abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: OpenIndianha - pfexec atd....

    18.11.2020 18:47 Jarda
    OpenIndianha - pfexec atd....
    Přečteno: 3137×
    Ahoj.

    Kdysi dávno, před přechodem z windows na linux, jsem nějakou dobu používal OpenSolaris, a to až do té doby, kdy byl SUN koupen ORACLEM, a všechny aktivity ohledně OpenSolaris byly zastaveny, a další vývoj ZFS byl přesunut zpět pod nesvobodnou licenci.

    Z důvodu "homeoffice" a více volného času jsem si řekl, že zkusím, kam se dostal následovník OpenSolarisu s názvem OpenIndiana s kernelem Illumos. Vyhradil jsem tomu jeden starší NB. Zatím celkem pohoda (celkem fakt málo balíčků). Vývoj zřejmě trochu stagnuje a sw není zrovna aktuální. Celkem mám obavy z nejhoršího, ale snad tento projekt také neskončí v propadlišti dějijn....

    Nyní k mým dotazům:

    * Jak, kde a co nastavit, jakou roli vytvořit, atd, abych při použití příkazu "pfexec" musel zadat heslo, tak jako např v případě "sudo"

    * vše v systému mám nastaveno na českou lokalizaci, když však v jakékmkoli programu zkusím použít VELKE PISMO, tak to vypadá takto: * melé písmo: přímočarý návrh * velé písmo: PˇR´IMOˇCR´Y N´AVRH

    * OpenIndiana již nemá GUI zprávce balíčků. Tento mi celkem chybí a hledám nádradu. IPS balíčky jsem vždy instaloval z CLI, ale grafickou nadstavbu jsem používal pro vyhledávání balíčků, protože pro mne byla tato varianta vyhledávaní daleko přehledněkší.

    Předem děkuji za jakoukoli pomoc.

    ???? co s tím? Poradíte mi? Díky moc

    Jarda

    Odpovědi

    Max avatar 19.11.2020 10:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Jen dodám, že nejspíše v propadlišti dějin skončí. Všechno se postupně přesouvá k Linuxu. Je to vidět na Illumos i na FreeBSD. Ubývá zájem firem a komunita neroste. Aktuálně to vidím tak, že u těch dvou setrvávají firmy ze setrvačnosti a kvůli licencím. Nicméně i tak se přesouvají na Linuxu. Kdo by to nedávno řekl, že ZFSonLinux se dostane do komerční sféry a bude součástí enterprise řešení. A hle, první vlaštovky jsou (QNAP, TrueNAS). ZFS a licence byly jedny z posledních výhod těch dvou OS a nyní jedna z nich mizí. Ty systémy měly těch výhod samozřejmě více, ale potupně je Linux doimplementoval.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.11.2020 07:46 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Ano, to je smutna realita, ktera jeste neni ale definitivni. Pomerne dost dlouholetych uzivatelu Linuxu naopak prechazi na BSD z duvodu nesouhlasu smerovani.

    FreeBSD/NetBSD si nabehlo dost i samo tim jak chteli byt neco jako linux kvuli ziskani trhu a taky ze je fuk jakou licenci do sebe pohltime (na tom je v budoucnu jeste urcite pravnici rozskeaji na maderu)

    OpenBSD nastesti tenhle problem nema a je jako majak v tomhle mori a celkove je to takova uleva v tom jak to je delane

    Illumos, OpenIndiana, SmartOS byli od zacatku dost svazani CDDL a Oracle, ten samotny to vse hodil pres palubu uplne jako technologie a ve zbytku je uplne ukazkovym pristupem toho, ze prachy na prvnim miste a komunita co nam je umoznila ziskat je treba takovy iXsystems s PC-BSD
    Max avatar 20.11.2020 11:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Ty licence jsou dvojsečná věc (pokud se bavíme o FreeBSD). Umožňují firmám jakoby větší svobodu, protože se nemusí zdrojáky zveřejňovat. Díky tomu se to pak samozřejmě moc neděje a přírůstek do samotného FreeBSD je o to menší.
    Kromě absence spousty funkcionalit jsou neLinux systémy pozadu i s podporou hw.
    Přechodů z Linuxu na FreeBSD moc není a ti uživatelé se pak stejně nejspíše vrátí zpět.
    Neříkám, že ty OS umřou dnes, jen říkám, že v dnešní době se blíží počet objektivních důvodů (funkce, možnosti, podpora hw apod.) na používání k nule. Pokud jde o komerční sféru, tak tam je úprk také viditelný. Jak říkám, QNAP i TrueNAS přecházejí na Linux, SAP HANA podporuje také už jen Linux a trend bude pokračovat. Než něco skutečně umře, tak to bude trvat opravdu dlouho, např. už jen proto, jak dlouhý má Solaris support. A kdo něco nově rozjíždí, tak na Solaris a BSD asi koukat nebude.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.11.2020 14:35 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Tak BSD umoznuje vetsi svobodu kodu i toho jak s nim clovek/firma nasledne naklada. Nemam problem s tim, kdyz si to nejaka firma uzavre. Podstatnejsi je to, ze v tom bezi kvalitnejsi kod/

