abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk

    BigWrigley avatar 10.12.2009 23:04 BigWrigley | skóre: 33
    Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk
    Přečteno: 278×
    Zdravim,

    trochu se potykam s tiskem na tiskarne Epson R2880.

    Tiskarna je spravne rozpoznana, Gutenprint ji podporuje a z Gimpu pomoci pluginu tiskne, ale tisk je barevne ujety, laicky receno je trochu do zlutohneda. Pokud tisknu pres komercni Turboprint, tisk je bezvadny. Osobne mi prijde, ze tiskarna dostava data v "nespravnem" formatu, tj. jakoby se nekde aplikoval nejaky barevny profil na data jdouci do tiskarny nebo byl nastaveny spatny barevny prostor tiskarny. V Turboprintu je nastaveny Colormode Color (RGB) a RGB ColorSpace sRGB (default). V Gutenprintu ale nic takoveho nastavit nelze, takze predpokladam, ze se pouzje defaultni nastaveni tiskarny (fronty) z ovladace CUPS. Tam mam Color Model RGB a nic jineho se uz nastavit neda, pominu-li vlastni ladeni jednotlivych inkoustu.

    Nema nahodou nekdo tuto tiskarnu a nesetkal se s tim? Ptam se nejdrive zde, nez napisu autorovi Gutenprintu. A jeste obligatni udaje: cups-driver-gutenprint a ostatni gutenprint baliky jsou verze 5.2.4-1, gimp 2.6.7-1.1, vse debian testing.

    Jeste pro stouraly: ne, ze by mi bylo lito 20euro za Turboprint, ale podle me to musi chodit. Monitor pochopitelne kalibrovany mam.

    Diky vsem za podnety.

    Ales
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.

    Odpovědi

    11.12.2009 14:11 mahdi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk
    cus,

    pred dvouma roka sem resil stejnej problem s R2400 (predchudce te tve).

    Nechci te odrazovat od Gutenprintu, ale pokud mas Turboprint, tak rozhodne pouzivej ten. On ne jen, ze tiskne spravne, ale i ma zkalibrovanou vetsinu high-end papiru, coz bys u Gutenprintu poznal jako problem, az bys vymenil jeden typ za druhej (predpokladam teda, ze nekdo kdo si koupi takovou tiskarnu jede v aspon 2880 dpi, pokud ne primo na nejvyssi kvalitu a pouziva Premium a vyssi Epson nebo 3rd party "baryty" - pokud se mylim, tak nic :)
    BigWrigley avatar 11.12.2009 14:40 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk
    S Turboprintem nemam problem, za ty penize je to zadarmo a funguje dobre.

    Ano, pouzivam (zacinam pouzivat :-) Premium papiry a jsem docela nadseny vystupem. Konecne je obrazek na monitoru stejny, jako vyleze s tiskarny. jen mi prislo skoda, ze to nechodi, ackoliv je v Gutenprintu tiskarna podporovana. Mozna jeste otazka, kdyz uz se nasel nekdo znaly: je nutne nastavovat v Colormanagementu Gimpu explicitne RGB profile (working colorspace) nebo kdyz neni nastaveno nic, pouzije se defaultne sRGB?

    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.
    11.12.2009 17:09 mahdi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk
    afaik - Gimp pouziva defaultne sRGB pro RGB. Pokud sou data ulozny v jinym prostoru, mel by te na to pri otevreni upozornit a je na tobe co s tim dal (zalezi na nastaveni Color Management --> File Open behaviour).
    BigWrigley avatar 11.12.2009 19:35 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk
    Ano, o tomhle vim a take se to tak deje. Napsal jsem do fora projektu Gutenprint. Tak uvidime...
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.
    16.3.2010 15:07 Petr_N | skóre: 3 | Všetaty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Epson R2880, Gutenprint a barevne nespravny tisk
    Pardon, že vytahuju 3 mesíce starou mrtvolku. Podobný problém s gutenprintem a touto tiskárnou jsem měl taky. Podle mě je jedinou schůdnou cestou k řešení tohoto problému nechat si naměřit profil pro daný papír. Při tisku v RGB módu převádí gutenprint data do CMYKu + provádí nějaké další úpravy barev podle nastavaní v Color correction a Image type. Podporu color managementu jako takovou však nemá - pro tu je potřeba používat dalších aplikací, jako Gimp, Cinepaint nebo Photoprint. Pokud jsem tiskl bez profilu, táhlo to do žluta - asi podobně jak píše BigWrigley. Nechal jsem si naměřit CMYK profil a tisknu z Cinepaintu, který má pro takový způsob tisku velice dobré rozhraní(před spuštěním gutenprintu provede automaticky separaci do CMYK). Výsledek je perfektní(ostatně proč by matematika neměla fungovat, že? :-) ) Pokud ovšem Turboprint s generickými profily dává dobré výsledky, tak je to určitě levnější, protože naměření profilu vyjde na několik tisíc Kč, je vždy jen pro jeden druh papíru a navíc ne každá firma, která se tím zabývá, bude chtít mít s gutenprintem něco společného.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.