abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)

    28.10.2021 16:23 MilanC | skóre: 16
    Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Přečteno: 531×

    Ahoj, kdysi jsem si napsal init.d skripty na spouštění a manipulaci s více instancemi dvblast+ffmpegu. Provozoval jsem jej do teď na Ubuntu 16.04, kde jsem toho času i z jiných důvodů vyhodil systemd a místo něj dal upstart-sysv a sysvinit. Nyní ten systém migruji na Ubuntu 20.04 a narazil jsem na problém. Můj init skript totiž používá další argument, kterým je konfigurační soubor. Tedy můžu z řádku ručně volat něco jako /etc/init.d/mujskript restart config1

    Usage: $0 {start|stop|restart|force-reload} [config_file]

    Funguje to tak, že pokud se volitelný parametr config neurčí, operace se provede nad všemi configy = instancemi. Pokud se určí, provede se operace jen nad danou instancí (třeba restart). Nyní jsem v systemd narazil, protože tam se předává jen první parametr (stop/start/restart/atd.), ale druhý už ne. Mám další aplikaci, která toto volání init skriptu využívá v případě potřeby manipulace s danou instancí, to ale můžu případně upravit, jak bude potřeba. V podstatě vše se řídí a určuje počtem konfiguračních souborů v daném umístění. Pro představu, ten jednodušší skript pro bvblast vypadá takto: https://pastebin.com/wYURJBMN

    Hledám možné řešení...

    1. Je možné v Ubuntu 20.04 zase vyhodit systemd? (návody, co jsem dohledal jsou na nižší verze, tak nevím, https://appuals.com/remove-systemd-ubuntu-permanently/). Nezadělám si na nějaké problémy? Nevím, jak je to v této verzi moc navázané. Bylo by to nejjednodušší řešení bez dalších nutných úprav.
    2. Mohu to přepsat a na každou instanci/config mít extra init skript odkazující na konkrétní config, ale trochu to znepříjemní správu, protože počet instancí se na různých strojích liší a mění i v čase. Prostě do teď to fungovalo zcela bezúdržbově.
    3. Nějak donutit systemd, aby mi tam pouštěl i ten druhý argument?
    4. Mít jeden init skript a na něj udělat různé služby v systemd per config? Se systemd příliš neumím, tak se toho trochu bojím. A opět přemýšlím, jestli by se to dalo nějak automatizovat.
    5. Nějaké jiné doporučené řešení?

    Děkuji.


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Max avatar 28.10.2021 16:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Měl jsem sen ... :(
    28.10.2021 17:03 MilanC | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Ahoj, tohle jsem našel, ale vůbec se mi to nelíbí. Ale je možné, že jsem to nepochopil. Jde ideálně o tu bezúdržbovost, což do teď fungovalo. Prostě jsme jen nakopírovali konfigy do adresáře, tam je upravili a nic víc se neřešilo. Pokud možno bych se chtěl vyhnout ruční editaci těch systemd služeb.

    Leda by to šlo nějak automatizovat, třeba mít nějaký skript, který by iteroval ty konfigurace v adresáři a pro každou založil tu službu v systemd? A tento skript bych pouštěl někde úplně na začátku, aby případně došlo k aktualizaci, pokud by někdo nějaký config umázl/přidal. Šlo by to takto nějak?
    28.10.2021 16:56 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Ubuntu nevím, ale ono se to od debianu nebude moc lišit. Takže v debianu, když si nainstaluješ třeba OpenVPN, tak se to dá pouštět dvěma způsoby. Představ si, že máš v několik konfiguračních souborů v jednom adresáři. Takže pomocí openvpn.service spustíš všechny ty konfigurace najednou. Ale když bys chtěl spouštět ty konfigurace nezávisle ne sobě, můžeš to spouštět jako openvpn@prvni_konfig.service, openvpn@druhy_konfig.service. Pomoci nějaké volby systemd, kterou si nepamatuji, si to z toho názvu service načte to "druhy_konfig" a podle toho použije jiný konfigurační soubor. Tímhle způsobem by se patrně daly spouštět i ty tvoje služby.
    28.10.2021 17:00 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Ževraj to funguje. Bol to tretí link pri vyhľadaní systemd service parameters, vyberal som podľa názvu.
    Řešení 3× (Andrej, Heron, Pavel Stárek)
    Josef Kufner avatar 28.10.2021 17:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Nauč se se Systemd. Ušetří ti to mnoho starostí (a přidá jen pár).

