abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (81%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 447 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Tisk v režimu text only - jak na to?

    12.6.2008 10:32 Myšpulín | skóre: 8
    Tisk v režimu text only - jak na to?
    Přečteno: 1010×
    Zdravím, Potřebuji vyřešit jednu věc. Máme program který tiskne paragony, ale v textovém režimu. Potřebuji nastavit tiskárnu, která je připojena na lokální LPT, aby tiskla v textovém režimu. Používám Cups. Když jsem ji připojil a nastavil přímý tisk (bez ovladače), tak mi při tisku zkušební stránky vyjelo několik metrů papíru s nesmyslnými znaky. Myslím, že to tam vyjelo v postscriptu. Když jsem zvolil generic ovladač a epson dot matrix printer, tak to dělalo to samé. Když udělám cat file.txt > /dev/lpt0 tak mi text vyjede v pořádku, ale z Cupsu ne. Potřebuji, aby se tiskárna tvářila jako lokání, protože náš systém na ní přisptupuje přes Citrix, který si mapuje místní tiskárny, takže ji musí vidět jako lokální tiskárnu připojenou k PC. Když použiji jiné tiskárny v grafickém režimu, tak to funguje normálně, ale v textovém ne. Zkoušel jsem to v několika distribucích a všude to bylo stejné. Jedině v Ubuntu je ovladač Generic - text only, ale když ho zvolím, tak to hlásí, že nemůže přistupovat na LTP. Přitom ve Windows je to velmi jednoduché - připojím tiskárnu k LPT, v ovladačích zvolím Obecný - generic text a jede to. Nevěřím, že Linux by neuměl to samé. Můžete mi někdo poradit?

    Odpovědi

    12.6.2008 10:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Když jsem ji připojil a nastavil přímý tisk (bez ovladače), tak mi při tisku zkušební stránky vyjelo několik metrů papíru s nesmyslnými znaky.
    Pokud tím zkušebním tiskem myslíte tisk zkušební stránky z webového prostředí CUPSu, tak je to naprosto v pořádku. Prostě to vzalo testovací PS soubor a v nezměněné podobně jej poslalo na paralelní port.

    Zkuste na tuto frontu poslat obyčejný textový soubor.
    Když jsem zvolil generic ovladač a epson dot matrix printer, tak to dělalo to samé.
    Výstup by měl být rozhodně jiný, protože by to mělo použít ghostscript na prevod PS do epsonových escape sekvencí.

    Napadá mě, že máte podivně nastavený vstupní filtry. Pak to totiž mohlo dělat to, že CUPS zjistí, že vstupem byl čistý text, poštve na něj a2ps, který vyrobí PS, a pak na paralelní port odešle vniklý PS soubor.

    Kromě výstupního filtru je třeba umravnit i vstupní filtr, tak aby ani jeden z nich neprováděl transformaci.
    12.6.2008 11:20 Myšpulín | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Zkusil jsem to takto: Připojil jehličkovou tiskárnu na lpt, v cupsu nastavil přímý tisk, otevřel Kwrite, napsal pár řádek textu a dal tisk na tu tiskárnu a vylezl a 1,5m papíru a zase v poscriptu. S linuxem se teprve seznamuji, tak moc nerozumím tomu, co píšete o těch filtrech - to se nastavuje ve vlastnostech cupsu nebo ve vlastnostech tisku před vlasním tiskem? Ve vlastnostech tisku jsem žádné filtry neměl zaplé. Zkouším to pod Mandrivou 2008.0 . Neexistuje nějaký ovladač generic text jako to má ubuntu?
    12.6.2008 11:47 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Nevím, co posílá Kwrite do tiskové fronty. Zkuste vytisknout textový soubor z příkazové řádky rovnou přes LPR emuluaci CUPSu: lpr -PNÁZEV_FRONTY TEXTOVÝ_SOUBOR.

    Pokud to nepomůže, tak přidejte parametr -l, který vypne všechny filtry: lpr -PNÁZEV_FRONTY -l TEXTOVÝ_SOUBOR.

    Ohledně filtrů se to má tak, že CUPS uhádne formát vstupního souboru a pokusí se jej převést vstupním filtrem na nějaký jednotný formát, který popisuje rozvržení na stránce (PS, PDF), a ten pak předhodí výstupnímu filtru (obvykle ghostscript), který jej převede do jazyka tiskárny a takto vzniklými daty nakrmí tiskárnu.

    Oba druhy filtrů se nastavují v CUPSu. Avšak mám pocit, že pro konfiguraci vstupních filtrů neexistuje žádné klikací rozhraní. Zkuste se zařídit podle dokumentace ke Creating Saved Options, kde jako parametr použiteje klíčové slovo raw.
    12.6.2008 12:51 Myšpulín | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Tak jsem to zkusil a funguje to. Zadal jsem tento příkaz: lpr -P sp300 Pokus.txt a jelo to OK. Díval jsem se na tu dokumentaci, ale vypadá to, že je to jen pro tisk z příkazové řádky. Potřeboval bych to nějak nastavit ve vlastnostech té tiskárny, aby když si ji citrix "nalízne" měl k dispozici tiskárnu v textovém režimu.
    12.6.2008 14:09 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Pokud vám funguje tisk bez paremetru -l, tak nic nastavovat nemusíte. Kwrite asi přes KDE knihovny zasílá k tisku ve skutečnosti PDF nebo PS.

