abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (67%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 530 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání

    23.3.2005 09:55 Michal Švanda | skóre: 19 | blog: vlkovo
    ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Přečteno: 221×
    DD,

    stal jsem se vlastníkem notebooku Asus M6B00R a nainstaloval na něj FC3 (s posledními updaty). Našel jsem na internetu pár návodů, jak věci na něm zprovoznit, tak to postupně ve volném čase řeším (např. tady. Vyřešil jsem patchováním problém s ACPI, avšak evidentně pouze částečně. Jde mi o speciální ACPI klávesy.

    Jsou nakonfigurovány přesně podle návodu tady, fungují, ale se zpožděním. Např. klávesy na ovládání CD (namapovány k ovládání XMMS) jsou vykonávány s *přesně* 30sekunovým zpožděním. Ftip je f tom, že v logu se záznamy objeví alibisticky až s tím zpožděním a jsou podle něj samozřejmě okamžitě vykonány. Zajímavé je, že tlačítko Power (také obsloužené přes ACPI) reaguje na stisk okamžitě. Zpoždění ostatních ACPI klávesek není přesně 30 s, ale je to vždy víc než 20 s. Přitom se zdá, že v konsoli se to chová lépe než v X/KDE.

    Kdyby měl někdo s tímto zkušenost, bylo by to fajn.

    Odpovědi

    23.3.2005 14:21 Michal Svanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Tak jsem to chvili trapil a je to tak, ze ono zpozdeni definitivne zpusobuje neco v KDE. V konzoli ACPI tlacitka reaguji okamzite, stejne tak, bezi-li jen hola X (pripadne s X serverem). S KDE to ma ale zpozdeni. Nemam nainstalovane jine window managery, takze tam to zkusit nemohu.

    Kazdopadne googluju uz par dni a nemuzu na nic prijit.
    23.3.2005 15:16 Michal Svanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Sorry za ten monolog, postupne jsem poustel procesy a prisel jsem na to, ze to zpozdovani zpusobuje libovolny ACPI monitor (napr. monitorujici stav baterie). KLaptop, aKpi, GkrellM -- cokoli z toho kdyz bezi, tak se ACPI reakce zpomaluji. Pokud to nebezi, je vsechno OK.

    Nicmene monitor baterii se samozrejme hodi. Byl bych vdecny za jakykoli napad.
    23.3.2005 15:45 ailas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Mrknete do souboru /etc/acpi/sleep.sh Tam by se melo cekat na vykonani prikazu "dcop --all-users ksmserver ksmserver logout 0 2 0 && exit 0" Mate to tam taky? (je to KDE zalezitost) Zkuste zakomentovat
    23.3.2005 15:52 Michal Svanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Zadny takovy skript tam neni. Nebude to nahodou jeste distro-related? Ve FC3 jsou jen adresare actions a events ...
    23.3.2005 18:41 Michal Svanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    No, dostal jsem se do stavu, ze tlacitka reaguji pri spustenem apletu baterie "jiz" po peti sekundach a to tim, ze necham stav baterie cist kazdou sekundu. Totez v jinych apletech ... Podle informaci jinde by tech 5 sekund mohlo byt zpusobeno faktem, ze mam nepreemptivni kernel. Kdyz ale zkompiluju preemptivni, ACPI nenabehne vubec (chyby DSDT) ... Vyrobci notebooku by zaslouzili ...
    23.3.2005 19:00 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    A jak často čteš ten stav normálně? Prostě je pak ACPI systém zatížen a nestíhá nic jiného, přecejenom je to jenom interpret :-).

