abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | IT novinky

    Po vlastních microSD kartách nabízí nově Raspberry Pi také vlastní NVMe SSD disky. Samostatně i v sadách s M.2 HAT+.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 06:11 | Zajímavý článek

    Byla zveřejněna (𝕏) Zpráva o činnosti Digitální a informační agentury (DIA) za rok 2023 (pdf). Začíná slovy ředitele: "Vznik Digitální a informační agentury (DIA) je v posledních letech možná jedním z nejvýznamnějších kroků, který dodá potřebný impuls digitalizaci státní správy."

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Nová verze

    Vývojáři AlmaLinuxu představili AlmaLinux OS Kitten 10, tj. vývojovou verzi AlmaLinux OS 10 vycházejícího z CentOS Stream 10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proč Kitten? Verze AlmaLinux OS jsou pojmenované podle kočkovitých šelem. Z kotěte vyroste další kočka.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:11 | Nová verze

    Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 3.4. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:00 | IT novinky

    Bylo objeveno nové největší prvočíslo. Jedná se o Mersennovo prvočíslo známé též jako M136279841. To znamená, že v binární formě je prvočíslo tvořeno 136 279 841 jedničkami. Objeveno bylo v rámci distribuovaného výpočetních projektu GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Zajímavostí je, že na rozdíl od předchozích takto objevených prvočísel nebylo objeveno pomocí CPU, ale na grafické kartě NVIDIA A100 s pomocí programu Gpuowl.

    DaBler | Komentářů: 3
    včera 16:44 | IT novinky

    Protokol MQTT (Wikipedie) dnes slaví 25 let (Mastodon, 𝕏). První publikovaná specifikace je z 22. října 1999.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.4. Přehled novinek na GitLabu. Z novinek lze zmínit podporu telefonu Google Pixel 7. Na stránkách Murena lze koupit Murena Pixel 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    21.10. 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.10. 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Notebook + tablet + Mandrake 9.2

    10.3.2004 21:17 Jindrich Kalous
    Notebook + tablet + Mandrake 9.2
    Přečteno: 119×
    Jsem zatim totalni linuxovy zacatecnik, takze predem prosim za odpusteni, budu-li se z neznalosti ptat hloupe - jsem vicemene samouk a comp pouzivam hlavne pri praci :-) Mam notebook Premio 3010 (Pentium 4, chipset SiS 650), MDK 9.2 si pri instalaci sam udelal na HD novou partition vedle WIN XP. USB tablet AIPTEK Hyperpen 12000U pouzivam misto mysi. MDK ho nenasel (presne receno, kurzor se zobrazi, ale nereaguje, jediny zpusob, jak s nim pohnout, je Alt F12) a nereaguje ani na touchpad. Knoppixova live distribuce detekovala tablet jako mys. APIC mam v nastaveni bootu vypnute (v linuxu, v BIOSu nastavit nelze...). Podle logu se zda, ze linux tam ovladace tabletu nekde vidi. Nemuze jit o nejaky konflikt USB zarizeni? Ale pod WXP to vse chodi normalne. Mam jich 6 (tiskarna, scanner, tablet, externi HD, pendisk, bluetooth adapter), USB 2.0 mam jen 3 porty, takze pouzivam nezavisle napajeny hub. Vsechno jsem to pri instalaci nechal na PC povesene. (Zatim nemam vyzkouseno, zda to vse pod linuxem funguje korektne, ale podle logu linux vsechna USB zarizeni nasel.) Mate prosim nekdo nejake pokud mozno polopatisticke reseni?

    diky predem za vsechny rady

    Odpovědi

    10.3.2004 23:59 Hovadko
    Rozbalit Rozbalit vše Notebook + tablet + Mandrake 9.2
    No nejspis ti nepomuzu, ale zkus se podivat, jak ti nadetekuje ten tablet Knoppx. Mel by ho nadetekovat jako mys ... Potom by ti nejspis stacilo do XF68conf (ci jak se ten soubor s konfiguraci X-ek jmenuje) nadefinovat v sekci "Mouse" druhou mys (podobne jako je nadefinovana ta prvni mys) a do sekce "Server Layout" tuto mys pripsat jako Always Core (opet podobne jak je zadana ta prvni mys) ... Mozna by to mohlo fungovat ... Ja mam takhle na notebooku zprovoznenej touchpad + USB mys - oboji mi jede zaroven ... Bohuzel ted nejsem v Linuxu abych ti sem hodil muj konfigurak ... Jeste bych se treba mrknul, jestli nekde neni nejaka podpora od vyrobce (ale to dost silne pochybuju) ...
    13.3.2004 16:39 Jindrich Kalous
    Rozbalit Rozbalit vše Notebook + tablet + Mandrake 9.2
    Diky moc. Dodatecne jsem nasel neco temer vycerpavajiciho na adrese http://aiptektablet.sourceforge.net/index.html, takze to jdu zkusit. V podstate je tvoje doporuceni spravne, akorat ze tablet se definuje nekolikrat, vlastne jako nekolik fiktivnich zarizeni pro ruzne funkce, ktere muze zastavat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.