abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL

    10.4.2013 07:31 Petr
    Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Přečteno: 1046×
    Dobry den,

    ve firme nam pomalu zacina dosluhovat server, na kterem bezi SBS 2003. V soucasne dobe tento stroj zajistuje bezne sluzby jako DHCP, DNS, Domena, Samba, Exchange + bezi tam MS SQL server pro firemni system.

    Jelikoz jedine, co potrebujeme provozovat na Win je ten MS SQL server, uvazujeme o nasledujicim reseni.

    No novem HW nainstalujeme Linux, ktery bude zajistovat sluzby jako DHCP, DNS, Samba. Exchange jsme presunuli do Internetu, takze to nepotrebujem ve vnitrni siti provozovat no a zbyva nam ten MS SQL server. Zde jsem uvazoval o zprovozneni virtualniho stroje, na ktery bych nainstaloval Windows a zprovoznil pod nimi MS SQL server.

    Vidite zde nejaky zasadni problem? Je zde neco, na co si dat pozor? Jaky virtualizacni nastroj byste preferovali?

    Dale vim, ze toto jiz s Linuxem moc nesouvisi, nicmene mozna nektery ze zdejsich adminu bude mit zkusenost. Myslel jsem, ze na virtualizovane masine spustim treba Win 7, pod kterymi bych pak provozoval MS SQL, nicmene jsem zjistil, ze provozovani OS urceneho pro pracovni stanice jako serveroveho je proti licencnim podminkam MS, takze toto asi pada. Pod cim byste doporucovali zprovoznit ten MS SQL?

    Diky moc za reakce.

    Petr


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Max avatar 10.4.2013 08:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Pokud je to všechno, co potřebuješ provozovat, tak nechápu, proč chceš mermomocí tlačit linux na server, když je to jednoznačně zbytečné. Zmíněné požadavky jsou tak jednoduché, že to máš na windows bez porodblémů a žádný mezičlánek, co by zbytečně snižoval výkon SQL serveru, bych tam nedával.
    Neuvedl jsi, pro kolik uživatelů by to mělo být a jak moc potřebuješ dostupnost. Třeba při větším počtu uživatelů by možná virtualizace měla smysl v "rychlé" obnově VM ze zálohy v případě pádu HW. Pokud by se jednalo o firmu, která jede jednosměnný porvoz při nějakých 30 uživatelích, tak to podle mně smysl nemá.

    Pokud jde o licence, spíš bych se zajímal o to, jak využít stávající licence na SBS2003 (možnost upgrade na novější SBS + migrace na jiný stroj). Je to jednoduché, MSSQL dodávaný se SBS vyjde pro menší počet uživatelů levněji, než samotný MSSQL.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.4.2013 08:26 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Diky moc za podnetnou reakci. Uzivatelu vyuzivajicich sluzeb serveru bude priblizne 15 a jedna se opravdu spise o jednosmenny provoz.

    Ja jsem nezminil jeste jendu vec a to tu, ze tam mame jeste jeden stroj, na kterem bezi squid a ten bych prave provozoval tez na tomto novem stroji. Spise jsem uvazoval tak, ze vse jsem schopen v pohode rozbehnout na Linuxu a jedine, co prekazi, je ten MS SQL server, tak mi prislo jako vhodne reseni vsechno si rozbehnout na Linuxu a ten MS SQL server mit virtualizovane pod Win. Mozna je to ale blbost.

    Kazdopadne s tim MS SQL je to dobra poznamka. Ja mam takovy pocit, ze ten nam tam instalovala firma spolecne s jejich IS.

    Jeste jednou diky moc za tvuj cas Petr
    10.4.2013 09:21 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    1) MS SQL server NENAINSTALUJES na desktopovy widle (respektive, mozna s nejakym hackovanim). Musis mit serverovy. => vzhledem k tomu, ze chces pravdepodobne nahradit to SBSko, nezbyva nez si koupit licenci na novsi widle (v nejaky zakladni verzi kolem 30k).

