abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 760 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: boot z HDD a nasledny presun do ramdisku

    31.12.2003 02:42 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    Přečteno: 398×
    Zdravim

    Potreboval bych nabootovat mensi instalaci slackware 9.1 z /dev/hda1 a hned po bootu vytvorit ramdisk, zkopirovat cely /dev/hda1, vynout swap a hda odpojit. Potrebuju uplne tichy pocitac.

    Jak udelat ramdisk bych asi zjistil, prekopirovat neni problem, ale jak zajistit presun / z /dev/hda1 na ten ramdisk? Nejak pomoci chrootu?

    Mozna by na to sel vyuzit initrd a chrootnout init.

    Shanim prakticke, ale i teoreticke reseni, abych vedel jak se to dela.

    Nebo i uplne jine reseni jak zajistit aby disk bezel co nejmene (nastavit sticky vsem binarkam?)

    Diky Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

    Odpovědi

    31.12.2003 10:59 Petr Klima | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    No, ciste teoreticky: Bude se to dost podobat bootu ze site (no, spis startu minidistribuce z diskety), budete ale asi potrebovat ramdisk pro minimalni root, kde bude neco, co vam vytvori tmpfs, pripoji disky a zkopiruje obsah. Pak mozna nejake ty remounty, abyste dostal tmpfs na /. Swap resit nebudete, protoze mate urcite dost pameti. Netusim, jak velkou instalaci toho Slackwaru mate, ale podle mne se do 750MB vlezete. Takze 1G vam bude stacit (nemusite resit diskove cache...).
    31.12.2003 11:57 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    jak zajistit presun / z /dev/hda1 na ten ramdisk? Nejak pomoci chrootu? man pivot_root Nebo i uplne jine reseni Compact Flash misto HDD, připojena pouze pro čtení, /var, /tmp a /dev na ramdisku. Koukněte se také na to, jak se používá initrd, mohlo by Vám pomoci.
    1.1.2004 13:09 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    Zdravim Ja to zkusim trochu rozvest. Pameti tam mam momentalne 96MB, ale samozrejme pocitam s tim ze bude jeste potrebovat, minimalne asi tu 256MB. Cely pocitac ma delat jen jednu vec a to prehravat MP3 ze site (samba) a zobrazovat texty na LCD displeji. Nic vic nepotrebuju. Neslo by to vyresit nejak zakompilovanim vseho potrebneho do kernelu (nebo ramdisku), / pripojit pro cteni, kopirovat do pameti a potom ho uplne odpojit a hdparmem uspat. Vtip je v tom ze ja opravdu potrebuju jen par programku, takze by to mozna slo resit stejne jako disketova minidistruibuce. Tam je vlastne jadro a vedle toho bzipnuty soubor, ten se rozbali do ramdisku a pomoci pivot_root se presune beh systemu z diskety do ramdisku. Ja nepotrebuju runlevely, nepotrebuju prihlasovani, nepotrebuju vubec nic. Ochranu pocitace si udelam na firewallu jinde. Asi jsem napsal totez co na zacatku.. snad to nevadi Asi bych si mel stahnout zdrojaky LSOFu nebo neceho takovyho. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    1.1.2004 14:56 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    Tam je vlastne jadro a vedle toho bzipnuty soubor, ten se rozbali do ramdisku a pomoci pivot_root se presune beh systemu z diskety do ramdisku. Přesněji zavaděč načte a rozbalí jádro, načte a rozbalí úvodbní ramdisk (initrd) a předá řízení jádru, které jako kořenový souborový systém použije připravený ramdisk. Jádro se pak inicializuje a spustí init. Vy pak můžete mít jako initrd celou minimální distribuci, sloužící k přehrávání mp3. Jádro i s initrd pak můžete nabootovat ze sítě a žádný harddisk nebude potřeba.
    1.1.2004 18:18 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    Zdravim To bootovani ze site me taky napadlo, pred casem jsem na toto tema neco zkoumal, ale dosel jsem k zaveru ze je to docela hardcore zalezitost. Asi by to bylo ale nejlepsi, aspon usetrim HDD. Neznate nekdo nejaky uplne trivialni navod v cestine jak to rozjet? Nasel jsem neco v kombinaci s DHCP kterou docela nesnasim, takze nejlepe bez toho. Na boot ze site ale potrebuju nejakou specialni sitovku ne? Mam obycejnyho realteka s WOL, je na nem patice pro BootROM, ta je neosazena. Asi tam patri nejaka 24c256 nebo 512, tech mam hromadu ze starejch biosu. Jak se s tim vubec zachazi? Ted jsem to vyzkousel a mila sitovka ani neblikne, proste to hned napise ze nema odkud nabootovat. Kdyz jsem tohle kdysi davno zkousel se starou ISA tak tam naskakovaly tecky jako ze to na siti neco hleda. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    1.1.2004 23:19 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše boot z HDD a nasledny presun do ramdisku
    Máte pravdu, je to trochu hardcore, proto asi žádný triviální návod neexistuje. Když jsem si s tím hrál, tak mi to nějaký ten čas hledání a zkoušení zabralo. Pro boot ze sítě je potřeba buď síťovka s osazenou Boot-ROM, ve které je naprogramován třeba EtherBoot (http://etherboot.sourceforge.net), který si necháte vygenerovat na www.rom-o-matic.org na míru síťovce a s parametry, které chcete, nebo si tentýž EtherBoot necháte vygenerovat jako .com soubor spustitelný třeba z freedosu, či rovnou bootimage zapsatelný na disketu/harddisk. BootROM Vám naprogramují třeba v GM, na začátek doporučuji testovat ale etherboot na disku/disketě. Potom si z http://etherboot.sourceforge.net stáhnete mknbi, kterým se zpracuje obraz jádra a initrd do formy network boot image jehož jméno se zapíše do konfiguráku dhcpd na serveru jako parametr filename. Celé to funguje tak, že etherboot po své inicializaci vyšle dhcp požadavek o přidělení adresy, v odpovědi dostane adresu a jméno boot souboru, ten stáhne pomocí tftp protokolu (tradiční řešení), nebo pomocí nfs protokolu (doporučuji, není třeba konfigurovat navíc tftp a nfs jde využít i dále (nfs mi nefungovalo u všech verzí etherbootu!)). Potom kernel i initrd rozbalí a předá řízení jádru. Adresář s bootimagem musí být nasdílen po nfs (man exports), nebo po tftp ze serveru a klientské jádro musí mít zapnutu podporu ramdisku a initrd. Jako initrd pak můžete mít buď celou osekanou distribuci, pokud je dostatečně malá, nebo jen malý základ, který připojí jako nový kořen z nfs tu správnou distribuci na přahrávání a přes pivot%root jí předá řízení.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.