abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 277 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Linux MINT - problémy s HDD

    29.9.2016 16:50 Hoodas | skóre: 10
    Linux MINT - problémy s HDD
    Přečteno: 1128×

    Zdravím všechny,
    jistě vás potěší, že jsem opět zde ... :-)

    Mám malý / větí problém s datovým diskem na svém PC ... Je rozdělený na 2 oddíli (linux a windows). Pokoušel jsem se nějak v dual-bootu vidět a pracovat s diskem s EXT4 partou ale ... na okenicích je samej hnůj. Něco mi odebralo část disku, rozpůlilo mou linuxovskou partu na dva a celý to pošouplo. Celkem nerad bych o to přišel, neb tam mám celkem potřebný data.

    Napadá vás někoho co s tím? Nechci přijít o data a nasdíálet / načíst to i z NTFS ....

    Prosím, vážně .. help. :-|


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    29.9.2016 22:28 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    Nechces se na to uz vy*kaslat? Urcite by se dost lidem ulevilo.. Chces videt na winech data z linuxu? Tak je necpi na EXT4 do kterych okna neuvidi, vytvor si samostatnou NTFS partition na data, ktera bude citelna z obou. Problem solved.
    Petr Fiedler avatar 1.10.2016 23:21 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    Teď jsem něco podobného řešil na svém stolním počítači i notebooku. Aby se dalo z Windows (C:) přistupovat k datům na Linuxovém oddílu, muselo by se ve Windows na to "něco" nainstalovat a to jsem rozhodně nechtěl, takže jsem musel oba stroje nastavit tak, že mám jeden oddíl s Windows (NTFS), potom mám oddíl na data (NTFS) a pak mám logický oddíl s Linuxem (ext4). Mám dost RAM, takže jsem ani nevytvářel SWAP. Z Windows mám přístup na datadisk bez problémů a z Linuxu taky. Vytvořil jsem si jednu složku, ve které mám "tajné" věci. Tu jsem zakryptoval TrueCryptem, kterým jí otevřu z obou systémů. Dále jsem v Linuxu v /home/petr smazal všechny složky kromě "Plocha" a vytvořil symbolické odkazy na složky, které jsou na datadisku a šichta. Z Win přístup v pohodě, v Linuxu je potřeba po naběhnutí systému připojit disk a přístup je taky v pohodě. A myslím, že to jde nastavit i tak, že po startu se sám mountne. Ve Windows mám taky vytvořené zástupce na ty složky a vše krásně frčí. Totální pohodička. Podle mě je to nejlepší řešení pro dualboot. A ať zničíš jakejkoliv systém, tak data zůstavají nedotčená. Ideální je mít na ty data druhej disk. A samozřejmě zálohotat, zálohovat a zase zálohovat...

    Petr
    k3dAR avatar 1.10.2016 23:38 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    pouzit NTFS jako primarni uloziste pro data z Linuxu je prasarna, ponecham stranou ze prijdes o opravneni, chapu ze pro data typu hudba/foto/video je ti to jedno a neresis ze by jinej uzivatel co by ten notebook mohll pouzivat by k tomu mel mit zakazanej pristup... hlavne jde o 2 veci:
    1. Linux neumi opravit rozbitej NTFS, takze budes muset restartovat do Wind jen kvuli oprave/kontrole filesystemu... pokud to delas pravidelne neni to zas takovej problem, jen opruz...
    2. a to se projevi porad, NTFS-3g ovladac ktery Linu pouziva je DESNE pomalej, 10-100x pomalejsi nez EXT4 a mnohonasobne zatezuje CPU... btw: tvurce NTFS-3g dodava komercni verzi ktera je (udajne) az o 1000% rychlejsi, krome toho ze je placena je ale navic urcena jen vyrobcum zarizeni, nikoliv koncovejm uzivatlum...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Petr Fiedler avatar 1.10.2016 23:55 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    AHOJ k3dAR

    1. No data by měly jít normálně překopírovat na jinej disk, pak to spojit a udělat/teda podle tebe neudělat datadisk...

    2. Co bys mi tedy poradil? Jak to mám udělat? Časem chci přejít úplně na Linux. Začal jsem teď dokonce chodit na kurz a doma se teď učím ovládat systém z terminálu. Až přejdu, bude po problému. Ale jak to teda podle tebe udělat teď? A to bych to chtěl ještě poladit tak, aby se každý den dělala záloha nových a změněných souborů.
    Petr Fiedler avatar 2.10.2016 00:08 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    Ještě doplním, že ty práva takhle mám právě vyřešený. Co je "public" není zakryptováno a je to ve volně přístupných složkách. Co je "tabu" je zakryptováno. A TrueCrypt jede pod Windows i Linux.

    Filesystem NTFS opravuju z Windows, protože zatím jsem v nich mnohem víc, než v Linuxu. V něm se jen učím.

    Ale ten rozdíl v rychlosti je teda velkej. I když já to zatím nijak nepociťuju. Na desktopu mám SSD 540/520. Na ntb mám plotnovej 5400, ale taky to nepociťuju. Ale věřím ti to. Jak to teda pořešit?
    k3dAR avatar 1.10.2016 23:40 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    jina sorry, ale nehlede na me pripomminky, tve "reseni" urcite neni reseni problemu jak zachranit stavajici data na tom disku, to je predmetem dotazu...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 1.10.2016 23:45 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    mas nejakou zalohu rozdeleni disku (treba na papire napsanej pocatecni a koncecne sektory) z ktere by jsi vycetl odkud kam presne puvodne tem oddil byl? pak by si smazal aktualni spatne posazenej oddil, vytvoril novej s hodnotama od-do spravnejma - bez formatovani - jen v fdisku... pokud se na to nezapisovalo v "dobe posunuti" tak by data byla videt hned, jinak by bylo potreba na to pustit testdisk(ten teoreticky by mohl umet i najit stracenej oddil) v horsim pripade photorec (ten umi vytahnout jen pripadne soubory podle hlavicek, bez adresaru, bez nazvu souboru)...

    idealni by bylo provadet veskere operace na obrazu disku, pomoci dd by jsi cely disk zkopiroval do souboru na jiny disk, ale chapu ze asi nemas volne dalsi 2 kusy 8TB disku (na jeden by sel image(nebo primo kopie disk->disk), na druhej bby se pripadne vytahovala data... ten puvodnni disk by jsi takto nemel sanci rozesrat jeste vice...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 1.10.2016 23:48 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux MINT - problémy s HDD
    jinak je jeste otazka co "ti to samo posunulo", jestli to neco byl hw problem, sw problem, nebo cloveko problem...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.