abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 133 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Dotaz: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS

    12.1.2017 14:41 chinook | skóre: 28
    Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Přečteno: 894×
    Zdravím, už asi týden se snažím si vytvořit image nainstalovaného ubuntu. Mám nainstalované ubuntu s nastavenýma programama apod. A potřebuji to rozšířit asi na 100pc.

    Zatím jsem pár image udělal tak, že jsem nainstaloval ubuntu a rsyncem to synchronizoval, ale je to strašně zdlouhavé.

    Zkusil jsem acronis true image, ale po vytvoření image na disk, tak PC z disku nenabootuje.

    Jaký postup doporučujete případně, proč trueimage selže? U verzí ubuntu 10.04 a 12 mně chodil bez problému.

    Nebráním se placeným programům, jde mně o rychlost. Případně kdyby PC nějak nabootovalo ze sítě a image si natáhlo, bylo by to také řešení.

    Předem děkuji za radu.


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (chinook (tazatel))
    12.1.2017 14:44 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Co takhle Clonezilla?
    Řešení 1× (chinook (tazatel))
    k3dAR avatar 14.1.2017 16:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    urcite Clonezilla... osobne mam zkusenosti s nasazenim na PXE server a pouzivani ve velkem... stanice pousti z PXE/site Clonezillu, ta ze sitoveho disku veme Image a nahraje na HDD... nejakej hrubej postup maji tu

    dalsi vec je pak (to sem v praxi nezkousel tak nevim jak se to chova) ze Clonezilla podporuje rezim Multicast, kdy se pripravi server strana(Clonezila SE), pak se zapne tech 100stanic kde se natahne client strana(z PXE Clonezilla Live v rezimu multicast), nasledne server strana pusti do site 1 image a vsechny stanice to naraz odchytavaj, takze se 100stanic obnovuje najednou za stejnou dobu a stejne zatizeni site jako by slo o 1 stanici...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 14.1.2017 17:03 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    pro uplnost jeste jednoducha moznost je pripravit bootovaci USB Flash s Grub, Clonezilla ISO a Image, kde je (stejne jako na PXE) Clonezilla poustena v rezimu ze je vse jiz predkonfigurovane a po prvotnim vybrani v Grub "Obnova image" se po nabehnuti Clonezilla z USB jen vybere cilovej disk(nebo se natvrdo nastavi sda), takova obnova z USB je pak otazka ~10minut na 1 pocitac a neni potreba zadny server...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    14.1.2017 17:43 kkk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    ja mel kdysi nejaky programek který z me instalace vytvoril plne bootovaci instalaci vcetne gparted jako je třeba ubuntu studio
    k3dAR avatar 14.1.2017 21:30 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    to se resi ve vedlejsim vlakne, jinak samozrejme instalacni iso (je jedno jesti oficialni, nebo nejakym programem ci rucne upravene/vytvorene) lze nahodit na PXE server take, pripravit mu preseed soubor kterej zatomatizuje kompletne celou instalaci ze se vybere v PXE polozka a pak se jen pocka nez se to na stanici nainstaluje a ta se sama vypne nebo restartuje do systemu z HDD ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.2.2017 18:51 chinook | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Díky za tip. Super program. Konečně jsem to otestoval a už jsem byl nešťastný. Zkusil jsem všelijaké placené, clonezilla nevím proč mně přišla složitá. Zkusil jsem PXE a super. PXE jsem zkoušel poprvé v životě, ale v mé síti by bylo nasazení složitější. Nutnost vlastního DHCP serveru a nejspíš i samostatné sítě, abych nenarušil stávajíci. Proto jsem si udělal bootovatelnou flashku. Nahrál tam dvě verze clonezzily. Pomocí první vytvářím image. Pomocí druhé asi na 3 kliky nahrávám na disky image. Vrazím do PC nabootuju a na tři kliky asi během 5min. mám v PC nainstalováno ubuntu dle mého nastavení. Toto takto jednoduše žádný program nedokázal :)

    Děkuji za tip!

    Mohu jen doporučit.

    Ještě bych to potřeboval roznést po internetu. Mám po republice běžící ubuntu a potřeboval bych tam nějak jednodušše nahrát můj image. Asi vyřeším tak, že tam pošlu flashdisk a tam si podle návodu nabootují. Ale pokud by to šlo bez zásahu na místě přes consolu, tak budu rád. Ale nějak jednodušše, ne přepisovat na dálku gruby kopírovat celý systém apod. Je tam dost riziko, že to pak nenaběhne, že na něco zapomenu.
    k3dAR avatar 1.2.2017 22:38 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    no ja USB Flash delam tak ze je jak ulozeni tak obnova na jedno tuknuti, Clonezilla z CD je na prvni pohled slozita, ale zaroven umoznuje vsechny volby pridat uz jako parametry Grub/Syslinux polozky, takze pokud je 1 image na USB Flash tak opravdu staci jen tuknuti na Grub/Syslinux polozku :) jedine kdyztak z bezpecnostnich duvodu pridavam dotaz na image a/nebo dotaz na hdd

