abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare

    21.7.2004 12:21 Pavel JECH
    samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Přečteno: 319×
    Dobry den vsem, muj problem spociva v tom, ze primontuji sdileny adresar ze serveru s os Win2003 pomoci prikazu: smbmount //neco/nic /home/konstrukce/ -o usename=jmeno%heslo,fmask=644,dmask=755,uid=500,gid=100, ip=192.0.0.XXX,debug=0,rw Prikaz je vykonan, puvodni obsah adresare konstrukce zmizi, ale novy obsah neni videt. Zadam-li prikaz ls -l je vysledek asi taovy: ls: .:Pristup odmitnut. Zcela stejne je to i pro roota. Prikazy mount i umount funguji.Muzete mi, nezkusenemu, poradit? Pouzivam: Fedora Core 2 a samba balik z teto distribuce. Sit funguje, server je dostupny pres ping, pres smbclient se na neho dostanu a vidim obsah svych adresaru. Sluzby smb i nmb bezi. Urcite delam nekde nejakej zacatecnickej kopanec. Podotykam, ze na serveru se vyskytuji i nazvy souboru a adresaru s cestinou. Soubor /etc/samba/host(s) -nebo tak nejak - je vyplnen. Diky za odpovedi a odkazy na literaturu - za vse budu vdecny Pavel JECH

    Odpovědi

    lobodpav avatar 21.7.2004 12:34 lobodpav | skóre: 8 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Co takhle zkusit:
    smbmount //neco/nic /home/konstrukce/ -o username=jmeno password=heslo
    21.7.2004 13:16 Pavel JECH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Dik, zkusim co to udela.
    lobodpav avatar 21.7.2004 13:44 lobodpav | skóre: 8 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Omlouvám se... špatně jsem si přečetl příspěvek....
    smbmount funguje, tak předpokládám, že nejsi přihlášen v systému pod stejným userem, jako jsi mountoval tu sdílenou složku??
    21.7.2004 14:06 Pavel JECH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Ano, jsem prihlasen pod jinym userem. Vlastne jako root, ale dulezite je, ze to nechodi ani rootovi, natoz me. Zkusil jsem prikaz smbmount, ktery jsi zminoval. Zepta se na heslo a dojde k namontovani sdilenych prostredku do adresare, ale stale neni nic videt - Pristup odmitnut.
    lobodpav avatar 21.7.2004 19:15 lobodpav | skóre: 8 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Nejsem si jist (ale stojí to za pokus :-))...
    Jaká práva jsou nastavena na té sdílené složce? smbmount se totiž spustí jako démon (po korektním mountu) a ukončí se po umountu. Takže je možné, že pokud na té sdílené složce nejsou práva pro roota ani pro čtení, tak tě tam ten smbmount démon nepustí. Už to nemůžu vyzkoušet. Nejsem v práci, ale zkusím to zítra, už jen ze zvědavosti.
    lobodpav avatar 21.7.2004 19:26 lobodpav | skóre: 8 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Tak se mi to povedlo otestovat ještě teď přes ssh :-)
    V mém případě má přístup do té složky (jak přes sdílení, tak přes práva v systému) jen 6 lidí. Když jsem namountoval tu složku pod userem, co tam přístup nemá, provedlo se vše OK, jen ls píše totéž, co tobě.
    Zkus zkontrolovat práva sdílení a zabezpečení té složky a uvidíme...
    21.7.2004 13:00 wocis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    mam ten samy problem - kdyz jeste byla domena nt4 tak jsem adresare primountil a v pohode, kdyz ted jedem na AD tak se jakoby primounti (dojde k overeni uzivatele v poradku - v logu ad je videt ze se autorizoval) a taky mam Pristup Odmitnut. akorat jsem nemel cas to resit .. :) tak doufam ze nekdo bude vedet proc se toto deje.
    21.7.2004 23:29 Pepíno | skóre: 20 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    u AD zalezi na tom, jak je zprovoznena. Jestli v mixed mod, tak se muzete logovat stejnym zpusobem, jako drive. Jestli ne (nevim, jak se ten druhy mod spravne jmenuje, pouziva se, pokud jsou v siti pouze klienti Win2k a novejsi), pak si musite rozchodit kerberos a overovani proti AD, coz taky znamena povolit dalsi port ve firewallu (tusim 389) - viz samba-HOWTO, google a spoustu jinych zdroju.

