abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: UKUU - remove, nebo purge?

    Petr Fiedler avatar 20.2.2019 22:22 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    UKUU - remove, nebo purge?
    Přečteno: 509×
    Marně se snažím zjistit, jestli je lepší při odebírání starého jádra v UKUU použít remove, nebo purge. Co myslíte? V návodech (ne přímo pro UKUU) většinou vidím, že radí použít purge, ale nerad bych si rozbil závislosti. Už jsem jednou měl problém se závislostmi kvůli absenci libssl1 a při upgradu jádra pak byly ve výpisu chyby. Nevím to jistě, ale možná jsem právě tenkrát před tím upgradem použil purge na odstranění starého jádra. Jistý si tím ale nejsem a taky to tím být nemuselo. Nevím. Co je tedy lepší používat a proč?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 20.2.2019 23:35 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Asi takhle, remove odebere pouze jádro a purge i jeho konfiguraci. Nevím, jak funguje UKUU, ale normální instalační program ukáže před provedením příkazu přehled změn, pokud se týká více balíků, než jen toho požadovaného. Takže tě vlastně žádá o potvrzení změn. Vyhodnotit, nakolik ti to (ne)rozbije závislosti musíš ty sám. Mimochodem rozbít závislosti mohou oba přepínače.
    Petr Fiedler avatar 20.2.2019 23:39 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Dík

    21.2.2019 01:17 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Remove. Přesně ti neřeknu proč, ale hlavní důvod, proč jsem remove používal já byl ten, že pak v Mintu v aktualizačním nástroji u některých jader bylo jádro odebrané přes Purge vidět (jeho verze), pak byly zbytečný kroky to dočisťovat. Nevím, jestli jsem ten "jev" měl jen já nebo jej zaznamenal i někdo jiný, nepídil sem se. Je docela i možný, že průběžným vývojem už tento nešvar zmizel. Naposledy sem si "hrál" s jádrama někde začátkem loňskýho roku a od tý doby na to prdím, nechávám jádro v té verzi, ve které je verze Mintu vydána a je klid. V 19.1-ce jsem to jednou zkusil, zavedl sem jádro 19.4, normálně se zavedlo, ale v aktualizačním nástroji bylo označeno: "Nepodporováno", tak se jej zas odebral a jedu na "default" (4.15.0-20), líp se mi to i chová s nvidia driverama na desktopu.
    k3dAR avatar 21.2.2019 09:43 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    rozdil (jak uz bylo receno) mezi remove a purge je POUZE ten ze purge NAVIC maze konfiguraci balicku(systemovou, pripadna v $HOME zustava), je tedy divne ze by ti purge neco ponechal ;-) u jadra pokud se nepletu ani konfigurace neni, takze tam to myslim bude nastejno, ale obecne, kdyz odebereu balicek pres remove tak (pr.) prikaz "dpkg -l xubuntu-icon-theme" ti zobrazi v prvnim sloupci rc (remain configuration), napr:
    rc  xubuntu-icon-theme                 18.04.5+bzr339~ubuntu1 all                    Xubuntu icon theme
    kdyz odeberes pres purge, tak "dpkg -l xubuntu-icon-theme" ti zobrazi:
    dpkg-query: xubuntu-icon-theme nevyhovuje žádný balík
    s tim ze pokud se nejaky balicek odebral pres remove a tedy uz neni nainstalovany, ale zustala mu konfigurace, lze tato doodeprat stejne :
    sudo apt purge balicek
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    21.2.2019 13:14 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Jj, co píšeš je daný, ale nesouvisí to přímo k dotazu tazatele a ani k mému jednoduchému, informativnímu SDĚLENÍ. Tazatel, teda aspoň mi to tak vyznělo... psal o "Remove a Purge" v SOUVISLOSTI s UKUU. Já jen reagoval tím, jak se mi to občas chovalo nebo zobrazovalo. To, co pak následovalo, to už sem nechtěl pitvat, taky proč, že... :D
    Petr Fiedler avatar 21.2.2019 18:04 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    ... a jedu na "default" (4.15.0-20), líp se mi to i chová s nvidia driverama na desktopu.

    Co to znamená v praxi?

    21.2.2019 21:13 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    No jen tím říkám, že se mě v Mintu nevyplatí měnit jádra za každou cenu. Rozepisovat se nebudu, protože každý máme jiný HW a mohou být odlišnosti v sestavách a taky se nehoním za novinkama jak blázen, není o co stát.
    Petr Fiedler avatar 21.2.2019 22:05 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Tušil jsem, že neodpovíš a budeš se zase vykrucovat.

    Btw: já v pc grafickou kartu vůbec nemám. Jen jsem tě zkoušel.