    Problemy s podporou HW pozoruji u NetBSD/FreeBSD vice, ale to jsou casto takove hnoje, ze i Linux s tim musi provadet silene kouzla v ovladacich aby to vubec jelo :-) Ale je to levne no. V tomhle smeru mam obavu kam to smeruje ze stavu Microsoft only v 90 letech pres tlak Linux, BSD dalsich Unix-like do stavu ala Intel, AMD a podobne kdy dodavaji zdrojaky, podporu i nejake ovladace kdy se to preklapi do stavu Linux (RedHat/Oracle) only. A treba na Windows si pustim WSL nez resit nejakou virtualku, ale tady je zajimavy pohled od nekoho kdo byl 13 let v Google a ted presel do MS https://jmmv.dev/2020/11/wsl-lost-potential.html

    Uzivatele jako mysleno koncovi ty vubec nezajima co jim tam bezi, hlavne, ze jim to bezi. A neumi ovladat Windows, stejne jako Linux nebo BSD nebo Apple nebo Chrome OS. Tady je ale velka cast viny na strane vyvojaru obecne, kteri jsou utopeni ve svem svete feature a z kazdeho napadu maji Vanoce a maji pocit, ze tam vse musi nacpat a ze jsou vsichni jak oni

    Ty OS urcite neumrou, i Facebook, Ebay hleda vyvojare z BSD posledni dobou vice, Netflix taky bezi na FreeBSD. Komercni veci jako SAP to bych neresil vubec. Ti sleduji co rika Gartner a ten uz rika pres 20 let, ze BSD umira a nejak se mu nechce :-D Apple taky nevypada, ze vyhodi firewall z OpenBSD co pouzivaji, Google taky zatim nevypada, ze by chtel vyhodit z Androidu libc z OpenBSD, ostatni taky nevypadaji ze by chteli vyhodit OpenSSH a podobne. Teda pravda, RedHat ma zase tu svoji horecku a scp nahrazuje scp, na jehoz pozadi maji ale sftp a argumentuji diky jedne chybe, davno opravene, ze to je nebezpecne a tak. Pritom je to z jednoho a toho sameho baliku jako OpenSSH. Cili to zase jen smrdi tim, ze "open source" Linux chysta dalsi vendor lockin jako se systemd a komunita bude jen koukat jak suvy z nudli, ze jak je to mozne, kdyz jsme prece Free a RMS a GNU GPL zatimco si s nima firmy vytiraji zadek vice nez to kdy drive delal MS (i ten to dokonale zahral s Azure, WSL, OpenSSH v PowerShellu nebo moznosti prihlasovat se na Windows pres SSH klice :-D).

    Sranda bude, az Oracle zacne mit RedHatu plne zuby a proste ho koupi, to je vec co z obchodniho a marketingoveho hlediska cim dal vice hrozi vzhledem k tomu jak si lezou do zeli.

    Coz nas dostava k Solarisu, ktery je davno mrtvy. Ale nemuze za to ani komunita, ani jeho nekvalita nebo jeho nizka rozsirenost. Ale ciste a jen Oracle a obecne pristup firem, ktery se v historii open source neustale opakuje a drive nebo pozdeji to tak konci, jakmile se firmy pusti k jadru. Coz by si meli lidi vsimat u toho kdo je v Linux foundation a co za saskarny firmy delaji v Linux kernelu nejen v ARM vetvi.

