abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 859 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    6.5.2009 18:53 Karlitos
    distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu
    Přečteno: 343×

     Zdravim

    Zkousel jsem ted distribuci Linpus Lite a velmi me zaujala jako odbre reseni do domacnosti pro ty mene IT-zdatne (maminka, prarodice). Ta distribuce ma dva mody, v jednom se zobrazuje jen jakysi seznam velkych ikonek v zalozkach jako Internet ,Prace ... , jinak se lze prepnout i do temer plnohodnotneho xfce okenniho manazeru. Potesila me rychlost a dobre udelane prostredi , problem je ze celkove je ta distribuce velmi svazana a na spoustu nastaveni se nejdriv clovek nedostane. Dobre , s tim bych si pohral, problem je jinde - firma co dela tuto distribuci si nijak moc nelame hlavu s updaty, takze sice jsemnasel nejake rpm repositare ale v nich se zda ze nic neni. Velka cast programu a i saotneho xfce-prostredi je uz starsiho data a snesla by take udpate. Ted nevim jestli ma smysl se snazit najit a pouzivat repositare nejakych jinych distribuci - a zdali je to tak jednoduche - nebo se spis poohlednout po necem podobnem s lepsi podporou.

    Nezna nekdo nejakou dobrou distribuci zamerenou na rychlost a jednoduchost se zvhledem linpus lite ? Tedy nikoliv se standartnim vzlhedem nejakeho okenniho manazeru ale s s takovym tim vzhledem ala Asus EEE ? Popripade je smysluplne zkouset delat update Linpus linuxu ? Nerad bych to resil tim ze budu vsechno muset kompilovat.

    Diky za odpoved Karel

    Odpovědi

    Fuky avatar 6.5.2009 23:43 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Každá distribuce je přesně taková jak si jí nastavíš. Proto mi nepřijde příliš smysluplné vybírat distribuci podle kritérií, které jsi zadal. Není žádná "rychlejší", vše je +- stejný kernel, +- stejný SW, jen v jiném pozlátku. Existuje sice mnoho distribucí, ale jen pár je jich vhodných pro produkční nasazení. Čím větší komunita, kolem dané distribuce, tím lépe. Pokud si zvolíš nějakou "exotickou" a časem neprověřenou, přinese Ti to dřívě či později jen problémy. Zkrátka, nesnaž se jít proti proudu. ;-)

    7.5.2009 00:34 Karlitos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Dik za prispevek

    Problem je ze distribuci ktere by se zamerovaly na uplnou jednoduchost, robustnost a byly i dostatecne rychle na nejakem starsim zeleze je jak safranu. U Linpusu se mi prave libi tyhle veci. Samozrejme muzu vzit treba nejake ...buntu , zacit ho orezavat , pak nejak dobastlit to jednoduche prostredi s velkymi ikonami ... ale to nebude hotove ani za sto let.

    Linpus je prave uz hotovy a odladeny , jen absolutne neposkytuje moznosti updatu a pridavani softwaru jednoduchou cestou (tedy ne uplne vse kompilovat ze zdrojaku) Veci ktere bych si na nem potreboval zmenit jsou povetsinou kosmetickeho charakteru , to uz neni takovy problem. Prave treba software vim presne ktery bych rad , ktery mam odskouseny , ale nejdriv ho tam potrebuju nejak dostat. A nejlepe v aktualni verzi.

    Jen nevim co to udela kdyz napriklad vezmu repositare od Fedory - lze li to vubec tak jednoduse

    Fuky avatar 7.5.2009 10:04 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Linpus výchází z Fedory a měl by s ní být binárně kompatibilní. Ovšem dohledat podrobnější info na samotném webu Linpus.com, na které verzi Fedory je daná verze Linpus založena se mi Googlem nepodařilo. Proč se tím tak tají? To se stydí, že Linpus je defacto Fedora + něco málo na víc? ;-)

    Jak jsem psal výše, tak termíny jako: "distribuce zaměřená na jednoduchost, robustnost, rychlost na starém železe" je FUD, tak ho prosím nešiř dále.

    To, že všude v recenzích píší jak to je ušité na míru pomalým strojům je hloupost. Na stejném stroji poběží stejně rychle Linpus, Debian, Ubuntu, Suse, Fedora (stejný kernel, stejný SW, jen jiné pozlátko).

    Debian mi běží nejen na nových strojích, ale také na několika desktopech PIII/Celeron +-600MHz, +-160M RAM. A stejně dobře by tam běželo cokoliv jiného. Včetně Tebou zmiňovaného Ubuntu.

