abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny

    7.10.2008 19:47 mano | skóre: 9
    pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny
    Přečteno: 170×

    mam slackware a chcel som si zkompilovat novy gimp 2.6 no pri kompilacii (./configure) som dostal hlasku ze mi chyba kniznica babl (tak som si ju stiahol a skompiloval -> ok).

    Pustil som opat ./configure no teraz mi vyhodilo ze nemam gegl. Ok tak som stiahol a dal skompilovat.

    V configu mi opat vyhodilo ze mi chybaju nejake kniznice respektive niektore su stare tak som ich vsetky upgradoval a spustil config znova.

    Teraz naslo vsetko len uz pri kompilacii mi vyhodilo hlasku ze subor /usr/lib/libgobject-2.0.la nebol najdeny. V googli som nasiel ze to patri pod glib tak som stiahol a skompiloval glib. No po opatovnom spusteni kompilacie gegl som dostal tu istu hlasku.

    Skusil som skompilovat nove gtk kniznice ale tu som pri kompilacii dostal znova predchadzajucu hlasku. Skusil som teda pidgin (kedze pouziva gtk kniznice) a vysledok bol rovnaky.

    Stiahol som teda starsiu verziu glibu ale potom mi vyhodilo ze mam staru verziu. Tak som skusil skompilovat glib este raz no stale dostanem hlasku ze libgobject-2.0.la neexistuje (co je aj pravda lebo subor sa v celom suborovom systeme nenachadza).

    Viete niekto ako by sa s to dalo vyriesit?

    Dakujem za vsetky rady


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    7.10.2008 20:06 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny
    Kam sa inštalovala tá glib knižnica? Nenainštalovala sa do /usr/local?

    Čo vypíše príkaz pkg-config gobject-2.0 --modversion pripadne pkg-config gobject-2.0 --cflags --libs?
    7.10.2008 21:55 mano | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny
    pkg-tool vypise toto:
    -I/usr/local/include/glib-2.0 -I/usr/local/lib/glib-2.0/include -L/usr/local/lib -lgobject-2.0 -lglib-2.0
    v adresari /usr/lib/ sa nachadza binarny subor libgobject-2.0.so.0 ale pri kompilacii sa odkazuje na subor libgobject-2.0.la co je textovy subor (nasiel som ze je to libtool archive subor) ale netusim ako by som ho mohol vytvorit
    7.10.2008 23:24 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny
    Predpokladám, že bolo glib nainštalované "klasickou" metódou (cez balíčkovací systém) a aj ručne. Teraz sú tam dve verzie, jedna je v /usr a druhá (tá skompilovaná) v /usr/local.

    Je otázne, čo bude najlepšie riešenie. Možno by stačilo doinštalovať glib-devel a odinštalovať tú skompilovanú verziu. Ak ale treba novšiu verziu, ako sa nachádza v použitej Linuxovej distribúcii, bolo by asi najrozumnejšie vytvoriť klasický balík a ten potom nainštalovať (ten druhý spôsob používam ja, aby som "nezblbol" závislosti medzi balíčkami).

    Použiť sa dá aj tretia metóda, teda zmeniť cesty tak, aby sa najskôr hľadali knižnice v /usr/local, ale to môže byť dosť zložité (a určite to nie je najvodnejší spôsob riešenia problémov). :)
    8.10.2008 09:17 mano | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny
    glib2 som odstranil pred kompilaciou no nechal som tam glib1 (boli tam spolu od instalacie a nebol ziadny problem) tak som skusil vyhodit aj glib1 a skompilovat znova. Tentokrat to skompilovalo v poriadku.
    Ale pri kompilacii gegl mi tentoraz vyhodi hlasku ze pre zmenu nebol najdeny subor ff_load_la-ff-load.lo . hladal som co by to mohol byt za subor ale nenasiel som vobec nic...
    Řešení 1× (mano (tazatel))
    8.10.2008 16:12 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pri kompilacii libgobject-2.0.la nenajdeny
    Pri konfigurácii sa vypísalo, že sa bude kompilovať aj podpora pre avformat? Ak áno, tak je asi nainštalovaná devel knižnica pre avformat (ffmpeg, či ako sa to vlastne volá) a je možné, že gegl chce inú verziu (prípadne je problém niekde inde).

    Asi najjednoduchšie riešenie bude zakázať podporu pre avformat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.