    2) pokud bys ovsem chtel provozovat na tech widlich to co mas, tak sbsko vyjde pri danym rozsahu asi nejlip, protoze pokud vim, sou v cene nejaky caly. K "velkym" widlim si je musis koupit zvlast (cca 800/ks).

    3) co smysl mit muze i v ciste widlim prostredi, je vytrzeni SQLka a jeho provoz zvlast. Dycky se hodi kdyz neco zbuchne ze aspon neco bezi. Ovsem je to otazka penez, ktery ses do toho ochoten dat.

    4) vyhoda virtualizace je taky v tom, ze serverovy widle muzes provozovat ve vice instancich - std tusim 4x.
    Max avatar 10.4.2013 09:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    std 4x ne, to platí pro enterprise. Pro STD platí, že můžeš nainstalovat STD a do těch STD nainstalovat VM se STD. Všechny aplikace pak musíš provozovat v tom VM a základní STD musí fungovat jen jako hypervisor.
    Pak existuje edice datacenter a na té lze provozovat neomezeně instancí.
    Aspoň tak to dřív bylo, doufám, že nenastala změna. Každopádně články na "www.daquas.cz" pomohou.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.4.2013 09:37 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Zdravim,

    No kdyz se kouknu treba na tento server http://www.czc.cz/dell-poweredge-r210-ii-e3-1220-8g-2x1tb-h200-1u-ws2012/117332/produkt?q-category-id=cijjnhlot2hvabs4n6jp73jf9a tak mam za nejakych 30k s DPH novy stroj vcetne Windows Server 2012, na kterem bych uz ten MS SQL server provozovat mohl.

    Jinak co se tyce toho MS SQL serveru jako takoveho, tak jsem pred chvili mluvil s dodavatelem IS a skoro to vypada, ze tam z nejakeho duvodu dali MS SQL Express, ktery je pry dostupny zdarma s nejakymi omezenimi. Toto se zda byt alfa-omega celeho problemu a jakou cestou se vydat.

    Diky moc za Vase nazory a podeleni se o zkusenosti, prestoze diskuze se od Linuxu jiz trosku odklonila.

    Zdravi Petr
    Max avatar 10.4.2013 13:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Cestou Windows Serveru Foundation určitě ne ;-). Píšeš, že potřebuješ cca 15 licencí. 15 licencí je maximum, co Doundation edice umožňujě. Když by ti pak příšel 16 člověk, tak bys musel Windows Server STD stejně koupit.
    Jinak Express Edice SQL serveru má limit 10GB na databázi + 1GB RAM + 1x CPU, nebo 4xCore. Pokud si s tím vystačíš, tak ok.
    Zdar Max
    PS: není snad nic jednoduššího, než se podívat na současný stav, ne? Tzn., co je nainstalováno, jak jsou velké db, možný růst, zatížení apod.
    Měl jsem sen ... :(
    10.4.2013 10:28 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Nevim jak moc to SQLko vyuzivate, ale myslim ze virtualizovat DB server je blbost(alespon pokud je trochu zatizeny).

    PS: jako autentizaci pouzivate pro to SQL? Mozna ze potrebujete AD.
    10.4.2013 10:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Zdravim,

    proc myslite, ze virtualizovat DB server je blbost? Kvuli vykonu?

    Jinak ted mam jiz potvrzeno, ze vyuzivame server MS SQL 2005 Express, ktery je dostupny zdarma.

    Ja si nemuzu pomoct, ale me pripada provozovat toto treba ve virtualizovanych Win 7 jako cenove idealne reseni a vykonove dostacujici.

    Zdravi Petr
    10.4.2013 11:26 Pavel | skóre: 15 | blog: Pavlův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Pokud používáte MS SQL Express, tak ten Vám bude bez problémů fingovat na virtualizovaných Win7. SQL Express ma omezení na velikost databáze (tuším max. 10GB), umí využít pouze jedno CPU a má nějaké omezení na velikost paměti. Tudíž pokud si vystačíte s Express nemá cenu investovat do Server edice Windows, jsou to vyhozené peníze xD
    10.4.2013 14:22 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    To plati jen v pripade, ze to bude pouzivat jeden uzivatel ... viceuzivatelsky provoz = nemas caly pro ty widle a nemuzes je koupit. Ne ze by to technicky nefugovalo, ale licencne to bude nelegalni provoz.
    10.4.2013 21:04 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    ... viceuzivatelsky provoz = nemas caly pro ty widle a nemuzes je koupit. Ne ze by to technicky nefugovalo, ale licencne to bude nelegalni provoz.
    Tak prave pre to licence hell mam rad linux a Open Source SW. Z duse nemam rad umele obmedzovanie niecoho. Platit aby som nebol obmedzovany.

