abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: C dohledání memory leaks

    5.5.2022 14:20 MilanC | skóre: 16
    C dohledání memory leaks
    Přečteno: 905×
    Ahoj,

    potřeboval bych svůj výtvor nějak ověřit a být si jistý, že neobsahuje žádné memory leaks. Beží na embedded mips zařízení, proto využívám cross kompilace. V samotném mém programu je jedinný malloc a realloc, takže o to mi až tak nejde. Jde mi hlavně o využívané funkce ze sdílených knihoven - typicky libcurl a json-c.

    Pokoušel jsem se tam dostat valgrind a to se mi i povedlo, nicméně jej nemohu použít z důvodu nedostatku RAM. Zkusil jsem nyní přikompilovat do projektu memwatch, ale když nad tím přemýšlím, podle mého mi to asi ve věci využívaných sdílených knihoven příliš nepomůže?

    Můj program je hardwarově závislý, takže využívá i knihovny pro přístup k danému HW. Proto nevidím moc reálné to ladit někde jinde, kde bude více RAM, třeba v nějakém emulátoru. Samozřejmě bych si ty hw knihovny mohl namockovat, ale takové ověření by pak postrádalo trochu smysl a opravdu bych možná ověřil jen ten curl a json a nic víc.

    Nemáte nějaký nápad nebo tip na nástroj, který by mi s tím pomohl? Z běžných linuxových nástrojů mám v podstatě jen busybox a ulibc, takže dost omezení.

    Děkuji.

    Odpovědi

    5.5.2022 14:58 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    To je furt to same jako minule? To se snad vyresilo ne?
    5.5.2022 15:21 MilanC | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    Ahoj, vyřešilo, zabraná paměť se rapidně snížila, ale to samé to není.

    Já teď potřebuji ověřit, protože je z toho v podstatě trvale běžící "démon" provádějící různé akce na pozadí, že mi to za týden nevyžere zdroje. Zatím to mám pořešené restartovací smyčkou, ale to je takové trochu prasácké a komplikuje mi i trochu život. :-)

    Já s těmito nástroji nemám moc zkušenost, naposledy jsem hojně využíval MemProof pro Delphi, tak nevím, jestli je možnost nějak ty chyby odhalit. Prostě si představuji, že to nechám chvíli běžet, pak tomu pošlu kill a získám nějaký report, že vše, co bylo alokováno bylo také uvolněno. Ale fakt nemám zkušenost a už vůbec ne s těmi sdílenými knihovnami. Třeba u json-c je pro uvolnění dost často volat json_object_put, ale ani v oficiálních příkladech jej nevolají pokaždé, takže těžko tušit, kdy přesně ho tam mít (jestli i u parse metod nebo jen když vytvářím novou json strukturu atd.). Prostě tam mám nějaké nejistoty a rád bych si je nějak potvrdil. :)
    5.5.2022 17:17 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    5.5.2022 21:07 z_sk | skóre: 34 | blog: analyzy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    Joj, ach. Cečko ma dve spôsoby predávania dát, priamo (skopírujú sa na zásobník) a cez pointere. Parameter const znamená, že sa dáta čítajú, nemodifikujú. Musíš vedieť, ako ktorá funkcia pracuje a tak sa zariadiť. Čo sa novo alokuje, následné dealokovať. Aj pri pomocných funkciách.

    Ak nevieš čo robí Ta funkcia, tak si pozrí jej kód, ak je knižnica open-source a budeš mať (väčšiu) istotu.

    Prečo robíš a la embed C? Prečo to nenecháš, čo sa v tom vyznajú, keď si trošku stratený.

    Rob si monitoring systému so záznamy v historií, aby si vedel ako sa to správa. A prípadne maj poistku - pri istej vyťaženosti proces reštartuješ.
    debian.plus@protonmail.com
    6.5.2022 00:32 dsss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    S oblibou pouzivam promenne prostredi MALLOC_CHECK_ (man 3 mallopt) a valgrind.
    6.5.2022 13:24 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    Nevim, co to je za stroj, takze obecne rady.

    Pokud to je neco typu Arduino, tak dlouhodobe sledovat stack a heap a prostor mezi nima. Osobne se mallocu v embedded vyhybam a kdyz uz, tak uvolnovat presne v opacnem poradi, nez se alokuje, aby nebyly v heapu diry.

    Pokud to je neco, kde uz je treba i Linux, tak koukat na velikost obsazene pameti jednotlivych procesu a nesmi proste stoupat. Proste za tyden musi byt stejna jako pred tydnem.

    Pokud mas podezreni na nejakou funkci, tak misto abys ji volal obvykle napr. jednou za hodinu, tak ji zavolej milionkrat a hned budes vedet, jestli to je v poradku.

    Vsichni si tu delaji legraci s Pascalu, ale treba Lazarus ma HeapTrc a ten ukaze, jestli jsem nahodou nezapomnel neco uvolnit.
    8.5.2022 04:03 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    Co zkusit LSan:

    https://github.com/google/sanitizers/wiki/AddressSanitizerLeakSanitizer

    Je to soucast gcc i clang, dela to compile-time instrumentaci takze je to signifikantne rychlejsi nez valgrind. Pouziti je tim stylem, ze se userspace prekompiluje s '-g3 -Og -fsanitize=address'/'leak' CFLAGS/LDFLAGS (at to ma debug symboly bez optimalizace at to muze rozumne resolvovat backtrace) a pak se to proste spusti. Jakmile program skonci, tak vyhodi nejakou statistiku leaku.
    8.5.2022 21:08 MilanC | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    Tohle by se mi dost líbilo, ale asi mám smůlu... ale díky
    helper.c:1:0: error: -fsanitize=address not supported for this target [-Werror]
    8.5.2022 23:19 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    ASan by mel Linux/MIPS target umet. Mozna to staci zapnout pri kompilovani toolchainu, nebo je toolchain opravdu moc stary ?
    23.5.2022 12:14 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C dohledání memory leaks
    Toho valgrindu je škoda, kromě detekce leaků umí i heap profiling, který ukáže i paměť, která se třeba na konci uvolní, jen se jí alokuje zbytečně moc, např.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.