    Navíc to, že spustíš odlehčené DE je jedna věc (ovšem srovnej ho třeba s WM typu FVWM), ale rozhodující je jaké aplikace nad ním provozuješ. Pokud je to bumbrlíček typu OpenOffice bude to pomalé všude.

    A pokud se Ti líbí nastavení XFce z Linpus, tak si ho zkrátka zkopíruj do nějaké "normální" distribuce. Není jediný rozumný důvod, aby jsi kvůli vzhledu prostředí odmítal standartní distribuce.

    Samozřejmě záleží na Tobě, snažím se jen pomoci. ;-)

    7.5.2009 13:53 Karlitos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Zdravim

    Moc nechapu jak to myslis. Pokud udelam distribuci kde pouziju vysperkovany Gnome/KDE se spoustou efektu , spoustou sluzeb spustenych hned po startu Compizem a podobne tak to preci musi byt v rychlosti jine nez kdyz nekdo pouzije fluxbox a takovou sadu aplikaci ktere jsou co nejvic setrne na prostredky. Proto treba vznikaji distribuc ktere jsou predevsim "eye-candy" a distribuce ktere jsou hlavne jednoduche a rychle. Tedy jedna se vetsinou o klony nekterych velkych distribuci. Tak to aspon chpu ja . Ja ted nemyslel distribuce stylem postav si sam - vezmi debian a dolad dle chuti - +/- 5 tydnu prace. To se mi rozhodne delat nechce. S necim takovym si muzu hrat na svem stroji pro vlastni poteseni, ale ne kvuli notebooku pro moji matku.

    Muzes prosim trochu osvetlit zkratky "odlehčené DE"  a "WM typu FVWM"

    To proc se zameruju na Linpus je ze je uz defakto hotoy a odladeny a pripada mi mene pracne upravit Linpus nez z nejake standartni distribuce vytvaret neco podobneho. Nehlede na to ze nevim jak bych udelal to zjednodusene prostredi -  a taky cas nez ho nastavim , na grafickou stranku nehlede. Me matce bude ukradene jak jsem se k tomu dostal , kdyz to bude pekne , jednoduche a bude to fungovat.

    Kde najdu repositare Fedory ? Linpus pouziva synaptic , takze zvladnout pridat repositare + klice bych nejspis zvladnul. Nevim jak by se mi podarilo vyjmout cele nastaveni xfce z Linpusu a dat ho treba do xubuntu.

    Jinak diky za pripominky :-)

    7.5.2009 13:58 Karlitos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Tak kdo hleda najde http://forum.fedora.cz - mozna bude dobre zeptat se tam.

    Fuky avatar 8.5.2009 09:10 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Myslím, že v tomhle se neshodnem, protože je to asi dost individiální záležitost. Starám se o PC i několika lidem, které nezajímá co je tam za OS a chtějí jen pracovat níc víc. A zjistil jsem, že je nejrychlejší tam hodit Debiana a FVWM. Proč? Zpočátku jsem jim tam dával XFce, ale dřív nebo později se vyskytnul problém při jeho spouštění nebo při přechodu na novou verzi. Tak jsem se naštval, dal všude FVWM a je po problému. Konfiguraci jsem vytvořil jednou před x roky a funguje napříč Woody, Sarge, Etch, Lenny. Ano, počáteční nastavení byla určitá časová investice, ale vyplatila se, já konfiguraci WM neřeším, ovšem kolegové co používají Gnome, KDE, XFce s každou novou verzí řeší nové problémy. Ale je to jejich rozhodnutí, které jim neupírám. Takže i s Debianem to může zabrat pouze +- pár hodin. ;-)

    Window Manager, FVWM, FVWM-Crystal, Desktop Enviroment.

    Pak dej vědět jak jsi dopadl.

    8.5.2009 09:44 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: distribuce podobna Linpusu nebo uprava Linpusu

    Ubuntu netbook remix

     

    Ale ináč súhlasím s tým, že dať tam FVWM nie je zlý nápad. Takým "ozajstným" BFU je to úplne, ale úplne ukradnuté ako to vyzerá, dokonca najlepšie pre nich je otvoriť xterm s veľkým fontom a v ňom očíslované menu s programami typu:

    1) čítaj mail

    2) prezeraj www

    3) videohovor

    ....

    a vyberať stlačením klávesy.

     

    Pravda, ak tí ľudia už niekedy pracovali s Windows, potom by sa to malo čo najviac podobať na windows :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.