    Idelane riesenie je dotlacit dodavatela prejst na linux a open source DB alebo prejst k inemu dodavatelovi. MS SQL bude pre vas stale pritazou a obmedzenim. Teraz ma v rychlosti nenapada ziada znamejsia DB okrem MS SQL, ktora by bola MS only. To uz radesejnamiesto MS QL Express mohli pouzit IBM DB2 express-c, kora je tiez zadarmo, ma ovela mensie obmedzenia a je multiplatformova.

    10.4.2013 11:26 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Myslim kvuli vykonu ( i kdyz nevim jak moc tu db pouzivate). Db server obecne potrebuje rychly I/O a hodne RAM - jakovyhle servery nejsou vhodni kandidati pro virtualizaci.
    10.4.2013 14:22 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Myslim ze nevis o cem mluvis, virtualizovany SQLko ti pobezi uplne stejne jako nevirtualizovany, vzdycky zalezi na tom, jak vykonej mas HW pod tim, kolik tomu das RAMky ...
    rADOn avatar 10.4.2013 19:23 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Myslim ze nevis o cem mluvis :-) Databazovy servery bezne obchazeji OS a hrabou se dost hluboko v hardwaru – O_DIRECT, ruzny vlastni alokatory, zapisovy bariery, stripy psany primo do oddilu bez filesystemu… fakt neni zapotrebi aby se do toho sral jste hostitelsky kernel, zahazoval sync()y, michal peclive srovnanou pamet, et cetera.

    Teda ne ze by tazatel na svych patnacti uzivatelich tyhle veci poznal :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    10.4.2013 12:40 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Tak ja myslim, ze to asi muzeme uzavrit. Je zde nekolik moznosti, jak problem vyresit.

    Moznost, ktera me se z pocatku pozdavala (Linux + MS SQL na virtualizovabych Win 7) by mozna byla, ale jak jsem dale zjistil, tak by zde byl tez licencni problem, jelikoz desktopovy OS lze sice technicky takto provozovat, ale pry to odporuje licencnim podminkam, kdyz bych ho provozoval v podstate jako serverovy OS.

    Dale toto vse vyzaduje pokracovat v pouzivani v Express verzi MS SQL databaze, ktera ma jista omezeni, velikost, 1 CPU, 1GB RAM. Vykonove to zatim dostacuje, ale firma se rozrusta a za dva roky uz by to stacit nemuselo. Radi bychom, aby server vydrzel treba zas nejakych 6-7 let.

    Rikam to nerad, ale skoro se opravdu zda, ze nejvyhodnejsi varianta bude upgrade na nejakou lepsi verzi SBS s plnohodnotnym MS SQL serverem. Nicmene ta licencni politika MS je fakt peklo. Kdysi jsme na SBS prikupovali 5 licenci a nez jsme se dobrali nejakeho reseni, to byl des.

    Z upgradu SBS mam fakt hruzu, ne po technicke strance, ale z pohledu licencni politiky. Mam pocit, ze tomu malokdo poradne rozumi.

