abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | IT novinky

    Po vlastních microSD kartách nabízí nově Raspberry Pi také vlastní NVMe SSD disky. Samostatně i v sadách s M.2 HAT+.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 06:11 | Zajímavý článek

    Byla zveřejněna (𝕏) Zpráva o činnosti Digitální a informační agentury (DIA) za rok 2023 (pdf). Začíná slovy ředitele: "Vznik Digitální a informační agentury (DIA) je v posledních letech možná jedním z nejvýznamnějších kroků, který dodá potřebný impuls digitalizaci státní správy."

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Nová verze

    Vývojáři AlmaLinuxu představili AlmaLinux OS Kitten 10, tj. vývojovou verzi AlmaLinux OS 10 vycházejícího z CentOS Stream 10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proč Kitten? Verze AlmaLinux OS jsou pojmenované podle kočkovitých šelem. Z kotěte vyroste další kočka.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:11 | Nová verze

    Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 3.4. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:00 | IT novinky

    Bylo objeveno nové největší prvočíslo. Jedná se o Mersennovo prvočíslo známé též jako M136279841. To znamená, že v binární formě je prvočíslo tvořeno 136 279 841 jedničkami. Objeveno bylo v rámci distribuovaného výpočetních projektu GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Zajímavostí je, že na rozdíl od předchozích takto objevených prvočísel nebylo objeveno pomocí CPU, ale na grafické kartě NVIDIA A100 s pomocí programu Gpuowl.

    DaBler | Komentářů: 3
    včera 16:44 | IT novinky

    Protokol MQTT (Wikipedie) dnes slaví 25 let (Mastodon, 𝕏). První publikovaná specifikace je z 22. října 1999.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.4. Přehled novinek na GitLabu. Z novinek lze zmínit podporu telefonu Google Pixel 7. Na stránkách Murena lze koupit Murena Pixel 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    21.10. 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.10. 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: SSL certifikáty v curl v7.38?

    8.7. 08:24 Marek
    SSL certifikáty v curl v7.38?
    Přečteno: 434×
    Mám jednodeskový systém s starším Debianem, pro posílání zpráv na Telegram jsem na něj naistaloval Curl v7.38, celkem to šlo až na jednu maličkost. telegram je https a curl hlási chybu certifikatu, ano umím to vypnout -k, ale neumím nahrát certifikát, aby je to mohlo ověřit. Co jsem hledal navod našl jsme bud nco co končil purvou souboru pro PhP nebo exportem cacert.pem z mozily, ale to konči u kovezniho skriptu curl, který v 7.38 neni. Porodíte?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Max avatar 8.7. 12:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Řešíš důvěryhodnost cert vystaveného na web službách, nebo i ověřování certifikátem? Nějak jsem to z toho nepochopil.
    Pokud jen důvěryhodnost, tak stačí naimportovat CA do toho Debianu, ne?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.7. 12:41 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Odporučil by som upgrade na niečo podporované. Menovite na niečo čo má verziu balíčka ca-certificates mladšiu 10 rokov.
    10.7. 08:58 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    curl: (60) SSL certificate problem: self signed certificate in certificate chain More details here: http://curl.haxx.se/docs/sslcerts.html curl performs SSL certificate verification by default, using a "bundle" of Certificate Authority (CA) public keys (CA certs). If the default bundle file isn't adequate, you can specify an alternate file using the --cacert option. If this HTTPS server uses a certificate signed by a CA represented in the bundle, the certificate verification probably failed due to a problem with the certificate (it might be expired, or the name might not match the domain name in the URL). If you'd like to turn off curl's verification of the certificate, use the -k (or --insecure) option. coli curl používa CA uložené v souboru cacert.pem

    curl --remote-name --time-cond cacert.pem https://curl.se/ca/cacert.pem Sthla a do adresaře root uozila cacert.pem s CA pro mozilu z ¨2.7.2024, ale to je asi tak jediné co se stalo

