abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)

    28.6.2019 12:37 ZXM
    Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    Přečteno: 335×
    Hezký den, bydlím na místě, které nabídkou kvalitního připojením zrovna neoplývá. Mám k dispozici ADSL 20/5 (upload mizérie) a wifi 35/20 (jak kdy, stabilita všelijaká). Jako GW používám routr Mikrotik, který skriptem kontroluje dostupnost GW primárního ISP (WiFi) a při výpadku změní default GW na ADSL. Napadlo mě jestli by nešel udělat loadbalancing pomocí serveru v datacentru, např. VPS, tak aby to balancovalo jak na rychlost tak na spolehlivost. Existuje nějaké řešení pomocí Mikrotiku, nebo Linuxu?

    Odpovědi

    28.6.2019 14:54 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    Abych si to ujasnil. Chces testovat dostupnost serveru napriklad s iperf a na zaklade vysledku prehazovat gateway mezi ADSL a antenou a to ma zkvalitnit pripojeni?
    28.6.2019 16:08 ZXM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    Přehazovat né, raději bych aby se vytížily obě linky. Představuji si to tak, že by součástí toho load balancingu (protokolu) byl nějaký algoritmus, který by hodnotil kvalitu a rychlost těch linek. Třeba podle zpoždění, rozptylu zpoždění, ztráty paketů (nutnosti opakovat), změny pořadí paketů... A podle těchto informací by dělal priority toho balancingu. Pakety jednoho spojení by klidně mohli jít na střídačku (podle nějaké metriky) oběma spoji a ten server na VPS by z toho složil zase jeden tok do internetu včetně zachování pořadí paketů.

    Jednoduše řečeno z těch dvou mizerných linek udělat jednu rychlejší a zároveň spolehlivější. Trochu bych to přirovnal k MIMO technologii na rádiu.
    28.6.2019 17:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    ten server na VPS by z toho složil zase jeden tok do internetu včetně zachování pořadí paketů.

    Slovo, které chcete strčit do vyhledávače, je bonding (platí pro Linux, jiní výrobci tomu říkají různě, teaming a tak.) To vám umožní spojit několik síťových rozhraní do jednoho a s tím nějak pracovat - dát si na něj IP adresu, použít ho jako výchozí bránu apod. (Síťová rozhraní, která takto spojíte, budou muset být nějaké VPN nebo tunely mezi vaším routerem a tou VPS.) Používat obě připojení naráz s tím půjde, ale že by pro ně šla nastavit nějaká priorita typu 70-30, o tom nic nevím. (Nezkoumal jsem, když jsem tohle potřeboval, používal jsem active-passive)

    Vsuvka - ona ta priorita v podstatě vznikne sama, když se pakety budou dělit s pravděpodobností 50-50, tak slabší linku zahltíte a u TCP se udělá opakované vyslání, kde bude znovu šance 50-50, že ten paket odejde volnou linkou. Samozřejmě to není moc efektivní a i kdyby obě linky měly 100% spolehlivost, nezískáte tím datový tok rovný jejich součtu.

    To s tím pořadím bude možná trochu problém, pakety na tu VPS dorazí tak, jak to zrovna po cestě vyšlo, a nemyslím si, že by routování v jádře ten datový tok skládalo a řadilo. Podle mě prostě odejdou v takovém pořadí, v jakém přišly, a srovnat se s tím musí cílová stanice.

    Quando omni flunkus moritati
    28.6.2019 22:09 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    A to uvazujes, ked je ping medzi 2 uzlami rovnaky.
    28.6.2019 23:12 ZXM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    ping bude rozdílný, u ADSL je celkem stabilní cca 50 ms u wifi je hodně nestabilní cca 30 ms až 200 ms, packet lost u ADSL je téměř 0%, u wifi 0.005% až 1%, potom už se to dá považovat za výpadek.
    28.6.2019 16:57 OMG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Loadbalancing připojení vůči serveru (VPS)
    Nestačilo by trochu hledat?

    https://github.com/zehome/MLVPN

    https://www.openmptcprouter.com

    https://bsdrp.net/documentation/examples/aggregating_multiple_isp_links_with_mlvpn

    https://github.com/playcamping/vtrunkd

    Atd...atd...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.