1.2013 10:16 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Jo to je fakt. Kdyz se po nich nic moc nechce, tak to v pohode pobezi i na jednojadru. V okamziku, kdy prijde zatez, tak az tehdy poleti load nahoru a zadejchaji se vsechny virtualky najednou. Nechal jsem se unest a popsal jsem spis jen svoji sablonu.
    21.1.2013 11:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    mam kazdy server s hw raid, ale nepouzivam je a nevim jiste zda jsou tak vyznamne rychlejsi, ale rika se to
    Jsou a o dost*. Nevýhodou je, že člověk svěřuje data černé krabičce a doufá, že se nic nevys...

    * pokud se nebavíme o levném řadiči s "hardwarovým" ve skutečnosti softwarovém raidem
    Quando omni flunkus moritati
    pavlix avatar 21.1.2013 12:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Je nějaký důvod, proč by měly být rychlejší? A nějaká data? Já nevím ani o jednom.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.1.2013 12:55 Lazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Nemůže například non-volatile pamět na takovém řadiči umožnit dosažení vyššího výkonu (volbou cache-policy) při zachování spolehlivosti (případné dodatečné propsání dirty blocks po obnovení provozu)?
    29.1.2013 04:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Nemůže například non-volatile pamět na takovém řadiči umožnit dosažení vyššího výkonu
    Samozřejmě, zejména pokud je ta non-volatile paměť RAM zálohovaná baterií. Rozdíl výkonu oproti softwarovému raidu je znát opravdu hodně.

    Ale klid, pavlix se zřejmě jenom dlouho s nikým nepohádal, tak to zkouší...
    Quando omni flunkus moritati
    29.1.2013 10:41 Ivan Vecera | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Ja pouzivam jako nahradu HW-RAID s cache a baterii kombinaci MD-RAID, flashcache & UPS. Flashcache nemam nad SSD ale nad ramdiskem. Zkousel jsem i bcache, ale s flashcache jsem mel lepsi vykon. Ted jsem kdesi vyhrabal projekt eprd (http://www.lessfs.com/wordpress/?p=699) a ten se mi docela libi.
    29.1.2013 12:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Tohle řešení má (asi relativně malé) riziko, že jádro zhavaruje dřív, než se všechna data z ramdisku překopírují na pevné úložiště.

    Já jsem před nějakou dobou na flashcache i bcache koukal. Bohužel flashcache je out-of-tree projekt a nejnovější jádro, na kterém to testovali, je 2.6.32, což mi nestačí. A podle toho, co jsem četl o bcache, tak tam velká šance na začlenění taky není...
    Quando omni flunkus moritati
    29.1.2013 14:16 Ivan Vecera | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Tohle řešení má (asi relativně malé) riziko, že jádro zhavaruje dřív, než se všechna data z ramdisku překopírují na pevné úložiště.
    Tak tohle riziko ma asi jakekoliv reseni... HW-RAID s baterkou ma taky riziko, ze jadro zhavaruje driv, nez se data z pagecache/bufferu prekopiruji do non-volatile pameti na radici.

    Já jsem před nějakou dobou na flashcache i bcache koukal. Bohužel flashcache je out-of-tree projekt a nejnovější jádro, na kterém to testovali, je 2.6.32, což mi nestačí. A podle toho, co jsem četl o bcache, tak tam velká šance na začlenění taky není...
    Staci vzit flashcache z jeho gitu, pokud vim tak nova jadra jsou take podporovana (3.6.x urcite). U bcache se mi nelibi, ze musis pripravit (naformatovat) nejen cache zarizeni (RAM disk/SSD) ale i backend, coz je na prd. Ted zrovna testuju ten EPRD a nevypada to vubec spatne.
    29.1.2013 14:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Tak tohle riziko ma asi jakekoliv reseni... HW-RAID s baterkou ma taky riziko, ze jadro zhavaruje driv, nez se data z pagecache/bufferu prekopiruji do non-volatile pameti na radici.

    To je sice pravda, ale rozdíl tu přece jenom je. Pokud nějaká aplikace použije systémové volání sync(), to volání se nevrátí, dokud se data nepřenesou alespoň do té baterkou zálohované paměti (a pak už je to jedno, ten řadič si udělá svoje, i když jádro spadne.) Tzn. pokud se mi vrátí sync(), mám jistotu, že data jsou na stabilním úložišti.