    Pokud jste to elko jenom teď zapomněl napsat, tak vězte, že ty parametry se ukládají natrvalo. Podívejte se na manuálovou stránku lpoptions(1).

    Tipuji, že když pod rootem spustíte lpoptions -d sp300 -o raw, tak se vypntutí filtru uloží do celosystémového konfigurátku /etc/cups/lpoptions a bude platit na pořád pro libovolného uživatele bez ohledu na způsob, jakým byla tisková úloha vytvořena.
    12.6.2008 15:56 Myšpulín | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Příkaz lpoptions jsem zadal pod rootem,ale pořád si to trvá na svém. Žádné filtry nastaveny nejsou. Vypadá to, že KDE to standardně posílá v PS formátu. Kamarád mi říkal, že se mu to podařilo rozchodit v nové verzi Debianu, který má GNOME. Myslím, že by asi pomohlo vyrobit filtr, který by to posílal v textu na lpt, ale to je nad mé síly - zatím. Existuje o tom nějaký návod? Něco, kde by to bylo probrané od začátku, abych se v zorientoval v tiscích. Kažopádně děkuji za rady i za případné další typy.
    12.6.2008 17:27 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Asi si nerozumíme. Já jsem vám ukázal, jak zařídit, že když do fronty pošlete data, tak naprosto nezměněná přijdou do tiskárny.

    Vy ovšem vezmete KDE aplikaci, která udělá PS a teprve ten pošle do fronty.

    Já jsem myslel, že potřebujete udělat jen frontu a do ní bude data sypat LPR klient z Cytrixu, takže tam žádné KDE knihovny figurovat nebudou.

    Kde se pletu?
    12.6.2008 19:13 Myšpulín | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Pokud by to šlo tak, jak uvádite bylo by to asi ideální. Ten textový tisk potřebuji jen pro specifické případy. Na klasické tisky mi stačí cups tak jak je. Jen mi pořád nejde do hlavy, jak tomu Citrixu řeknu, jak má poznat, do které fronty chci tisknout. Jsem rád, že zvládnu nakonfigurovat tiskárnu pomocí klikátek, příkazová řádka je pro mě zatím jen velká výzva. Shrnu to (jestli jsem to pochopil dobře):

    - V ovládacím centru vytvořím tiskárnu, připojím ji lokálně na LPT, nastavím přímý tisk. Tak by mi měla vzniknout tisková fronta. Pomocí výše uvedených příkazů vyřadím všechny filtry.

    - Citrix by měl tuto tiskárnu při svém spuštění poznat a připojit ji do session. Aplikace běžící v session by ji měla být schopna používat.

    - naší předchozí diskusí jsme zajistili to, aby na tiskárnu proudili data v nezměněné podobě, takže když aplikace v citrixu pošle čistě textový soubor na požadovanou tiskárnu, tak díky tomu, že jsme zrušili všechny filtry, by na tiskárně měl vylézt čistý text.

    pokud je to takto, zítra to zkusím z toho citrixu.
    16.6.2008 07:23 Myšpulín | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Dobrý den, tak jsem to zkoušel z toho Citrixu a lezlo to stále v PS. Na vstupu je TXT na výstupu PS. Filtry v nastavení tiskárny nejsou žádné. Netuším, kde by se to dalo vypnout. V debianu je ovladač Generic text only. Nevíte jestli by se dal nějak vyextrahovat a použít pro ostatní distribuce? Hlavně pro Mandrivu 2008 popř. 2008.1

    Děkuji
    16.6.2008 14:27 Myšpulín | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Tak jsem přišel na to, že tisková úloha je standardně převáděna na PS a pak vytisknuta. slouží k tomu textový filtr Enscrip, který je defaultně nastavený pro celý cups. Existuje nějaký popis, jak upravovat tyto filtry?
    17.6.2008 14:36 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Jak jsem ukazoval příkaz lpoptions, tak spuštěný rootem by měl, podle dokumentace, uložit konfiguraci do /etc/cups/lpoptions a tu by měl CUPS respektovat. Pokud tomu tak není, tak máte rozbitý CUPS a měl byste to konzultovat s distributorem nebo vývojáři CUPSu.

    Nějak nechápu, že příkazem lpr bez dalších přepínačů dostanete čistý text, ale úloha z citrixového klienta poslaná na tu samou frontu jako ten samý čistý text je převáděna.

    Pak se nabízí možnost, že Citrix odesílá data na jinou frontu, než si myslíte, nebo ten převod do PS dělá sám ještě před odeslánáním do fronty.

    Pokud se chcete hrabat ve filtrech podívejte se do /etc/cups/mime.convs. Já tam mám na konci zakomentový příklad, jak přebít všechny filtry pro všechny typy souborů filtrem, který nic nedělá. Nicméně si tím rozbijte filtrování u ostatních front.
    16.6.2008 19:33 Vojta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk v režimu text only - jak na to?
    Nevim jak u ovladace teto tiskarny, ale CUPS je magor. Ac tvrdi, ze s danym souborem nic nedela tak presto z PS udela PJL jazyk (pozna se tak, ze na zacatku souboru je neco jako: "?%-12345X@PJL JOB". Zkus ukecat CUPS, aby se souborem SKUTECNE nic nedelal -- ja to treba zkousel editaci souboru v /etc/cups/ppd/.... V mem pripade se jednalo o PS tiskarnu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.