    Nevim, co tu resite pristup roota nebo jineho uzivatele. Sdileni mountujete konkretnim uctem (username+password), takze na tom sdileni mate prava toho WINDOWS-uzivatele, pod kterym jste to pripojili. A je uplne jedno, jestli to k linuxu primountoval root nebo obycejnej user
    21.7.2004 23:50 Pepíno | skóre: 20 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    jo a jeste doplnek: s uctem ve tvaru jmeno%heslo pracuje smbclient. Pro smbmount je potreba opravdu zadat -o username=jmeno password=heslo, jinak se pripojeni vyhodnoti spis jako anonymni, takze se sice pripoji, ale bez pristupu. Teda aspon me to takhle (ne)fungovalo se samba-3.0.4 a Win2k (AD) :-(
    22.7.2004 08:20 Pavel JECH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Diky za navedeni k moznemu reseni problemu. Myslim si, ze problem je skutecne v Active Directory Domain. Z tohoto pohledu nemam sambu patricne nakonfigurovanou, tak ze pristup muze byt samozrejme anonymni a tudis vidim misto adresarove struktury a souboru velke kulove - pristup odmitnut. Nyni polozim dotaz. Da se prikaz smbmount spustit v ukecanejsim rezimu - rad bych videl co si vypisuje, nebo se to da videt nekde ve varlogu? Samozrejme zkusim smbmount --help. Pak budu moudrejsi budu videt, kam naprit sily. Pokud jsou nejake zkusenosti s tim, jak nakonfigurovat sambu pro klientsky pristup k serveru s WIN2003 a ADD, rad se poucim. Diky moc.
    26.7.2004 09:06 Pepíno | skóre: 20 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    navím, jestli jde změnit logování pouze pro smbmount, ale určitě pro celou sambu - "log level 3" mi většinou stačilo.

    Koukni do official i unofficial HOWTO. Je to sice poměrně nepřehledně, ale kompletně popsané:

    konfigurace krb5, konfigurace samba + winbind, připojení SMB serveru do AD, konfigurace ověřování uživatelů. Bacha na účet root vs. samba/AD, to mě dooost potrápilo. Bez účtu root v AD mi nefungovalo ověřování uživatelů na sambě a v HOWTO jsem o tom nenašel ani slovo :-(
    28.7.2004 14:00 Pavel JECH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Dobry den, provedl jsem par testu, a je to v nastaveni samby. Zkusil jsem se primontovat na jiny PC s OS WXP Prof. a vse zafungovalo. Zacinam mit pocit, ze se nas systemak nudil a zmenil pristupova prava k sdilenym prostredkum z uzivatelu na uzivatelske skupiny a v tom je asi problem, ktery zetim nedovedu prekonat. Pokud mam k danemu prostredku prima prava znejici na uzivatele, pak vse jde, jak na dratku. Takze diky moc, jdu patrat, prekladat a zkouset - vzdyt to musi prece taky nejak jit.
    29.7.2004 00:19 Pepíno | skóre: 20 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    uz jsem to psal nekde jinde - je jedno, jestli si dane sdileni pripojuju z DOSu, jinych Windows nebo linuxu. Pripojuju se totiz konkretnim uctem nejakeho MS_Domain uzivatele a pristup k danemu sdileni je dan beznymi pravy tohoto MS_uzivatele v domene. Takze pokud mam sambu spravne nakonfigurovanou pro domenu/ads a overovani uctu na urovni serveru (myslim PDC/BDC) nebo domain nebo ads, tak me proste overi dany server/domena/AD jako bezneho domenoveho uzivatele a prave takova prava dostanu na dane sdileni. To, ze ho vidim nekde v linuxu nic nemeni na tom, ze tam mam prava toho MS_DOMAIN UZIVATELE, ne roota nebo jineho linuxoveho uzivatele. S temi soubory totiz ve skutecnosti pracuju TAM NEKDE NA TOM SDILENI jako ten MS_user, ne v linuxu jako root nebo jiny linuxovy user.

    Takze clenstvi ve skupinach apod. na tom nic nemeni. Mam-li na to sdileni prava z jinych woken, tak pokud mam sambu dobre nastavenou a provedu smbmount se stejnym MS_uctem, budu tam mit i z linuxu stejna prava.

    Jedine, ze by MS zase zmenil pravidla chovani ve Win2003. Ja mam na siti WinNT4/2000/XP a tam vsude to funguje tak, jak jsem prave popsal. Overovano pravidelne pri zalohovani.
    9.8.2004 13:20 Pavel JECH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Dobry den, po delsi dobe jsem se dostal k testum. Vysledek je ten, ze se nepripojim k zadnemu adresari na Win2003 serveru - a to jsem si vytvoril specialni adresar s pravy plneho pristupu pro me. Pokud se chci pripojit k jakekoliv jine stanici a jejim sdilenym prostredkum, tak to jde a v pohode. Zde jsem ponekud bezradny, protoze nemohu prijit na to, v cem to je. Vsechny odkazy, ktere jsem prosel a hovorilo se v nich o pripojeni k Win serveru, rikaji, ze Sambu neni potreba nijak zvlast konfigurovat. Provedl jsem nastaveni, ktera jsem vylovil z techto diskusi a ejhle - zase nic. Stale me zarazi, ze ve starsi verzi Samby (z distra RH9) to vse spolehlive fungovalo. Nic, jdu zase patrat a budu i nadale vdecny za jakoukoliv radu a navod, ktery by vyresil muj problem. Diky.
    21.9.2004 09:33 Pavel JECH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: samba - neni mozne zobrazit obsah adresare
    Problem vyresen. Celej for byl v tom, ze na FC2 nefungoval Kerberos (nebo jsem neco odbachnul pri upravach systemu) a nedarilo se overeni jakehokoliv uzivatele vuci serveru WIN2003. Nechtel jsem se v tom nimrat, a radeji jsem zvolil FC1 - tam vse funguje, vcetne Kerbera a vse se dari a funguje k me plne spokojenosti. Dekuji vsem za cenne rady a poskytnutou pomoc. Pavel JECH

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.