abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: IPTV server / free platforma

    22.11.2021 12:13 ok2zar | skóre: 19
    IPTV server / free platforma
    Přečteno: 910×
    Zdravim,

    pohravam si s myslenkou udelat si vlastni IPTV server a tak bych rad pozadal o radu či doporuceni. Jednak jestli to neni uplne blbost a nebo doporuceni konkretniho reseni.

    Co si tak predstavuju, ze bych po tom chtel:
    • distribuovat programy z DVB-S2/DVB-T2 (v dokodovane podobe)
    • zpetne shlednuti alespon nekolika vybranych kanalu
    • nahravani konkretnich poradu
    • kliensta aplikace pro android (tv)
    Vic po tom asi nechci. Streamovani dekodovanych a nahravani poradu krasne umi VDRko. Ale chybi funkce "zpetneho shlednuti" a aplikace do Android TV.

    Takze otazka zni, zda neco takoveho existuje a zda ma smysl to zkouset uchodit.

    Diky

    Odpovědi

    22.11.2021 13:29 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Tvheadend + Kodi HTSP addon?
    Max avatar 22.11.2021 16:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Software je jedna věc, ale hw druhá. Mám problém s přijímáním DVB-T2 podobně kvalitně jako běžné TV. A to jsem zainvestoval do hw celkem dost. Jak je to s DVB-S2 ještě nevím, budu řešit v nejbližší době (hw už mám)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.11.2021 17:02 motyq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Provozoval jsem donedávna rpi3 + dvb-t2 hat + tvheadend a bez problému. Tvheadend to posílal do sítě tak jak ten MUX přijímal - bez změny kvality nebo nějakého recodingu. Na druhé straně bylo několik rpi4 (rpi4 protože umí h265) s libreelec a tvheadend pvr klientem. Funkční bylo i pauzování a nahrávání (což se ukládalo na tom rpi3).