    IMHO by čtení po minutě klidně stačilo :-)
    23.3.2005 19:05 Michal Svanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Predtim tam bylo 20 s. Kdyz dam cteni po minute tak na reakci od ACPI klavesy cekam pres minut ...
    23.3.2005 19:30 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Tak to vypadá na hodně zabugované DSDT :-) ... Takže když se přes ACPI nečte nebo čte hodně často, tak je to v pohodě a když se čte málo často, tak to je pomalé?
    23.3.2005 19:35 Michal Svanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Jo, je to tak. Kdyz si baterky nevsimam (nebezi nic, co ji sleduje v libovolnem casovem intervalu), tak cudlitka reaguji okamzite (a spravne). Kdyz ho ctu, tak reaguji se zpozdenim cca (cteci_interval+5s).
    23.3.2005 20:55 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Tak to jediné co mě napadá je stěžovat si výrobci, nebo si to opravit sám :-)
    24.3.2005 09:54 Z. Wagner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Co na to říkají tvůrci Fedory a KDE? Mně se loni FC3 vůbec nepodařilo rozjet a s FC2 problémy se zpožděním nemám. Rozhodně jsem nenastavoval, jak často se má číst stav baterie v Gnome, a nechal jsem to tak, jak se to nainstalovalo.
    24.3.2005 15:07 Michal Švanda | skóre: 19 | blog: vlkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    No, ve FC3 mi chodi vsechno, co jsem zatim zkousel. Jeste jsem nevyresil externi monitor (kazdopadne rychla inspekce ukazala, ze zapisy do /proc/acpi/asus/disp k nicemu nevedou, at delam, co delam, stale je tam hodnota 7 a pokud neni projektor pripojen pri bootu, tak ho to nenajde), ale tam je jeste prostor pro experimenty s nastavenim grafiky. Jinak mi po patchnuti jadra patchem opravujicim bugoidni DSDT funguje snad vse -- tedy az na to zpozdeni (s distribucnim jadrem bez patche vsechno nabehne, tedy az na valnou vetsinu ACPI funkci). Jak rikam -- pokud nesleduju stav baterky, je vsechno OK. Jakmile ho ale sleduju nejakym nastrojem, mam tam zpozdeni. Dneska jsem jeste zkusil flashnout novy BIOS ale dle vseho je ta chyba stale neopravena. Prestoze na to jiz byl vyrobce nekolikrat upozornen (zrejme neni linux priorita Asusu).
    25.3.2005 12:03 Zdeněk Wagner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Zápis do /proc/acpi/asus/disp nezmění hodnotu, pokud není externí monitor v okamžiku zápisu připojen. Zatím jsem to nezkoušel s dataprojektorem, jen jsem připojil svůj ADI MicroScan od stolního PC, a to až po bootu a dokonce i po nalogování jako uživatel. Hodnota se pak skutečně změní a monitor ukazuje. BIOS jsem neměnil, baterku sleduju apletem v Gnome a zpoždění nemám.

    Zpoždění a ztrátu událostí jsem zaznamenal při pokusech s nastavením sítě. Mám totiž doma pevné adresy (nemám DHCP server), ale v práci potřebuji adresu z DHCP. Změny jsem si nadefinoval na spouštěcí klávesy, ladil jsem to doma a chvíli mi to nechodilo. Když totiž požaduji IP adresu od DHCP a žádný server neodpovídá, systém to zkouší opakovaně, až to nakonec vzdá. To ale může trvat více než minutu. Po celou tu dobu jsem měl vše z ACPI zablokované a ve /var/log/acpid se událost objevila až v okamžiku, kdy systém hledání DHCP vzdal. Není možné, že monitor baterie nad událostmi dlouho přemýšlí, takže je zablokuje?
    25.3.2005 15:50 Michal Švanda | skóre: 19 | blog: vlkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACPI tlačítka a zpoždění vykonání
    Zápis do /proc/acpi/asus/disp nezmění hodnotu, pokud není externí monitor v okamžiku zápisu připojen. Zatím jsem to nezkoušel s dataprojektorem, jen jsem připojil svůj ADI MicroScan od stolního PC, a to až po bootu a dokonce i po nalogování jako uživatel.
    No, tak tohle u mne bohuzel nefunguje. I kdyz je externi monitor pripojen, nelze zapisem zmenit hodnotu v /proc/acpi/asus/disp. A externi monitor nic neukazuje. :-( Pokue neni monitor pripojen pri bootu, mam smulu ... Mam ale v planu jeste zkusit binarni ovladace od ATI.
    Není možné, že monitor baterie nad událostmi dlouho přemýšlí, takže je zablokuje?
    Mozne to samozrejme je, ale je divne, ze jsem zkusil tri monitory a chovalo se to uplne stejne.

    Kdyz o tom tak premyslim, spousta veci tohoto notebooku byla referovana jako funkcni s FC2. Pod FC3 se to chova trochu jinak. Je otazkou, jestli je to distribuci nebo modelem NB ... Ale ze by se mi chtelo reinstalovat, to tedy ne.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.