    Namísto initscriptu napíšeš unit, kde uvedeš příkaz pro spuštění dané služby. Ten příkaz uvedeš pro spuštění na popředí s klasickým stdout/stderr výstupem. Systemd to spustí na pozadí, uloží log, při pádu restartuje,… ušetří to mnoho starostí.

    Pro tvůj příklad by dvblast.service vypadalo nějak takto:
    [Unit]
    Description="Muj krasny dvbast %i"
    After=network.target
    
    [Service]
    Type=simple
    ExecStart=/usr/local/bin/dvblast
    EnvironmentFile=/etc/default/dvblast
    User=dvblast
    Group=dvblast
    Environment="ADAPTER=%i"
    
    [Install]
    WantedBy=multi-user.target
    
    To %i je název instance, takže když nastartuješ dvblast@adapter1.service, tak proměnná ADAPTER bude "adapter1". Viz https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/systemd.unit.html#Specifiers.

    Plus/mínus nějaké detaily by to mělo kompletně nahradit ten tvůj initscript. PID file nemusíš řešit, to pořeší systemd pomocí cgroups. Logování také dostaneš zdarma.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.10.2021 13:15 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    A bude mu to fungovat automaticky? To znamena, ze ked niekde prida nejaky konfig, tak nemusi nic ine urobit a moze danu instanciu ovladat a pri bootovani to startne?
    Josef Kufner avatar 29.10.2021 15:14 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Myslím, že stačí konkrétní instanci povolit, tím se vyrobí symlink a systemd tak ví, že existuje.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 29.10.2021 00:15 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Máš de facto dvě možnosti. Buď používat no systemd distribuci a nebo se naučit systemd. Já jsem na tom tak, že systemd sice sleduji, ale zatím jej pořád nepoužívám. Místo toho jedu devuan, či artix. Tuším, že i MX je bez systemd. U toho si však nejsem jist, neb jej nepoužívám
    29.10.2021 10:51 MilanC | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Jen doplním k navrhovanému bodu 1. Toto už není v ubuntu 20.04 možné, protože v repo chybí dané balíčky pro upstart. Předpokládám tedy, že v této verzi už systemd nahradit nejde, proto také na to nelze dohledat návod jako u předchozích verzí Ubuntu.

    Jdu tedy více studovat systemd.
    18.11.2021 19:02 MilanC | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s init skriptem pod systemd (předání argumentů)
    Ahoj,

    postupně se tím prokousávám, něco jsem si načetl, ale mám pár dalšíchdotazů. Vytvořil jsem si hlavní service a pak další pro jednotlivé configy... https://pastebin.com/GvifjVwp, zatím to tedy nic moc nedělá, spíše s tím pokusuji.
    # systemctl list-units --all | grep ffmpeg-hls-restream
      ffmpeg-hls-restream.service                                                              loaded    inactive dead      FFmpeg restream to HLS
      ffmpeg-hls-restream@stream101.service                                                    loaded    inactive dead      FFmpeg restream to HLS for stream101
      ffmpeg-hls-restream@stream102.service                                                    loaded    inactive dead      FFmpeg restream to HLS for stream102
      ffmpeg-hls-restream@stream103.service                                                    loaded    inactive dead      FFmpeg restream to HLS for stream103
      ffmpeg-hls-restream@stream104.service                                                    loaded    inactive dead      FFmpeg restream to HLS for stream104
    Chtěl bych se zeptat jestli je dan0, že se hlavní service spustí vždy před těmi dalšími konfiguračními? Lze to případně zajistit? Abych automatizoval zakládání a odmazávání neplatných services per config, chtěl bych před těmi dílčími vykonat skript, který by vypadal nějak takto:
    CONFIGDIR="/etc/ffmpeg-hls-restream"
    
    systemctl stop ffmpeg-hls-restream@*
    systemctl disable ffmpeg-hls-restream@*
    systemctl daemon-reload
    systemctl reset-failed
    
    for CONFIGFILE in $CONFIGDIR/*.conf; do
        CONFIGFILE=$(basename -- "$CONFIGFILE")
        CONFIG="${CONFIGFILE%.*}"
        systemctl enable ffmpeg-hls-restream\@${CONFIG}
    done
    
    Prostě před vlastním spouštěním úloh pro jednotlivé konfigurace tento seznam nejprve aktualizovat. Až pak startovat. Oba soubory jsem zkopíroval do /etc/systemd/system/, v /etc/systemd/user/ mi je to nějak nevidí.

    Díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.