    Přešel jsem na sledovani.tv, protože mám shnilé antenní kabely a antena taktéž není v kondici a nechtělo se mi lézt po střeše. Nebo jak to myslíte s tou kvalitou příjmu?
    Max avatar 22.11.2021 19:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    RPi4 + TV HAT v Praze a byl problém. Né u všech kanálů, hlavně u Primy. Anténu jsem měl na lodžii. Občas nějaký kanál zazlobil. Navíc RPi4 je unstable v případě, že na něm je jak server, tak klient. Pokud jsem koax vyndal z TB HAT a strčil do nové TV, tak žádný problém, vše ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.11.2021 18:46 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Mám problém s přijímáním DVB-T2 podobně kvalitně jako běžné TV.
    Co máš za DVB-T2 dongle? Pokud "kvalitou" máš na mysli občasné kostičkování, tak TV umí lépe odfiltrovat ruchy (např. odrazy z okolních kopců), holt v sobě má víc součástek než 4 cm velký USB dongle :-). Dobrou zkušenost se zvládnutím takových ruchů mám s DVBSky T330.
    Max avatar 22.11.2021 19:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Dřív jsem měl pro DVB-T usb dongly, vše bez problémů. Pak přišlo DVB-T2, zkoušel jsem různé Geniatech MyGica T230/T230C a další modely včetně DVBSky T330. Nakonec jsem koupil TBS6205 a stejně mám občas problémy, hlavně s Primou. Signál parádní, anténa Emos EM-27LTE (na půdě, pod střechou), vysílač přímá viditelnost cca 30km. Přepojím ten stejný koax do TV a žádný problém.
    Z toho usuzuji, že rozvody a vše okolo je ok, jen jsem levej a nemám kvalitu ze serveru 100% stable :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.11.2021 20:45 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    S tím signálem je to někdy nalevačku když si to člověk nemůže sám změřit. Někdy ruší LTE, jindy odrazy, jindy signál z blížkého vysílače přehulí přijímač (usb dongle). Klidně je možné, že kdyby k tobě přišel někdo z měřákem, tak ti řekne, že máš signál na houby i když v TV se ti to zdá OK. Možná, že by ti pak navrhl koupit nějakou součástku, která by měla být na anténě, ale ty jí máš ve skutečnosti v TV. Jsem blízko vysílače a když jsem bojoval se signálem ještě se starým Avermedia (DVB-T), tak trošku pomohl útlum (jen pár dB).
    Max avatar 23.11.2021 10:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Útlum mám myslím dostatečný. Jednak jsem si ho zkusil udělat splitterem (rozvody v domě), dále jsem si pak sílu zkoušel regulovat zesilovačem. Pokud jsem signál rozhodil do více tras, tak i TV měla problém, po nasazení zesíku se začala chytat o nějaké úrovně. Nemyslím si tedy, že bych měl nějak přebuzený signál.
    Každopádně pozoruji, že přes noc dokážu chytnout i celkem stabilně Rakušáky, ale přes den nejedou. Minimálně tedy musí být v okolí přes den nějaké rušení. To je ale vesměs jedno. Mou bernou mincí je TV. Pokud to na dementní TV jede, tak bych rád fakt chtěl znát důvod, proč i na celkem kvalitním hw to v serveru nejede :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.11.2021 12:30 MM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Mě dělala problém linearita předzesilovače v anténě + napájení toho předzesilovače, nakonec mi to lépe chodí bez předzesilovače jen se symetrizačním členem (anténa madrace).
    Max avatar 23.11.2021 18:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Předzesilovač nemám. Mám jen ten Anténu EMOS-27LTE, k němu 10m koaxu a pak už to jde do zesíku (Alcad AL-200), jeden výstup rovnou do karty, další do splitteru. Jak říkám, pro mě je zásadním ukazatelem funkční TV, pokud je TV ok, musí být chyba na mé straně, buď hw, drivery, nebo TVHeadend.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.11.2021 12:53 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Jednak jsem si ho zkusil udělat splitterem (rozvody v domě), dále jsem si pak sílu zkoušel regulovat zesilovačem.
    Už jsem se bál, že jsem jediný blázen co běhal po domě s útlumama a zesilovačema a chytal signál. Taky pro mne bylo ponižující zvát odborníka kvůli takové blbosti jako je anténa a kus koaxu :-).

    Ještě jsem si vzpomněl, že v recenzích byl dobře hodnocen HAUPPAUGE.

    Nevím jestli je třeba i možné, že TV v sobě mají nějaký algoritmus, který analyzuje signál (data) a dokáže jej opravit, třeba i za cenu větší latence.

    Ono to asi ani u těch TV není vždy bez problémů:
    Velmi negativní zkušenosti mají anténáři s televizemi značky Samsung, které jsou v českých domácnostech velmi rozšířené a na našem trhu platí za renomované značkové výrobky. Bohužel mají tyto přijímače problém jak se slabším signálem, tak s existencí echa/pre-echa a byť měřicí přístroj vyhodnotí parametry jako dostatečné pro stabilní příjem, přesto na mnoha televizích Samsung s DVB-T2 tunery není příjem možný nebo je velmi nestabilní.
    Zdroj: https://www.televizniweb.cz/2020/02/mate-problemy-s-prijmem-dvb-t2-na-vine-mohou-byt-i-nekvalitni-prijimace/
    Max avatar 23.11.2021 18:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Samsungy měly nějaký problém při přechodu na DVB-T2, kdy bylo dostupných více vysílačů, tedy byl problém s pre-echo. Ale to snad už vyřešili, tenkrát na to měl snad vyjít i nějaký update. Jinak s RPi4 + TV HAT jsem měl i echa :-/.
    Buď mám peška, nebo jsem fakt levej jak bota.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.11.2021 18:41 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Jak už tady zaznělo, tak dobrá kombinace je TVHeadend (jako backend) a Kodi (jako frontend). Akorát si neuvědomuji, že by TVH měl funkci zpětného shlédnutí, tzn. permanentního nahrávanání daného MUXu/programu. V Kodi je možnost prohlížet a přehrávat nahrávky, ale taky nevím o tom, že by tam byla funkce zpětného shlédnutí.

