abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Objasnění pojmu R u chmod

    26.4.2013 17:49 Janek
    Objasnění pojmu R u chmod
    Přečteno: 322×
    Co si mám představit u chmod u pojmu R - že je pro čtení? když mu nenastavím R tak si nepřečtu obsah? Nebo neuvidím jeho název nebo jak je to chápáno? Dík

    Odpovědi

    26.4.2013 18:08 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    V prikaze chmod je velke 'R', respektive prepinac -R pro rekurzivni zmenu opravneni. Male 'r' v nastaveni modu znamena pravo cteni, "read". Pro soubory je to pravo cist soubor pro adresare je to pravo zobrazit/vylistovat adresar(nikoliv do nej vstoupit..).
    26.4.2013 18:23 Janek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    Tak že,

    1 - pokud nejsem vlastníkem ani nejsem skupinou daného souboru a soubor ma nastavené práva 0400, uvidím sice název souboru ale už si nezobrazím jeho obsah?

    2 - pokud nejsem vlastníkem ani nejsem skupinou daného adresáře a adresář ma nastavené práva 0400, neuvidím žádné soubory?

    No ale jak tedy nastavit adresare a soubory pro webservery? www-data potřebujou povolit -r i -x? nebo jim stačí jen -x? Díky
    26.4.2013 18:35 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    1. Pokud nejsi vlastnik souboru, ktery ma 400 tak s nim neudelas nic(group,outher maji 0). Pokud jsi vlastnik tak si ho prestes, ale pokud je spustitelny, tak ho nespustis..

    2. Stejne jako nahore s tim, ze pokud budes vlastnik tak si adresar pouze vylistujes a neuvidis dovnitr. Zpravidla se nastavuje 644 pro soubory a 755 pro adresare.
    26.4.2013 19:38 Janek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    Tak že není možné nastavit abych viděl v nějakem adresáři nějaké subadresáře a nějaké neviděl? Vždy uvidím všechny nebo žádné? Chápu to dobře?
    26.4.2013 20:16 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    Adresár je špeciálny súbor, v ktorom je poznačené aké iné súbory a adresáre v ňom sú (ako sa volajú a aký majú inode). Tento špeciálny súbor má svoje prístupové práva, ktoré ti ho buď dovolia prečítať alebo nie. Ak dovolia tak ti ho dovolia prečítať celý. Nie len kúsok. Je podstatné si uvedomiť, že prístupové práva súborov a adresárov spomenuté v tomto špeciálnom súbore v tom nehrajú rolu.
    27.4.2013 02:18 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    Ano, vždy uvidíte vše nebo nic. Na druhou stranu pro otevírání souborů a podadresářů nepotřebujete vidět, pokud víte, jak se ty konkrétní jmenují.
    27.4.2013 02:16 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objasnění pojmu R u chmod
    Pokud ten webserver nemá vypisovat obsah adresáře, stačí mu x a r nepotřebuje. Pro soubory potřebuje r a x nepotřebuje (nespouští je).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.