    22.2.2019 01:22 theseuscz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    To tvý "tušení" je asi postavený na nějakých pochybných základech. Sem se zastal předmětu tvýho dotazu a ty mě zkoušíš? Ty si ale jelito... se mladej rychle prober, seš v těžkým omylu.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.2.2019 08:49 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Ale on má svým způsobem pravdu. Pokud je přidaná nová verze jádra v již vydané a podporované distribuci, může to přinést nečekané problémy, protože to jádro není tak testované, jako jádro před vydáním distribuce. Stačí, aby vydavatel opomněl vydat třeba jen modul, který je závislý na té dané verzi a funkcionalita je rozbitá. V tomto případě jsou dvě možnosti a to převést ručně modul pro tuto verzi jádra, nebo se vrátit ke staršímu. Také se může stát, že je do jádra přidané vylepšení pro nějaký hardware, ale v některých revizích daného hardware to může způsobovat problémy. Pokud je myšleno na zadní vrátka, tak stačí přidat parametr do grubu a ono vylepšení se ignoruje. Ovšem ne vždy to jde takto elegantně řešit, pak se vrací starší verze jádra a hlásí se chyba. Takže ano, honba za nejnovějším jádrem nemusí být vždy ku prospěchu.
    Petr Fiedler avatar 22.2.2019 10:38 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Původně jsem chtěl Pavle odpovědět v jeho zájmu jemu, ale když jsi do toho vstoupil, odpovím oběma v reakci na tvůj příspěvek.

    Jde o to, že thezeuszn nemá v žádném případě vaše znalosti a věcem příliš nerozumí, ale radí (vykrucování zatím nechám stranou). A to já považuji za špatné. Podívej se na jeho radu pro mne: "Remove". Prostě tím říká, jednozačně ti radím remove a pokračuje takto: "Přesně ti neřeknu proč." Tak když tomu někdo nerozumí, proč radí? Dále píše: "Nevím, jestli jsem ten "jev" měl jen já nebo jej zaznamenal i někdo jiný, nepídil sem se." Takže sám připouští, že mohlo jít jen o subjektivní problém, ale suveréně radí "Remove." Přijde ti tohle v pořádku? A když mu pak MNOHEM zkušenější k3dAR vysvětlil, že purge mu nemohlo nic ponechávat, tak napsal "jj", jako by tomu rozumněl a začal se vykrucovat, že to napsal v souvislosti s UKUU. UKUU ale jen instaluje a maže jádra. Nic víc. Prostě nechtěl uznat, že tomu nerozumí a vykrucoval se. A tento jev jsem už zaznamenal dříve a když jsem si přečetl, že se mu staré jádro "líp chová s nvidia driverama na desktopu", tak jsem prostě nevěřil tomu, že přesně ví, o čem mluví. A tak jsem se rozhodl, že si ujasním o co jde. A tak jsem mu položil otázku, co to znamená v praxi, že se mu to líp chová s těmi drivery? A předem jsem předpokládal, že nebude schopen odpovědět a bude se vykrucovat jako už párkrát před tím. A přesně tak to dopadlo. A samozřejmě začal urážet mě, že jsem "jelito". No.

    Mimochodem, já jsem tady nikde neřešil, ani nerozporoval, jeslti je lepší staré, nebo nové jádro. Ptal jsem se na remove vs purge. Tož tak.

    @theseuszn: tobě ve tvém vlastním zájmu, ale i v zájmu druhých doporučuji, až vychladneš, si v klidu přečist tvoji odpověď, pak odpovědi Pavla a k3dARa a zamyslet se. Já jsem se tu taky pokoušel radit, ale protože na rozdíl od tebe jsem pokorný a upřímný sám k sobě, uznal jsem, že nejsem na takové úrovni, abych někomu radil a nechal jsem toho. I když bych někomu "tvým stylem" radit taky mohl. Ale bylo by to spíše matení, než radění a tak to nedělám a tebe prosím, budeš-li mi někdy radit, abys mi radil jen v tom, v čem jsi si naprosto jistý a rady tipu "přesně ti neřeknu proč" si prosím tě nech pro sebe. A přijmi to s pokorou prosím, nepíšu ti jako nepříteli.

    A ještě něco: Kolik ti je, že mi píšeš "mladej"? A víš vůbec, kolik je mě?

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.2.2019 11:23 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
      No vidíš a já si myslím, že znalosti má. Důležité je to, co sdělil za tím ",ale". Jeden čas se skutečně dělo to, co popisuje. Tuším, že se jednalo o nějaký bug s cachekou databáze. Stačilo však spustit apt update a všechno se srovnalo. A pokud používá noveau ovladače nvidie, tak je docela možné, že zaznamenal i jiné chování grafiky.