    Pokud taková funce v TVH opravdu není, tak by asi nebylo těžké scriptem ukládat streamy programů, který chceš mít k dispozici pro zpětné shlédnutí a pak ho strčit do nějaké složky, kterou zobrazíš v Kodi, ale bude to dost nepraktické, protože to bude nahrávka třeba celého dne a ty budeš muset ručně hledat požadovaný pořad. Takže aby to bylo praktické, tak bys musel ten ukládaný stream rozstříhávat na jednotlivé pořady a pojmenovávat jménem pořadu.
    22.11.2021 20:53 czjaromir | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Zdravím asi bych šel jinou cestou, já používám openatv dá se nahrát do různych black boxu někde je i primárně. Z něho se dá i streamovat je tam webové rozhraní. Jednoduše se tam dá i nahrát pořady pro zpětné shlednutí. Z logiky věci by totiž musel být pro každý multiplex zvlášť přijímač. A to nahrávat, mimo jiné je to spousta dat, a ten datový tok taky není malý, asi by to chtělo něco výkonnějšího. Je to na linuxu. Jedna verze je snad i na debianích baličcích.
    23.11.2021 10:15 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Jak se dívám tak openatv je vlastně Enigma2? S tou zkušenosti nemám, takže nemohu hodnotit jak je na tom ve srovnání s TVH+Kodi.
    Jednoduše se tam dá i nahrát pořady pro zpětné shlednutí.
    Tak jestli by šlo tazateli jen o nahrávání konkrétního pořadu, tak to by v Kodi taky mělo jít. Z dotazu mám ale dojem, že je požadavek nahrávat komplet všechny pořady na konkrétní stanici. To openatv/Enigma2 umí?
    Z logiky věci by totiž musel být pro každý multiplex zvlášť přijímač.
    Ano, na každý sledovaný/narávaný MUX by musel být jeden DVB-T2 tuner. Např. RPi by to mělo utáhnout - https://www.youtube.com/watch?v=fjDbVIWD8YU
    23.11.2021 12:39 ok2zar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Diky za nazory. Ja to malinko upresnim.

    Streamovaci/nahravaci servery pro DVB-S(2) nebo DVB-T(2) jsem delal a provozoval uz nekdy od roku 2007, takze mam jakz takz povedomi o problematice (RF, HW, SW, atp...). Zaroven disponuji potrebnou merici technikou a snad i znalostmi pro jeji uplatneni. Stejne to same plati o Enigme at uz jako smostatne vetvi nebo pozdeji jakou soucast OpenATV. Boxu, kam jsem ji nahraval a vlastne i "udrzoval", mi rukama prostlo taky nejake mnozstvi.

    Takze ano, to vsechno pro me neni nove. Nikdy jsem (krom testu) nepouzival USB dongly z ruznych dovodu a ani v tomto pripade neplanuju koupit nejaky dongl a pripojit ho k Raspberry. Plne chapu, proc drtiva vetsina lidi za kazdym podobnym projektem vidi malinu nebo jiny SBC, ale neni to muj pripad. Planuji poditit nejakou osmitunerovou kartu a dat ji do plnotučného stroje. Ten dotaz jsem chtel smerovat k tomu, zda existuje nejake reseni pro zpetne prehrati. Nejde mi o nahravani cele nabidky, ale jen o cca sest kanalu, coz se da, pri vhodnem rozmisteni na transponderu, udelat i s jednim nebo dvema tunery, natoz kdyz jich mam k dispozici vice.

    Dovedu si predstavit nascriptovat si nahravani konkretnich poradu nebo neco napodubujici kontinualni nahravani pro zpetne shlednuti a nasledne mazani po X dnech. Ale nechci znovu vynalezat kolo, pokud to uz nekde lezi a je to funkcni. Ony se daji IPTV servery koupit jako hotove reseni a kolikrat to neni ani drahe, ale ma to zase jina omezeni.

