abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Blokace dat v telefonu

    5.12.2017 19:18 Petr
    Blokace dat v telefonu
    Přečteno: 1552×
    Můj dotaz se týká Androidu 7, protože to má linuxové jádro, dovolím se pozeptat zde, snad to nevadí. Můj problém jsou datové přenosy. Asi před půl rokem jsem se rozhodl u operátora (O2) zablokovat datové přenosy. S tím souvisí vlastnost, že mi vždy při pokusu o připojení přijde zpráva, že si mám data povolit. Problém je, že mi poslední asi měsíc tato zpráva chodí každý den, někdy i 2x denně. Už mě to opravdu štve a řešil jsem to s operátorem. SMS vypnout údajně nejde a chodí proto, že se mobil opravdu pokouší připojit k internetu přes datové přenosy. Ale:

    1) Datové přenosy mám v telefonu vypnuty.

    2) V "nastavení -> datové přenosy -> síťové aplikace" mám u všech aplikací na obou záložkách "Nainstalované aplikace" a "Systémové aplikace" deaktivována mobilní data. U všech kromě Firefoxu mám i deaktivováno "Wi-Fi".

    3) V nastavení "oprávnění aplikací" nic jako internet/data není, předpokládám, že je to ono "nastavení -> datové přenosy -> síťové aplikace". V oprávnění mám všude zakázáno "Vaše poloha", kdyby náhodou to přistupovalo na mobilní data.

    4) Dnes jsem celý den připojený na internet přes wifi, přesto mi přišla zpráva, že se snažím připojit přes mobilní data

    Jak s tím bojovat, kde ještě co nastavit, aby se mi mobil konečně přestal připojovat. Nebo má operátor jakousi chybu v systému a zprávu mi to posílá automaticky? Údajně ne.

    Odpovědi

    5.12.2017 19:38 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Mělo by stačit v nastavení vypnout mobilní datové přenosy (u ikony mobilního signálu se objeví křížek). Tohle ale nevypne datové přenosy pro MMS (nesnaží se mobil nějakou MMS stáhnout?), nevím, jestli blokace u operátora neblokuje i to.

    Úplně odpojit mobil lze smazáním všech APN, pak se mobil nemá kam připojovat.
    5.12.2017 19:41 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Ok, smazal jsem APN, počkáme do zítra, jestli mi přijde SMS. Pokud by mi přišla, znamená to chybu na straně operátora?
    k3dAR avatar 5.12.2017 23:33 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    je to opravdu divne, sms ti ma prijit v pripade ze se telefon jiz pokusi o realne navazani datoveho spojeni, coz bezne aplikace nemohou inicializovat kdyz v nastaveni mas datove prenosy vypnute (Nastaveni/VyuzitiDat/MobilniData), tzn ze se o spojeni pokousi systemova aplikace/sluzba a nebo jestli ma nejaka pridana aplikace root pristup, tedy to co ma moznost ignorovat tohle nastaveni...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.12.2017 11:36 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Jedinou přidanou aplikací je opravdu Firefox (reklamy na mobilu jsou otravné přes půl obrazovky a tak jsem tím musel nahradit Chrome, který neumí pluginy).
    6.12.2017 21:05 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Tak zatím to vypadá, že to zabralo. Rád bych ale věděl, co se tam pokoušelo připojit přes mobilní data a proč, i když jsem byl připojen přes Wi-fi. Nějaký nápad? V telefonu (Huawei P9 lite) jsou jen aplikace, co tam byly předinstalovány a extra doinstalovaný Firefox.
    11.12.2017 20:17 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Tak ne, pořád to chodí. Přístupový bod je smazaný a dnes mi SMS přišla znovu.
    12.12.2017 19:09 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Tak zase, už opravdu nevím. Může mi někdo potvrdit, že když mám smazaný ten přístupový bod, že se to prostě připojit nemůže a musí být chyba u operátora?
    12.12.2017 20:41 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Tak túto vec ti môže potvrdiť alebo vyvrátiť len autorizovaný technik.

    Ja ti môžem potvrdiť že okrem APN sa môže mobilný telefón pripojiť na internet aj pomocou dátového hovoru. Ale dialup sa už asi nepoužíva. Pri mobiloch navyše vyžadoval mať aktívnu službu "dátové hovory" ktorú už asi ani nevedia aktivovať.

    PS: Môj súkromný odhad je, že s tými SMS sa len snažia aby si zákazníci aktivovali pre nich nepotrebné služby. Podobne ako pri aktivovaní odkazovej schránky. Veď, nech skúsia zdôvodniť prečo nemôžu deaktivovať dátové prenosy. A hovormi v LTE to nebude, operátorov čo bežia hlas na mobile čisto cez VoIP je naozaj málo. Skoro nula.
    13.12.2017 02:47 n
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    No tak urcite ty mudrlant :) V CZ namatkou vybrani operatori co provozuji VoLTE: T-Mobile, O2 a Vodafone
    13.12.2017 08:46 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Čisto cez VoIP, bez klasických hlasových služieb. Nie ako doplnkovú službu ty odborník.