      A ano přečetl jsem si i jiné odpovědi v jiných vláknech. Nemám rád tyto žabomyší války a už vůbec ne určování, kdo by odpovídat měl a kdo ne.
    Petr Fiedler avatar 22.2.2019 11:55 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Ale to, co sdělil za tím "ale" se mě vůbec týkat nemusí. Copak to nechápeš? A nic jsem mu nezakazoval. Jen jsem mu napsal, ať se sám zamyslí a poprosil jej, aby když bude radit mě, radil pouze to, v čem si je jistý a dodávám, co je relevantní i pro mě.

    Přít se ale nebudu. Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo nechce, tomu nemá smysl nic psát. HAWGH :-)

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.2.2019 13:44 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Ano, nemusí se Tě to týkat. Ale napsal remove a uvedl své osobní zkušenosti i důvody proč jej používal. Také uvedl, že už to nemusí dávno platit a i to patřičně zdůvodnil. Ale co kdyby to pořád platilo a mohlo se Tě to i týkat? Pak by ten příspěvek mohl být i přínosem, ne? Já osobně vítám, když mi někdo sdělí i problémy, na které je možné narazit, třebaže v mém případě na ně vůbec narazit nemusím. Já jsem Ti také psal obecně, protože UKUU neznám a jádro aktualizuji jiným způsobem, což pro Tebe mohlo být naprosto irelevantní. Vždycky je to jen o úhlu pohledu na danou problematiku a většinou neexistuje jen jediný úhel.
    Petr Fiedler avatar 23.2.2019 10:12 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Tohle jsi napsal dobře Pavle. Uznávám, že je to pravda.

    Ale že někdy radí nesmysly je taky pravda.

    22.2.2019 15:23 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Tak za prvé: přečti si znovu svůj původní dotaz a znovu zvaž to slova určená mě: "překrucoval, vyhejbal": Výňatek z tvého dotazu: (Marně se snažím zjistit, jestli je lepší při odebírání starého jádra V UKUU použít remove, nebo purge...), na tuto frázi jsem hlavně reagoval, ani ty, ani k3dAR jste přímo na ni nereagovali. Za druhé:  "mladej" sem napsal schválně, protože seš proti mě mladej, ať se ti to líbí nebo ne, nejstaršího syna mám 37 let, když už došlo na "věc", ale to není důležitý. Za třetí: "mnohen zkušenější ať je to kdokoliv", když neumí číst a nerozumí primárnímu předmětu obsahu sdělení NENÍ pro mě zkušenější. Navíc si pak napsal, že mě zkoušíš, ok, mohu se pousmát nad ironií, mohu být naštvanej, vybral sem si to druhý. Takže vychladni ty a od této reakce už tě mám na háku. Žádný přínosy nedávám, jen se dělím o zkušenost, tímto děkuji "Pavlovi Tiger Růžičkovi" za správné pochopení situace, byť o nic nešlo, díky Pavle! PS: nikdy sem se nikoho a nikde na nic neptal, neptám se a ani ptát nebudu a nic na tom nehodlám měnit, protože sem plně soběstačnej. Že podle nějakých tady reakcí posuzuješ lidi, mno, byl bych opatrnej, nechci nikoho snižovat nebo povyšovat, může to být zavádějicí. Takže si to hlavně ty, který by moh s trochou pokory a důsledností při psaní svých dotazů projevit krapet pokory a důstojnosti, jinak platí: "jak se do lesa volá, tak se z lesa i ozývá...

    Petr Fiedler avatar 23.2.2019 10:02 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Takže vychladni ty a od této reakce už tě mám na háku.

    vzhledem např. k tomuto bude myslím dobré, když na moje dotazy už nebudeš reagovat a budu docela i rád.

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2019 10:20 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Ale i v tom má částečně pravdu. Pokud je NTFS oddíl nový, čistý a prázdný, pak není problém na něj zálohy uložit a obnovit. Ovšem dává li se záloha mezi nějaká ostatní data a NTFS oddíl je silně zafragmentován, pak na něj sice zálohy uložíš, ale s obnovením můžeš mít různé problémy a to až do doby, než NTFS oddíl defragmentuješ. Proto sem i reagoval, ať zkusíš disk defragmentovat. Pochopitelně musí být disk zdraví a bez jiných nekonzistencí. Pokud tomu tak není, tak se ti nemusí uloženou zálohu podařit obnovit. Takže ano, zálohy lze uložit na NTFS, ale na jiném FS jim bude lépe.
    Petr Fiedler avatar 23.2.2019 11:02 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Čistě na Linuxu jsem asi jen 3 měsíce a před tím jsem byl roky na Windows a NTFS. Zálohy jsem dával jen na NTFS a nikdy s tím problém nebyl. To potvrzuje i Ondro a hned pod tou reakcí od něj i k3dAR. A hned pod jeho reakcí theseuszn uznává, že plácnul. A on by ani nebyl problém disk s NTFS před zálohováním zdefragmentovat, že jo? A vlastně jsem jej vždy zdefragmentovaný měl bez ohledu na zálohování. Každý uživatel, který tomu trochu rozumí a záleží mu na tom, v jakém stavu má pc bude pravidelně defragmentovat, že jo?