    Pro tvoje řešení tohle neplatí, sync() se vrátí, když se data uloží do cache v ramdisku, přestože existuje možnost, že se na stabilní úložiště nedostanou (za předpokladu, že flashcache při sync() nečeká, až se data dostanou až na disk, ale to by asi docela zabíjelo výkon.)
    Staci vzit flashcache z jeho gitu, pokud vim tak nova jadra jsou take podporovana (3.6.x urcite)
    Spíš si počkám, až bude něco v mainline
    Quando omni flunkus moritati
    pavlix avatar 29.1.2013 11:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Ale klid, pavlix se zřejmě jenom dlouho s nikým nepohádal, tak to zkouší...
    Myslím, že je naprosto zřejmé, kdo se tu zkouší hádat ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 29.1.2013 11:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Nemůže například non-volatile pamět na takovém řadiči umožnit dosažení vyššího výkonu (volbou cache-policy) při zachování spolehlivosti (případné dodatečné propsání dirty blocks po obnovení provozu)?
    Jo to zní docela rozumně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kozzi avatar 19.1.2013 13:39 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne

    1) jak jiz bylo receno zalezi na tom co se od systemu ocekava. Jinak obecne je lespi to mit vse zvlast virtualizovane

    2) co se tyka ztrat na vykonu tak  rezie u KVM co se vykonu cpu tyce je nekde okolo 5-10%, coz neni nijak moc, tam problm neni

    co se tyce jiz zminovaneho problemu IO operaci, tak zde hodne zalezi na nastaveni a jak si stim clovek pohraje a zda ma podporu IOMMU,

    pokud hostitel podporuje IOMMU jak CPU tak i deska, pak bych se nebal virtualizovat i ten databazovi server. Dale jeste zalezi na veliosti RAM, pokud ty databaze nebudou nejak extra velke a da se rict ze DB server si je dokaze nacachovat v podstate cele do operacni pameti, tak pak zytraty na vykonu IO nebudou zas tak markantni.

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    19.1.2013 17:20 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    A je nějaký problém, pro DB nedělat virtuální disk, ale připojit fyzickou partition, nebo to problém neřeší (nevím, tak se se ptám)?
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    kozzi avatar 19.1.2013 19:20 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne

    Pripojit fyzickou partisnu samozrejme muzes a teoreticky si tim pomuzes, ale presto si nemyslim ze by to byl takovy rozdil, chtelo by to provest testy

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    19.1.2013 19:57 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Takže problém „IO“ je jen, že DB server má velké zatížení „IO“ a tím pádem, zatíží fyzický HW a pak to má vliv na ostatní VM?
    Ale to by přece nemělo vadit, pokud ostatní stroje pracují převážně s pamětí, ne?
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    kozzi avatar 20.1.2013 13:59 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne

    Jde o to ze jakmile se pretizi IO subsystem tak to pak jde vetsinou cele do haje, je to jak domino

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    19.1.2013 23:53 TomM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KVM performance penalty + dotazy k virtualizaci obecne
    Ad 2) zkoušel jsem oboje a nepozoroval jsem rozdíl.
    Jen bych měl poznámku - u virtuálního disku si v "advanced options/performance options" zapnout "IO mode" "native". Dokud jsem měl "default" (což je asi totéž, co "threads"), dokázala například aktualizace guesta hostovi nehorázně zatopit. Přišlo mi to, jako by se na každý celistvý na disk zapisovaný blok dat vyrobil thread a tu jich máš hoste 50 paralelně a opíchej se z toho... Stačilo pustit aktualizaci dvou guestů souběžně a LAV hosta byl v desítkách (a odezva...jo, přesně tam).
    Keš bych zkusil asi jen na partition, jinak se o to postara host. Takže vypnout.
    Ad /proc/sys/dev/raid/speed_limit_min - pokud je check ve čtvrtek na 47%, je třeba zpozornět :-)
    RHEL6 @ HP Proliant ML110G7, SW RAID 1, SATA disky

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.