    Co se tyce frontendu, tak si nejsem jist, jak moc vhodne Kodi je. Ja jej mam nainstalovane na Xiaomi TV boxu. Puvodne jen kvuli webshare, ale pak jsem to propojil s enigmou v SAT boxu, takze pokud muzu na zaklade teto zkusenosti soudit, tak je to o dost nepohodlnejsi, nez ovladani primo v enigma UI - pomale a tezkopadne, ackoli je to funkncni. Stejne tak prehravani nahravek je takove....no neni to ono, ale OK, funguje to. Navic si nejsem jist, zda Kodi na tabletu je schopno castovat do chromecastu (a ted nemyslim duplikovanim obrazovky). Jako souhlasim, ze Kodi je hotovy a funkcni produkt nabizejici dalsi benefity, ale treba u meho taty jsem narazil na to, ze moc moznosti zabiji produkt (namisto enigma boxu jsem musel koupit naprosto tupý šunt, ktery nahrava porady v kodovane podobe a me z toho pak boli hlava, kdy se s tim neco stane a tata to chce opravit).

    Mozna pokud by slo Kodi nastavit tak, aby po spusteni okamzite skocilo do seznamu TV kanalu a nikdy jinak, tak by to byla cesta. Ale jinak si budu hrat na pritele na telefonu a to taky nechci.
    23.11.2021 12:57 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Ale jinak si budu hrat na pritele na telefonu a to taky nechci.

    v tom případě doporučuju na televizi neco jako je kuki tv, o2tv a podobné věci - jinak budeš řešit furt něco
    23.11.2021 13:26 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Ani aplikace pro o2tv není úplně triviální a starší člověk, který je zvyklý mačkat čísílka kanálu na dálkáči může být z mnoha možností v menu zmatený. V tomhle je Kodi dobré, že když zvolíš přizpůsobitelný skin, tak možnosti v menu jdou osekat na minimum.
    23.11.2021 13:19 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Mozna pokud by slo Kodi nastavit tak, aby po spusteni okamzite skocilo do seznamu TV kanalu a nikdy jinak, tak by to byla cesta. Ale jinak si budu hrat na pritele na telefonu a to taky nechci.
    Úplně tě chápu, taky vím co to je nastavit cokoliv moderního pro staršího člověka, aby to bylo co nejjednodušší. Ano Kodi umí hned po spuštění skočit na EPG se seznamem TV kanálů, mám to tak nastavené. Ale nevím o tom, že by přímo z EPG šel spustit nahraný pořad, takže kvůli nahrávkám bude muset jít táta do jiné složky.
    Kodi ... je to o dost nepohodlnejsi, nez ovladani primo v enigma UI - pomale a tezkopadne, ackoli je to funkncni.
    Souhlas. Kdyby mělo Kodi nějakou light verzi (třeba jen v textovém módu), která by byla svižnější, tak bych to taky uvítal.
    23.11.2021 15:03 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    Drahne let sem pouzival vdr, fungovalo to vpohode (mel sem 3 tunery).

    Z addonu v kodi se dalo primo nastavit co nahrat (jen bylo treba pocitat s tim, ze epg keca a rict tomu ze nahrat aspon 10min pred a 20 po)*. Dalsi vec ktera s tim vpohode fungovala byla pauza = zaclo to nahravat zapauzovany porad a pak se tudiz dala preskocit trebas reklama.

    Pokud si pamatuju, melo to taskovac, takze se tomu dalo trebas rict, ze ma kanal XYZ nahravat kazdy den od do (takze potencielne cely den). V kodi byly zaznamy videt.

    Nic se nedekodovalo, streamoval/ukladal se celej MUX, pripadne jeho slozky = na CPU to melo naroky 00prd, horsi to bylo s diskem.

    *Mimochodem, (nejen)digitalni TV umoznuje primo poslat info ze "krles", kdyz porad zacne/skonci, ale to by sme nesmeli bejt v CR.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    23.11.2021 19:50 kol-ouch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPTV server / free platforma
    kdysi v pravěku jsem používal mythtv - má dokonce i apku pro android ale už tehdá to byl brutální kanon na vrabce

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.