    Ale jeste zatim dobre, obcas to uznaji jak to je :-D

    OpenBSD was Right - Linux Kernel Developer Greg Kroah-Hartman
    30.11.2020 09:05 zahod Linux, ber Unix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Ja nechapu co resis. GNU = GNU is not unix hovori za vse. Linux nikdy nebyl, neni a nebude unix. Jenom trochu klame telem a vykradl z jinych systemu co slo beztrestne ukrast. Tohle neblahe dedictvi Linux dohnalo a ted si ho ukradli pro zmenu korporaty a delaji si s nim co chteji. Koukni se na commity a pocty radek v jadru. Drtiva vetsina od korporaci. Pravda je to vicemene protoze drivery, ale to presne je ten hacek kterym si linuxaky omotala komerce kolem prstu. Jo my sme ti hodni, my vam davame drivery.

    Reseni vidim pomerne jednoduche. VYHODIT drivery z jadra. Nemaji tam co hledat jak architektonicky, jak logicky tak prakticky. Par linuxaku uz ma rudo pred ocima a mlati uz sve hejty do klavesnic aniz by zapli mozek a docetli muj prispevek do konce. I to je velky problem linuxu a potazmo linuxaku. Mysli si, ze to delaji spravne. Bohuzel delaji spoustu veci spatne. Z "free" udelali nesvobodny a sprofanovany hadr. Porad se nejak utesuji, ze az by bylo zle tak se to forkne a bude zas dobre. Jenomze to se nedeje. Kouknete treba na Devuan. Bylo zle, forkli a co se stalo? Nic, nikdo to nepouziva a debijaniste drzi dal hubu i krok jak RH/IBM piska.
    Max avatar 30.11.2020 09:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Dobrý mystifikace. Nad Linuxem drží pevnou ruku Linus a parta kolem něj a přes to vlak nejede. Zatím to dělají velmi dobře.
    Pokud jde o Devuan, tak ten vznikl jen kvůli tomu, že se úzké skupině lidí nelíbil systemd, takže chtěli debian s klasickým init systémem. Že to nikdo nepoužívá je jen důkazem toho, že lidem systemd nevadí. Ty zřejmě patříš mezi ortodoxní odpůrce systemd, ok, tvoje věc. Já se na to dívám reálně a v mém nasazení mi vyhovuje víc, jak původní init, a nejsem rozhodně sám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.11.2020 10:13 zahod Linux, ber Unix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Systemd mi je putna. Ja jsem ortodoxni odpurce linuxu a GNU. Je to politicky nekorektni hnus velebnosti. Pouzivam pouze unixove systemy a z povzdali sleduji vas marasmus.
    30.11.2020 14:30 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Tuhle cast jsem prestal resit uz davno. Historie ala USL (AT&T) vs BSDi se jen zopakuje. Ted uz se jen tomu jak to postupuje smeju vcetne tech ruznych dopadu.

    Resim ciste jen "kvalitu" co z toho vypadava. Jako treba novy CentOS Stream, ktery pri instalaci z DVD automaticky ma to DVD nastavene jako lokalni repo pro instalaci balicku, ale to same nejde s CD, tam se to nejen neumi udelat jako lokalni repo, ale navic to dava na vyber jen RedHat CDN a nebo pridat rucne repa z netu, bez toho to nejde. Kdo tohle vymysli by se mel profackat a vzbudit do 21. stoleti :-D

    Myslis jako Minix nebo zpatky/znovu k modulum?

    I v tom je ta "podpora" korporaci casto k nicemu. Viz. me vikendove pokusy s RTL8723BS. Je hezke, ze je driver, ale ten je 4 roky stary a od te doby na to nikdo nesahl a treba Debian si ho nacte do instalatoru z druhe flashky, ale stejne kartu nerozjede, vidi site okolo, ale i kdyz zadam WPA2 a heslo, tak se nepripoji. Je super mit drivery na kde co, jen skoda, ze to nejede :-D
    20.11.2020 07:55 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Jo OpenSolaris.....to jsem mel i 2 roky jako jediny OS na firemnim notasu a s Dtrace toho dost poresil. I tak to bylo ale v podstate jen takova epizoda v procesu neustaleho hledani jestli se nevyskytne na trhu neco dalsiho co dela veci poradne bez ohledu na sci-fi pohadky co lezou z Gartner :-D

    Odpovim uplne necim jinym na otazky spise jako duvod pro zamysleni

    - ac jsem zpocatku pfexec svym zpusobem obdivoval v nekterych pristupech a resenich, tak jsem casem dosel k tomu, ze je to uplne stejne prekombinovane jako SELinux a i sudo uz povazuji za prilis moc a jsem proto velmi rad za doas(1)