    Petr Fiedler avatar 23.2.2019 11:12 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Pavle, prosím tě, a s tímhle bys dovedl poradit?

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2019 11:27 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Upřímně, do tohoto vlákna se nechci motat, jelikož moc nechápu, čeho přesně chceš docílit. To co jsem si přečetl mi přijde jako drbání se pravou rukou za levým uchem. Prostě to vypadá, že na velmi jednoduchou funkci se vymýšlí přebujelé řešení.
    Petr Fiedler avatar 23.2.2019 11:57 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    No, já chci docílit toho, aby se mi po naběhnutí systému automaticky připojil datový oddíl a nemusel to dělat ručně se zadáváním hesla. Ten disk se zálohami tak nastavovat nebudu, protože jsem si uvědomil, že se na něj bude zapisovat, nebo z něj číst jen velmi zřídka a nepotřebuji, aby se mi automaticky připojoval po každém startu pc. Naopak si nastavím, aby se úplně vypínal a připojím si jej ručně jen při zálohování, nebo obnově. Ale tu datovou partyšnu používám denně.

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2019 12:12 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Nevím, jestli už Ti to někdo neposlal, ale tady to je všechno krásně sepsané.
    Petr Fiedler avatar 23.2.2019 13:00 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?

    Ten článek znám. Odkaz na něj jsem do toho vlákna dával já. Ale díky, žes mi jej připomněl. Už jsem na něj zapomněl. Třeba to z něj nějak odvodím.

    k3dAR avatar 23.2.2019 15:31 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Ale i v tom má částečně pravdu. [...] a NTFS oddíl je silně zafragmentován, pak na něj sice zálohy uložíš, ale s obnovením můžeš mít různé problémy a to až do doby, než NTFS oddíl defragmentuješ[...]
    pravdu nemel, pak to i uznal, protoze uvazoval o problemy s pravy kdyz by kopiroval soubory z ext4 na ntfs, coz neplati kdyz kopirujes jakejkoliv image v kterem je (napr.) ext4...
    k problemum s obnobou z defragmentovaneho NTFS, mas s tim opravdu zkusenost? defragmentace je totiz pouze to ze ulozeny soubor neni ulozen v celku "za sebou" ale rozkousan na vice (az mnoho) malejch(malinkejch) casti, nicmene neni duvod proc by pak nemel jit precit, pouze to (v pripade rotacniho disku) bude pomalejsi tim ze se nebude cist souvisle, ale hlavicky budou litat semtam...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2019 16:17 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Nemusíš mi vysvětlovat, co je fragmentace disku. Ano, mám s tím zkušenosti. Zejména u souboru vyšší kapacity. Pokud je NTFS nad určitým prahem fragmentace, nelze se soubory pracovat. Třeba stáhneš iso, chceš ho připojit a nepodaří se ti to. Pak stačí onen soubor defragmentovat, ani nemusíš celý FS a ejhle, problémy jsou pryč, iso připojíš a vesele s ním pracuješ. Beru to jako vlastnost FS, ale když nad tím přemýšlím, může to být i nějaká chyba v ntfs-3g. Nepátral jsem po tom, stačí mi vědomí o řešení s defragmentací.
    k3dAR avatar 23.2.2019 18:02 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    popisoval sem kvuli logice proc by nemel byt problem, ok ze zkusenosti pises ze jsi ho mel, mozna to souvisi s bugem v ntfs-3g opravenym pred 10lety, viz:
    STABLE Version 2009.2.1 (February 12, 2009) — Release Notes
    Fix: The driver may crashed when it tried to read a highly fragmented file or directory which was either corrupted or it was unreadable due to a hardware error. Upgrade is recommended.
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2019 18:27 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: UKUU - remove, nebo purge?
    Jasně, logicky to smysl nedává, ale to je v IT běžné, že logika občas selhává. Já jsem na takový disk naposledy natrefil v lednu. Provedl jsem defragmentaci a pohoda. Pochopitelně jsem provedl i kontrolu povrchu a disk je zcela zdráv. Používám Devuan Ascii, ntfs-3g tam je ve verzi 1:2016.2.22AR.1+dfsg-1. Takže to bude asi v něčem jiném.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.