    Diky za vase rady. Petr
    Max avatar 10.4.2013 13:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Tak SBS je z licenčního hlediska to nejjednodušší, co MS má. Na druhou stranu, z dřívějšího maxima (SBS 2003), 75 licencí na server, klesl počet možných licencí na 25, viz : Nástupce Windows SBS 2011 – Windows Server 2012 Essentials .
    Pokud tedy hrozí, že v budoucnu přesáhnete 25 licencí, tak jsi opět v háji.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    rADOn avatar 10.4.2013 14:18 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    Dale toto vse vyzaduje pokracovat v pouzivani v Express verzi MS SQL databaze, ktera ma jista omezeni, velikost, 1 CPU, 1GB RAM. Vykonove to zatim dostacuje, ale firma se rozrusta a za dva roky uz by to stacit nemuselo. Radi bychom, aby server vydrzel treba zas nejakych 6-7 let.
    V tom případě můžeš provozovat ten virtuální sql server dva roky a až se stanete globální megakorporací tak data přehodíš na dedikovanou mašinu, nakoupíte valník licencí a bude. Nebo pořídíte 100% linuxový řešení :-) Ve všech ostatních ohledech mi virtualizace připadá jako blbost, ale pokud jde jen o prodloužení životnosti současného řešení s minimem práce tak to smysl má. Zbytek tvých požadavků uspokojí jedno rasberry pi :-)

    BTW tvojí hrůzu z licenčního pekla úplně chápu, v dřevních dobách kdy jsem ještě adminoval mi linux zaimponoval právě tím že tyhle kraviny nebylo třeba řešit.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Řešení 1× (mimi.vx)
    10.4.2013 12:54 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    nevidim v navrhovanem reseni zadny problem, jen bych to mirne upravil takto:

    - nainstalovat na novy hw GNU/Linux + virtualizaci (KVM, XEN,...), nic vic tam nedavat, maximalne nejake nastroje pro spravu, backup atd.

    - vytvorit virtualni Linux stroj na kterem pobezi DHCP, DNS, Samba atd.

    - vytvorit virtualni stroj s windows + sql

    - do budoucna bude pripravene prostredi pro dalsi virt. stroje, doporucuji pro kazdou dalsi apikaci pouzit samostatny virt. stroj, napr. pro ten squid

    Jeste poznamka ohledne behu databazi pod virtualnim prostredim - zadny problem bych v tom nevidel, natoz pro vas sql express, dnes se bezne provozuji velke databaze na virt. strojich (oracle, sap)
    10.4.2013 21:10 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    - do budoucna bude pripravene prostredi pro dalsi virt. stroje, doporucuji pro kazdou dalsi apikaci pouzit samostatny virt. stroj, napr. pro ten squid

    to je fakt dobra rada pre kazdu aplikaciu pouzit samostatny virt. stroj. To nieje dobre univerzalne riesenie.
    Jeste poznamka ohledne behu databazi pod virtualnim prostredim - zadny problem bych v tom nevidel, natoz pro vas sql express, dnes se bezne provozuji velke databaze na virt. strojich (oracle, sap)
    pozri si nacom sa prevadzkuju velke db a potom tu pis taketo rady. Nepouzivaju sa vo virt. strojoch priamo ale na externych SAN a to je poriadny rozdiel oproti lokalnemu ulozisku,ktory je na hostovi.
    11.4.2013 00:42 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    pozri si nacom sa prevadzkuju velke db a potom tu pis taketo rady. Nepouzivaju sa vo virt. strojoch priamo ale na externych SAN a to je poriadny rozdiel oproti lokalnemu ulozisku,ktory je na hostovi.
    Z pohladu VM je tam aky rozdiel okrem uz z principu horsej latencie SAN? :D
    13.4.2013 12:19 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firemni server - linux + virtualizovane Win pro MS SQL
    principialne tam rozdiel nieje ziaden. No ukaz mi firmu, co drzi velku DB vo virtulale na lokalnom ulozisku, na tom istom virt. stroji ako aplikaciu polu s dalsimi vecami.

    Velke DB idu na samostatny nevirtualizovany HW stroj alebo do poriadneho externeho disk. pola , na ktore sa pripaja virtual (DAS, NAS, SAN,...).

    Latencie bude mat horsie ale ma to vplyv na vykon celku? Nie a bezne sa to tak pouziva.

    Samozrejme, otazne je co mal na mysli Martin pod velkou DB. MS SQL express nech si da smelo do virtualu ale nie velku DB. Jeto blbost. Nic tym neziska ale strati cast vykonu kvoli rezii hypervizora.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.