abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech

    4.11.2014 02:08 shak
    Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    Přečteno: 445×
    Ahoj. Už po několikáté se mi stalo to, že aktualizace systémů (CentOS 6) "rozbila" selinux - konkrétně balík shorewall. Obvykle řeším pomocí vlastního semodulu či pomocí restorecon po vyhledání fixfiles. Nyní to ale nejde. Mám 2 systémy - poštovní server a webový server. Oba Centos 6 64bit, oba instalovány a aktualizovány stejným způsobem. Přesto na webovém serveru vše OK, na poštovním je v audit logu:
    avc:  denied  { getattr } for  pid=1761 comm="sh" path="/sys/module" dev=sysfs ino=581 scontext=system_u:system_r:shorewall_t:s0 tcontext=system_u:object_r:sysfs_t:s0 tclass=dir
    ...
    
    A to po nahrání vlastního semodulu, předtím si to stěžovalo na search oprávnění. Na obou serverech jsou stejné verze shorewall a ostatních balíků, kontext na souborech sedí, "semanage fcontext -l | grep shorewa" vrací stejný výstup na obou serverech. I přesto se zdá, že shorewall inicializuje firewall normálně - evidentně má ale s něčím problém.

    Čím může být způsobený tento problém?

    Odpovědi

    michich avatar 4.11.2014 14:15 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    No a máš v tom vlastním modulu teda něco jako allow shorewall_t sysfs_t:dir getattr? Ten denial by celkem odpovídal tomu, co dělá funkce loadmodule() v Shorewall-core/lib.common.

    Shorewall v CentOS 6 není. Máš ho asi z EPEL nebo odjinud. Takže mě ani nepřekvapuje, že distribuční selinux-policy s ním nepočítá.
    4.11.2014 15:30 shak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    Ne, dál už jsem to neřešil. V tom modulu jsem povolil jenom search. Jistě, jedna cesta je zkoušet na X krát audit2allow, nicméně jak je možné, že na jednom stroji to funguje dobře a na druhém ne? Jakým způsobem se aktualizují selinux pravidla? Koukal jsem se do rpm selinux-policy-targeted vč. jeho skriptů, ale nějak mi to není jasné? To se nějak dynamicky dokompiluje k již nasazeným pravidlům? V jakém balíků a proč může vzniknout ta nekonzistence - na jednom stroji funguje, na druhém ne? A ano, je z EPEL.
    michich avatar 4.11.2014 17:42 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    jak je možné, že na jednom stroji to funguje dobře a na druhém ne?
    A to máš na obou strojích úplně stejnou konfiguraci shorewallu? Pokud ne, tak je možné, že na jednom z nich se shorewall pokouší načíst nějaký conntrack helper modul a na druhém ne.
    Jakým způsobem se aktualizují selinux pravidla? Koukal jsem se do rpm selinux-policy-targeted vč. jeho skriptů, ale nějak mi to není jasné? To se nějak dynamicky dokompiluje k již nasazeným pravidlům?
    V %post to volá semodule -B, což slinkuje *.pp moduly (včetně tvého) do výsledné policy.
    4.11.2014 18:50 shak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    Na obou strojích je podobná konfigurace, liší se jen povolenými porty, ale funkce používá stejné. Taktéž se mi dříve na jiných systémech stalo, že přestal po aktualizaci fungovat zabbix klient. Rovněž se jednalo o stejnou verzi, jen to byl 32bitový CentOS.

    Když vypíšu "sesearch --allow -t shorewall_t", pak si výpis na obou server nepatrně liší. Záhada je proč. Pomocí vlastního modulu bych to dokázal opravit ... pořád ale další aktualizace může něco rozbít a tak bych rád věděl při čem se to rozbíjí a co může mít za následek rozdílná pravidla na obou serverech? Vlastní moduly, různé nastavení sebool? Dá se z něčeho zjistit, jestli při aktualizaci nenastala někde chyba? Logy jsem prošel a aktualizace byly úspěšné.
    4.11.2014 19:40 shak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    Vzal jsem chybějící pravidla z funkčního systému a udělal modul. Dostal jsem se k tomuto:
    module mujmodul_shorewall 1.0;
    
    require {
            type shorewall_t;
            type prelink_mask_t;
            class process sigchld;
            class fd use;
            class fifo_file { ioctl read write getattr lock append };
    }
    
    #============= shorewall_t ==============
    allow prelink_mask_t shorewall_t : process sigchld ;
    allow prelink_mask_t shorewall_t : fd use ;
    allow prelink_mask_t shorewall_t : fifo_file { ioctl read write getattr lock append } ;
    
    ... ale ...
    semodule -i mujmodul_shorewall.pp
    libsepol.print_missing_requirements: mujmodul_shorewall's global requirements were not met: type/attribute prelink_mask_t (No such file or directory).
    libsemanage.semanage_link_sandbox: Link packages failed (No such file or directory).
    semodule:  Failed!
    
    Na tom "nefunkčním" systému neexistuje vůbec prelink_mask_t - "sesearch --allow -t prelink_mask_t" nevrátí nic, na tom druhém vrátí spoustu pravidel. Podle "grep prelink_mask_t /usr/share/selinux/* -R" jsou nějaké pravidla v "/usr/share/selinux/devel/include/admin/prelink.if".

    Jak zjistím, který modul tato pravidla definuje a jak je tam dodat?
    4.11.2014 19:48 shak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    Reinstalace ukázala na teoreticky možný problém:
    etckeeper: pre transaction commit
      Instaluje se  : selinux-policy-3.7.19-260.el6.noarch                                                                                        1/2 
      Instaluje se  : selinux-policy-targeted-3.7.19-260.el6.noarch                                                                               2/2 
    semodule: link.c:840: alias_copy_callback: Assertion `base_type->primary == target_type->s.value' failed.
    etckeeper: post transaction commit
      Verifying     : selinux-policy-targeted-3.7.19-260.el6.noarch                                                                               1/2 
      Verifying     : selinux-policy-3.7.19-260.el6.noarch
    
    Na tom druhém dobrém serveru ta Assertion hláška není.
    4.11.2014 22:10 shak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace CentOS rozbila selinux pravidla na několika systémech
    Nakonec jsem to vyřešil vymazáním politik z /etc/selinux a jejich přeinstalací a postupnou obnovou mých definicí. Možná ten problém vznikl díky tomu, že základní politiky nyní obsahují definici pro port 10026 jako dspam zatímco já ho měl jako další pro amavis. Vážně nevím, každopádně je to celé podle mě špatně navržené - jak selinux resp. jeho údržba obecně až po aktualizaci v centos/rhelu (každá aktualizace mění hromady kontextů aj.).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.