    ohledne rozneseni po internetu, zpusobu bude vice, ale mozna bude nejsnazsi, kdyz vemes USB Flash s hotovym image a udelas z neho pomoci DD(nebo viz dale) surovej obraz a prozenes kompresi (aby to bylo mensi pro poslani), na druhe strane to oni rozbalej a pomoci Gnome Disk daji obnovit image na USB Flashu na par tuknuti bez potreby konsole...

    nevim jestli je nejakej GUI nastroj co by umoznoval rovnou otevrit/obnovit komprimovanej image... v konzoli to je snadne:
    gzip -c -d image.img.gz | dd of=/dev/sdX
    takze by stacilo tomu jen dat GUI pomoci zenity/yad :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 1.2.2017 22:41 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    tak tady uz nekdo to na zenity postavil, ma to umet naprimo gzip,zip,xz dd-utility (github) ale musi se to instalovat mimo repositar, to reseni ze to rucne rozbalej pres klikani ve vychozim archivacnim nastroji a pouziji gnome-disk-utility ktere je v Unity predinstalovane, v jinem desktopu doinstalovatelne z repositare bude asi stejne snazsi...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.2.2017 11:58 chinook | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Jestli to dobře chápu, tak to řeší problém je dopravy image ke vzdálenému počítači. Nikoliv přenesení image na ten počítač. Je to tak?

    Já se tam přes konsoli můžu připojit a dělat cokoliv. Asi bych i zvládl ten image přenést, zmenšil bych partition, vytvořil další, tam nahrál nové ubuntu, upravil grub a modlil se jestli to naběhne...

    Ale chci něco méně rizikového. Zatím se mně nejvíc jeví to USB. Předělám na jedno ťuknutí a pošlu tam poštou :) Oni jen nabootují a po restartu naběhne nový systém.

    k3dAR avatar 2.2.2017 14:36 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    asi mi neco uslo, ale to ze ulozeni i obnoveni budes delat clonezillou na usb sem bral jako dane, takze opravdu sem resil jen jak po internetu dopravit obraz usb (s clonezilou) a jak to nekdo na druhem konci muze naklikat co nejsnadneji zpatky na usb flash...
    pokud ale nevidis problem s fyzicke poslani pripravene USB flash postou/dopravcem tak neni co resit ;)
    to jedno tuknuti tam dej, rezim bez jednoho tuknuti je problem ze to muze nedopatrenim pak smazat automaticky disk kdyz to strcej (nebo nechaj pri restartu) kam nemaj ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.2.2017 15:04 chinook | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Původně jsem chtěl image dávat jen na nové stroje. Nastavím si u sebe přes USB. To je super a jednoduché. Pak jsem si řekl, že to dám i na stávající stroje různě po republice. Asi nejjednodušší bude flashka, která to aut. po bootu nahraje i tam :)

    Bohužel u těch strojů jsou lidé kteří umí PC sotva zapnout, proto jsem se chtěl vyhnout tomu bootu.
    k3dAR avatar 2.2.2017 15:16 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    jako ze bys nejradeji aby tu USB strcili jen do beziciho systemu a system se zamenil na ten z image? bez potreby rebootnout a boot z usb?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    22.5.2017 11:14 chinook | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Nějak disk přehrát přes internet. Dřív jsem to dělal, tak, že jsem vytvořil partition a tam systém nakopíroval a jen upravil grub. Bez bootu nebo předchozího postupu to asi jednodušeji nepůjde nebo ano?
    k3dAR avatar 2.2.2017 14:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    jinak pokud neco konkretniho chces poradit klidne se ptej, mam s clonezilla dost zkusenosti :) uz nekolikrat sem chtel svuj config pro USBFlash dat na github ale na to bych potreboval to trochu ucesat :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    22.5.2017 15:14 chinook | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Ještě mně clonezilla poslední dobou zálohovaný disk z kterého vytvářím image začala označovat jako sdb, ale normálně samozřejmě při nabootování z disku je sda. Zatím tam je jen vyrování, že je při obnově označen jinak než při nabootovaní. Je možné nějakým parametrem změnit image na sda? Chtěl jsem přepsat ručně vytvořené soubory, ale to mně přišlo složité a měl jsem strach, že něco opomenu.
    14.1.2017 17:53 ok1dtm | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytvoření image ubuntu 16.04.1 LTS
    Používám fsarchiver několik let a naprostá spokojenost. Je součástí SystemRescueCd i PartedMagic

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.