    Teda že by zablokovaním dátových služieb odstavili všetky služby danej účastníckej mobilnej prípojky.
    13.12.2017 13:24 n
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    A ako tym "odstavi" Network Initiated PDP Context Creation? Jak jiste vime oba, na vyrabeni PDP kontextu je tahle SMS (a treba v siti, kde funguju ja, taky zabavny poplatek za aktivaci dat "na den"), u operatoru navazana. A vetsinou to funguje presne takhle blbe, protoze zkratka nepockaji az neco skutecne posles.

    Pro OP: Reklamovat u operatora to samozrejme nema zadny smysl, tohle je podle nich feature, nikoli chyba.
    13.12.2017 17:43 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Pokiaľ je tá SMSka tak ako píšeš len preventívnou žiadosťou o aktiváciu služby klientom, tak by to mala riešiť obchodná inšpekcia. Od počiatku mi to pripadá ako keby sa opakovali dejiny. U nás s podobnými vecami obťažovali operátori už v minulom tisícročí. Ja som si to už vtedy dal v kľude a s prehľadom zakázať.

    Ale k veci. Tie dátové prenosy sa dajú deaktivovať bez problémov. Dátové prenosy by sa nedali deaktivovať na danej karte len ak by portfólio viazanej na danú kartu bolo kompletne založené na LTE bez spätnej kompatibility s starším GSM. V tedy by sa deaktivácia dátových prenosov rovnala deaktivácii karty keďže by na nej neostala žiadna živá služba.
    k3dAR avatar 12.12.2017 21:22 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    zkus si u operatora vyzadat IP na kterou to podle nich leze(s) kdyz ti posilaji sms o potrebe aktivovat datove prenosy...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    12.12.2017 23:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    To uź jsem zkoušel, když jsem tam poprvé volal. řekli mi, že mi to říct nemůžou, že to neuchovávají, že by to bylo narušování soukromí, nebo něco v tomto smyslu.
    5.12.2017 21:27 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    a z jakýho čísla ti ta sms chodí?
    6.12.2017 19:13 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Pripomína mi to časy keď operátori s chuťou aktivovávali odkazovú schránku. Tiež tvrdili že sa to nedá vypnúť. A cena za podmienečné presmerovanie v roamingu bola vtedy dosť zaujímavá.
    Aleš Janda avatar 13.12.2017 14:27 Aleš Janda | skóre: 23 | blog: kýblův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Není to sice řešení, na které se ptáš, ale jestli tě vlastně štvou jenom ty SMSky, tak ty lze vhodným softwarem zablokovat (předpokládám, že jsou furt ze stejného čísla/stejný formát).

    Telefon se sice někdy někde bude zjevně chtít připojovat dál, ale ty za to nic neplatíš, žádná data o tobě neunikají (nikam se to nepřipojí a operátor o tobě ví stejně), asi to není ani nějak moc časté (že by to žralo baterku), takže pokud by se nepovedlo nic systematičtějšího, udělal bych to takto.
    13.12.2017 18:11 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    tohle se stává, když se aplikace snaží připojit, protože máš v mobilu zaplý data, ale nejsou nakonfigurovaný přístupový body a nebo más deaktivovaný data u operátora, pokud to tak není, a přesto ti chodí sms, je to chyba operátora, v tomto případě to lidé s tímto problémem řeší u technické podpory operátora, jak snadné...:)
    13.12.2017 22:12 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Já data deaktivovaný mám, protože mi před časem operátor pořád odečítal denní poplatky za internet, i když jsem se nepřipojoval (vědomě). Tak jsem je zrušil. A za odměnu mám otravnou SMS. Zkusil jsem snad všechno možné v telefonu vypnout a pořád to chodí. Asi za kredit v mobilu udělám někde nějaký nákup na internetu a zkusím to u konkurence, jestli to tam půjde rozumě vypnout. Lze data zrušit např. u T-mobile, aniž by mi chodila otravná SMS?
    14.12.2017 01:15 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    U Vodafone to jde.
    14.12.2017 06:43 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Nainstaluj si firewall (pro root AFWall+, pro neroot neznám) a zakaž přístup všem aplikacím (Whitelist módem).
    14.12.2017 10:49 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blokace dat v telefonu
    Dobrej program pro monitoring je Net monitor z f-droidu, dale pouzivam Lucky patcher pro upravu apk

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.