    - tohle uz si presne nevzpomenu, ale lokalizace na OpenSolaris haprovala. V man strankach to bylo popsano slusne jak se sluselo na tradici praveho Unix-like a cestinu jsem tak resil pres LOCALE="C" pro terminal a system, ale texty v Gvim cestina nebo browser to samozrejme umel taky

    - neexistuji GUI pro zpravu balicku spise povazuji za vyhodu, obzvlaste u normalnich uzivatelu a jinak:

    $ pkg_info -Q wtf
    py-flask-wtf-0.14.2p1
    py-wtforms-2.1p1
    py3-flask-wtf-0.14.2p1
    py3-wtforms-2.1p1
    wtf-20201105
    $
    
    $ doas pkg_add -vi wtf
    Update candidates: quirks-3.488 -> quirks-3.488
    quirks-3.488 signed on 2020-11-19T21:21:56Z
    wtf-20201105: ok
    Extracted 75553 from 75870
    $
    
    $ pkg_info -c wtf
    Information for inst:wtf-20201105
    
    Comment:
    translate common internet acronyms
    $
    
    20.11.2020 16:01 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Jj, také instaluji balíčky z příkazové řádky, ale k vyhledávání jsem většinou používal GUI, protože mi většinou přišlo přehlednější. Co se týče lokalizace, tak čeština funguje celkem dobře, až na to psaní velkých písmen s diakritikou. Pravděpodobně není správně udělaný soubor kbd, a klávesnice při psaní např velkého Á nepočká po zmáčknutí klávesy ´ na to, jaký znak bude následovat, takže napíše ´A. Až bude chvilka, zkusím se na to kouknout. Jinak všem díky za reakce a budu držet projektu Illumos a OI palce. Asi i trošku z nostalgie, protože když nebudu počítat začátky s Amigou a jejím Workbenchem, tak byl OpenSolaris první non-microsoft OS, který jsem používal.
    20.11.2020 18:02 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    V OpenSolaris se mi to GUI pro balicky libilo. Stejne jako v Solaris 11. Dobre se s tim pracovalo, naopak CLI praci i na Solaris 9 nebo 10 z toho jsem uplne na vetvi nebyl teda :-)

    Jinak lokalizace jeste v dobach OpenSolarisu byl podobny problem jako kdysi na BSD, ze CLI bylo POSIX C a pro jine jazyky jedine GUI, ale to mi nikdy nevadilo. Asi by jsi mel sanci vyzkouset jestli neco neopravili, kdyz nedavno vyslo nove OI OpenIndiana 2020.10

    Zatim se drzi, snad jim to zustane, ale kdyz se budou drzet veci jako GCC kde GNU na vse mimo Linux hazi docela bobek.....

    Zony to bylo skvela vec s nimi pracovat v tech velkych skrinich nebo pripadne i ty mensi masinky. Exadata uz takova zabava neni no :-)

    Jeste koukam pkgsrc na NetBSD serverech neni uz ani pro SmartOS, tam je jen odkaz na Joyent, ten jeste builduje baliky binarni pro NetBSD current (NetBSD samo to nedela, divne), ale zrovna stejne nejedou a jinak jen SmartOS. Takze tam taky kdovi jak s OI/Illumos.
    23.11.2020 10:30 RH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Jestli máte čas, vyzkoušejte spíš Tribblix. Připadá mi více "user friendly" i když na to má asi každý člověk jiný názor. Ještě jedna poznámka - do dister s jádrem Illumos se dá přidat i pkgsrc , tím člověk získá násobně víc balíčků (v Tribblixu jde nainstalovat i jako tzv. overlay ). Kdo si hraje, nezlobí :-)
    23.11.2020 13:23 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenIndianha - pfexec atd....
    Po dlouhe dobe ted zkousim novou OpenIndiana 2020.10 , i ve VirtualBoxu to bylo sranda, protoze bez UEFI BIOS to z CD nechtelo dokoncit boot, s UEFI pres UEFI shell to spusti slo uspesne, i nainstalovat, ale pak to zase nebootuje, protoze OpenIndiana zatim UEFI nepodporuje :-)

    Stahnul jsem i USB image a ten muj laptop uplne ignoruje, i kdyz jsem dal Legacy boot jako default no.

    Ale kdyz uz to jede, tak je fajn zase pouzivat zfs, beadm, dladm, dtrace a tak

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.