abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)

    polo23 avatar 6.9.2009 14:42 polo23 | skóre: 28 | blog: polo23
    Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Přečteno: 321×

    Ahoj mam otazky ohledne desifrovani... 1)Kdyz mam nejaka data a zasifruju je napr AES a tato data mi nekdo ukradne tak je dekoduje? To vzdy zkusi heslo a pak se podiva zda data "davaji smysl" a nebo zda je to nesmyslna zmet zpusobena spatnym heslem? To by mu trvalo silene dlouho ne? Ale na druhou stranu Desifrovaci program nepozna zda data davaji smysl... to pozna jen clovek ten ale zase neni tak rychly...

    2)Kdyz pouziju nekolikansobne sifrovani napr AES Serpent 3DES. Tak to musim 3x desifrovat. Jak ale jako utocnik poznam ktere sifrovaci algoritmy byly pouzity? To plati i pro 1. otazku. Dale...kdyz byc hto vedel... jak po prvnim desifrovani budu vedet ze je spravne? Ptam se proto ze spravny vysledek 1.desifrovani je taky jen neurcita zmet dat. (protoze data jsou jeste 2x zasifrovana)...

    Diky za objasneni.

    Odpovědi

    6.9.2009 15:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Program může vyhodnocovat automaticky, zda data dávají smysl (resp. může vytřídit nějakou omezenou množinu, kde budou ty výsledky, které by mohly dávat nějaký smysl). Ale pokud máte dostatečně silné heslo, bude to program zkoušet hodně dlouho. Pokud se útočníkovi podaří vyzkoušet milión hesel za sekundu, a vy použijete jenom desetiznakové heslo jenom z malých písmen anglické abecedy, bude mu trvat skoro čtyři a půl roku, než všechny varianty vyzkouší. Když budete kombinovat malá i velká písmena, prodlouží se to na čtyři a půl tisíce let. A když přidáte dalších 5 znaků, je to už 53 milionů let.

    Pokud je šifra dobrá, útočník nepozná, jaký algoritmus byl použit. Může se pouze pokusit to uhodnout, např. z toho, že bude vědět, jaký program používáte a jaké má možnosti.

    Každopádně několikanásobné šifrování je nesmysl, pokud místo toho raději prodloužíte svoje heslo, uděláte pro bezpečnost daleko daleko víc. Navíc největší nebezpečí nehrozí z toho, že někdo vaše heslo rozlouskne náhodným zkoušením, ale z toho, že vaše heslo odposlechne (třeba keyloggerem, kamerou apod.).
    polo23 avatar 6.9.2009 18:29 polo23 | skóre: 28 | blog: polo23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)

    Dekuji za objasneni... Jeste bych dodal ze otazky ktere pokladam jsou ciste teoreticke a je mi jasne ze lidsky faktor predstavuje nejvetsi hrozbu. Jen mi jeste neni jasne proc je nekolikanasobne sifrovani hloupost? Dekuji

    6.9.2009 19:24 Kill_Bill
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Hloupe to neni, naopak. Tenhle postup je asi pouzitelny jen na rozbalovani/sbalovani archivu. Jinak ta zminka o logovani (rozumej fizlovani) uzivatele bude casem cim dal vic aktualni - chipsety s integrovanou flash pameti, wifi...
    Jendа avatar 6.9.2009 19:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Tenhle postup je asi pouzitelny jen na rozbalovani/sbalovani archivu.
    TrueCrypt má možnost šifrovat Rjindaelem, Twofishem a Serpentem najednou.
    6.9.2009 20:51 Kill_Bill
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Ten rekneme inteligentnejsi fizl, ktery se bude chtit podivat na vase data se bude spolehat prave na TrueCrypt. Pokud to dvoji sifrovani ale znamena, ze svoje data nejprve zamicham RC4-utilitou (zdrojak na ~50 radku) a potom TrueCryptem?
    6.9.2009 21:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Pokud na data aplikujete nějakou vlastní utilitu s vlastním algoritmem, máte dvě možnosti: buď rozumíte kryptografii a naprogramujete to správně, případně máte obrovské štěstí a naprogramujete to správně, a pak tím hledání ještě podstatně ztížíte, protože pokud útočník onu utilitu nebude mít k dispozici, nebo pokud utilita nebude mít žádnou rozpoznatelnou signaturu datového souboru, bude mnohem náročnější testovat, zda se při rozšifrování trefil. V tom pravděpodobnějším případě někde něco uděláte špatně, a ta utilita naopak útočníkovi otevře dveře k šifrovaným datům.
    6.9.2009 20:18 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Pokud z prvně rozšifrovaných dat nedokážete poznat, zda jste dostal správný výsledek, tj. teprve po druhém rozšifrování se dozvíte, zda obě hesla seděla, nebo bylo jedno špatně, vychází náročnost uhodnutí obou hesel hrubou silou stejně, jako kdybyste šifroval pouze jednou, ale jako heslo použil spojení obou předchozích hesel. Akorát s tím budete mít při rutinním používání víc práce.

    Pokud by se ale z prvního rozšifrování dalo poznat, zda jste použil správné heslo (protože byste třeba vzal soubory, zašifroval TrueCryptem, a vzniklý soubor znova nahrál na jiný TrueCryptem šifrovaný disk – takže po prvním rozšifrování byste mohl kontrolovat hlavičku TrueCryptu), dostanete jedním šifrováním heslem s dvojnásobnou délkou nesrovnatelně větší bezpečnost.

    Třeba v tom příkladě, kdy za sekundu vyzkoušíte milion hesel a použijete desetiznakové heslo složené jen z malých písmen anglické abecedy – zjištění jednoho hesla bude trvat nejdéle 4,5 roku (2610/(1000000*60*60*24*365)), takže obě dvě hesla budete louskat nejdéle devět let (4,5 roku to první, podle hlavičky poznáte, že jde o TC disk, a jeho heslo pak budete louskat dalších nejvýše 4,5 roku). Přitom ale když budete šifrovat jenom jednou, a heslo prodloužíte o jeden znak na 11, bude rozlousknutí za stejných podmínek trvat v nejhorším případě přes sto let (2611/(1000000*60*60*24*365)), pokud ponecháte desetiznakové heslo, ale použijete malá i velká písmena, bude to víc jak čtyři tisíciletí ((2*26)10/(1000000*60*60*24*365)).
    Jendа avatar 6.9.2009 17:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nekolikanasobne zasifrovani v Truecrypt(nebo v cemkoliv jinem)
    Kdyz mam nejaka data a zasifruju je napr AES a tato data mi nekdo ukradne tak je dekoduje? To vzdy zkusi heslo a pak se podiva zda data "davaji smysl" a nebo zda je to nesmyslna zmet zpusobena spatnym heslem? To by mu trvalo silene dlouho ne? Ale na druhou stranu Desifrovaci program nepozna zda data davaji smysl... to pozna jen clovek ten ale zase neni tak rychly...
    Třeba TrueCrypt to zkusí tím heslem rozšifrovat, a pokud mu z toho vypadne jeho validní hlavička, tak to považuje za správné.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.