    Ano chtělo by to novější distribuci,ale prostě není, je to prostě 10 let stary jednodeskový x86 s málo paměti a nejvovějši co na to je je linux-image-4.1.6 založený na Debian Jesie 8.7, občas mám zachvat zkusit udělat vlastní verzi na novějším debianu, ale nemám s tím zkušenosti a bez návody pro blbe si netroufnu.
    10.7. 09:20 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    curl: (60) SSL certificate problem: self signed certificate in certificate chain
    S cim to komunikujes? Neleze do toho nejaka firemni proxy? Protoze Telegram urcite "self signed certificate" nepouziva. Problem muze byt uplne jinde.
    10.7. 10:14 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Telegram má API pro boty, to funguje tak, že musíte na jejich server doručit token a nějak data, jelikož je token tajný klič tak se cely přenos děje šifrovaně, zkratka komunikujete s https. Curl tedy zajisti, že jde o HTTPS a jako první by měl ověřit že je certifikát telegramu pravý a na to potřebuje klič nějaké CA . Zkrátka nejde o můj certfikát ,ale o ověření certifikátu telegramu. Kdybych komunikoval pomoci curl s google.com, řešil bych stejný problém, je to také https. POkud se s curel použije paremtr -k tak curl cerifikat neověří prostě mu věří a vše funguje, ale tak nějak mě zajimá v čem je problém.
    10.7. 10:26 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Problem je v tom, ze pouzivas 'self signed certificate'. To proste bude vzdycky problem, protoze tim porusujes "retezec duvery". Musel by jsi pouzit realny certifikat, napriklad LE, s overitelnym kompletnim retezcem.
    10.7. 10:59 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Pokiaľ jej to preukázateľne ním vygenerovaný certifikát, tak žiadnu dôveru neporušuje.

    Tým self signed certificate sa podľa môjho názoru prejavila chyba keď z nejakého dôvodu prastarý curl nespoznal daný certifikát, jeho nadradený certifikát alebo certifikát certifikačnej autority. To môže byť kvôli tomu že hociktorý z certifikátov používa algoritmus ktorý nepozná tak prastará (a určite aj pekelne deravá) verzia CURL, alebo to nepozná "Go Daddy Root Certificate Authority - G2" ktorý je z roku 2009 a mal by byť v novšej verzii balíčka ktorý som spomínal.

    Ja osobne by som nahodil nejaké novšie distro do VM, a zmigroval služby ktoré sa ešte používajú. Ale takú starú vykopávku by som už nezapínal.
    10.7. 12:10 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Nikdo nic nevi. Chtel bych videt vystup curl -iv ..., openssl verify -CA.pem CAP.pem klient.pem, a test spojeni pomoci s_client. Chci videt kde je korenovy certifikat instalovany, pripadne jak byl generovany, kde lezi klientsky certifikat, pripadne prava usera a souboru.
    10.7. 12:20 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Zjisti si, ktere certifikaty z chainu ti chybi.
    Vytvor si adresar /usr/share/ca-certificates/extra a do nej je nahraj.
    Do /etc/ca-certificates.conf pridej radky extra/nejaky_cert.crt a spust sudo update-ca-certificates.
    Řešení 1× (Max)
    10.7. 13:29 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSL certifikáty v curl v7.38?
    Tak nakonec pomohlo smazat adresař /etc/ssl/cert a znovu nainstalovat apt-get install -y ca-certificates což nainstalovalo ty samé certifikáty z roku 2014, ale na rozdil od tech smazaných funguji. Sice moc nechapu v čem byl problém, asi se na CompactFlash card 1GB poškodily soubory. Ono by nebylo divu, deska řídí pec s teplotou do +1200C. Účelem telegramové inovace je,poslat před koncem cyklu zprávu obsluze na telegram nebo odpovědět na dotaz v jakém je proces stavu, formy se pečou 8 až 12 hodin a tak je často vyndavá někdo jiný než je tam dával. Vzhledem k ceně pece, noc nejde zde zmíněné tak steré bych nepouštěl.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.