abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Spojenie oddielov

    24.2. 13:39 hrom
    Spojenie oddielov
    Přečteno: 387×
    Caute, nedopatrenim som na jeden disk nainstoval 2 distribucie mintu. Jednej som sa zbavil, a zostalo mi nepripojenych 37GB disku. Teraz riesim "dilemu" ako a či mozno pripojit tento oddiel k existujucemu oddielu mintu bez toho aby mi "padol" existujuci mint, pripadne najidealnejsie "popresuvat" particie tak aby ten oddiel "unlocated" bol pripojeny k NTFS a či prijdem o data - nastavenia v oddieloch.

    pripajam screen disku, popis

    vdaka za rady

    https://www.imagebam.com/view/MES6VSD

    Odpovědi

    24.2. 14:16 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spojenie oddielov
    Mělo by to jít pomocí GParted.

    1. Musíš počítat s tím, že se ti může podařit si zlikvidovat jak Windows, tak Mint = zazálohovat vše důležité.

    2. Pomocí GParted zrušíš diskové oddíly "unlocated".

    3. Pomocí GParted jednoduše zvětšíš ext4 oddíl s Mintem na maximum.

    4. Restart, test Mintu.:-)

    5. Tím bych skončil.

    6. Pokud ne, tak boot z GParted live. Zmenšit ext4 oddíl zleva, aby zbylo volné místo pro přesun /boot/efi. Reboot, test Mintu. Reboot GParted live. Zvětšit /boot/efi doprava na maximum. Zmenšit /boot/efi zleva. Reboot, test Mintu. Reboot do Windows, tam zvětšit diskový oddíl ntfs.

    7. Osobně bych si zazálohoval Mint, celý jej smazal (efi, ext4...), zvětšil ntfs dle potřeby a Mint znovu nainstaloval.

    25.2. 16:21 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spojenie oddielov
    Řeším něco podobnýho tak nechci zakládat nové téma... Mám v PC 2 disky, druhý jsem přikoupil nedávno a chtěl bych ho na velká data ale zároveň tak aby lineárně rozšiřoval velikost původního. Tedy, abych na původním disku nedělal v /home/pepa/mount_point_disk2 a tam by teprve byl naalokovaný prostor druhého disku, ale aby byl přirozeným rozšiřením alespoň logicky původniho, tedy / nebo /home by prostě bylo rozšířeno. Jde to nějak?
    Max avatar 25.2. 16:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spojenie oddielov
    Jde to za použití BTRFS, nebo pokud upřednostňuješ starší filesystémy jako ext4, tak pomocí LVM (pokud nevíš, co to je, tak je to velmi stabilní vrstva, která umí spojovat disky, měnit velikost volume za běhu apod., na abc o tom vyšlo několik článků, je to základ, požívá/používalo se to všude).
    Každopádně je třeba počítat s tím, že když ti umře jeden disk, přijdeš nejspíše o všechno (LVM). V případě btrfs by jsi teoreticky dokázal nějaká data vyštípat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.2. 19:18 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spojenie oddielov
    Mělo by to jít pomocí mergerfs:

    https://fedoramagazine.org/using-mergerfs-to-increase-your-virtual-storage/

    Ale čím složitější operace nad fs, tím pravděpodobnější je ztráta dat... :-)
    Max avatar 25.2. 16:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spojenie oddielov
    Zvětšení linuxu je jednoduché, prostě smažeš sda7 (pomocí např. cfdisk) a vytvoříš ho znovu s větší velikostí a stejným ID. Pak řekneš Linuxu, že jsi provedl změny (pokud mu to neřekne sám cfdisk, tj.dělá se pomocí partptobe, nebo kpartx, případně restartu PC apod.) Pak jen roztáhneš filesystém (resize2fs /dev/sda7).

    Pokud chceš roztáhnout ten ntfs, tak musíš přesunout partition s Linuxem na konec disku (např. vytvořit novou partition a zkopírovat data). Možností je hodně. Uniká mi, proč tam máš EFI partition, když zjevně požíváš MBR. Nejspíše nějaký omyl při instalaci?

    Každopádně za rok končí podpora Win10 a Win11 už vyžadují Secure Boot. Pokud se v tom chceš vrtat, tak bych to celé už překopal na UEFI boot se zapnutým Secure Boot.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.