abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Server vhodny pro virtualizaci

    6.10.2011 14:37 faha
    Server vhodny pro virtualizaci
    Přečteno: 571×

    Zdravim vsechny,

    mam na stole navrh serveru, ktery by mel byt vyuzit pro virtualizaci (KVM), servery by se meli koupit dva ve stejne konfiguraci.

    Jaky je vas nazor na tuto sestavu? Zajima me hlavne RAID radic, ktery by mel vytvorit dve pole

    1x RAID1 mirror pro system (zde nejspise navrhnu mensi disky jelikoz na nich bude malo dat)

    1x RAID6 nad zbyvajicim 4x 1TB disky pro DATA (kapacitne to vychazi na 2TB, tolerance pro vypadek 2 disku)

    (klidne navrhnete jine rozdeleni, mozna bude lepsi lepsi pouzit cele pole pro system i data)

    ---

    INTEL RAID Controler (Big Laurel 4) PCIe x8, RAID 4x SAS 6Gb
    INTEL RAID Smart Battery - battery back up for use with Intel
    2x INTEL Quad-Core Xeon E5620 2.40GHZ/12MB/ LGA1366
    INTEL Server platforma (Urbanna) 2U, 2x LGA1366, 6x 3,5"
    INTEL Backplane 6th SAS/SATA drive kit 3,5"
    KINGSTON 24GB 1333MHz DDR3L ECC Reg CL9 DIMM
    6x Seagate Constellation ES - 1TB/7200rpm/SATA-6G/64MB

    ---

    Moje predstava je nad diskovym polem pro data vytvorit konfiguraci DRBD a replikovat data na druhy uzel a pokud to bude mozne tak toto provadet v obou smerech (myslim, ze to DRBD umoznuje), chci pro virtualizaci pouzit oba stroje a ne mit jeden pouze jako online zalohu.

    Co je rozumejsi?

    1) replikovat cely raid6 pres drbd, nad timto postavit LVM a to nasledne rozkrajet do virtualinich stroju?

    2) nebo na raid6 udelat lvm, nad lvm nasledne drbd a replikovat

    Virtualizace HDD (blockove zarizeni nebo soubor qcow2?)

    - jde mi o vykonove propady jednotlivych moznosti, zalohovani (lvm snapshot chapu, lze zalohovat i bezizi stroj s qcow2?), online migrace ma nejaky dopad pouziti blokoveho zarizeni/qcow?

    Jak zajistujete dnes problem s vypadkem jednoho uzlu + nastartovani sluzeb/stroju na druhem? Hearbeat mi prijde dnes jiz celkem zastaraly koukal jsem na corosync a peacemaker, ale nedokazu si z toho vybrat, ale je mi vcelku jasne, ze rozpad takoveho dvou uzloveho reseni se musi nejak resit, nejspise sluzby nastartuji na jednom uzlu a nasledne po synchronizaci se migruji na druhy.

    Celkem se mi libi projekt proxmox, ale radeji bych obdobne reseni s KVM na CentOS6, existuje neco takoveho nebo je treba rucne poresi konfiguraci vseho?

    Diky za info snad jsem to prilis nesaturoval. FAHA

    Odpovědi

    6.10.2011 14:56 David Karban | skóre: 12 | blog: DK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server vhodny pro virtualizaci
    Zdravím,

    se čtyřmi disky udělejte raději raid-10, místo 6. Bude to mnohem rychlejší, i když s o něco málo bezpečnější (můžou vypadnout dva disky, ale musí to být z různých raid-1). Výkonově to je ale úplně jinde, než raid-6.

    DRBD v režimu master-master možná je, ale složitější je to pak s filesystémem na ni, pokud chcete mít připojené na obou strojích stejné oblasti, tak tam musíte mít clusterový filesystém (GFS2, ocfs). Pokud budete mít v jednu chvíli připojenou oblast jen na jednom serveru, tak je to ok.

    K rozdělení DRBD - raid - lvm 1) Budete muset rozjet clusterované LVM, aby se synchronizovaly změny při manipulaci s volumes. Vše bude muset být z jednoho stroje na druhý, není možné později část oblastí přesunout třeba na třetí server. 2) Umožní to větší flexibilitu, budete moct každou oblast mít na jiný server, na druhé straně bude to náročnější na správu.

    Tedy záleží na Vás, jak Vám to lépe vyhovuje.
    7.10.2011 07:47 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server vhodny pro virtualizaci

    Diky,

    RAID10 me uplne vypadnul z hlavy, cteni bude rychle a jeste se zbavim parity pri zapisu.

    ---

    DRBD v režimu master-master možná je, ale složitější je to pak s filesystémem na ni, pokud chcete mít připojené na obou strojích stejné oblasti, tak tam musíte mít clusterový filesystém (GFS2, ocfs). Pokud budete mít v jednu chvíli připojenou oblast jen na jednom serveru, tak je to ok.

    ---

    Za predpoklady, ze budu pouzivat pouze lvm oddili nad DRBD pro beh virtualnich stroju (tedy zadny oddil s fs, ktery bude pripojeny primo ve fyzickem stroji) tak GFS2 nepotrebuji, uprimne bych se tomuto chtel uplne vyhnout protoze je to trochu divocina.

    7.10.2011 08:20 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server vhodny pro virtualizaci
    K raid10 bych se také přimluvil místo raid6. Z mých zkušeností je dále výhodné dát "systémové" disky na 15k RPM, i když se to prodraží, a systémovou část virtuálů instalovat tam. Virtuály pak mají každý dva disky, jeden na systém a jeden na data.

    Nevím jaký máte plán s využitím těch "jen" 24GB paměti, ale doporučuji na paměti nešetřit a ještě na to poslat KSM.

    Formát qcow2 je brutálně pomalý (a dříve mi to na něm i havarovalo), takže tomu se velkým obloukem vyhnout. Mám dobrou zkušenost s dynamickým rozdělením disku přes LVM a následně pouštět virtuály přímo do těch LV.

    Zálohování běžících strojů neošetříte nijak jinak, než že si zálohu vyřeší každý virtuál sám. I kdybyste udělal LVM snapshot na hostiteli, tak může být zrovna probíhající zápis ve virtuálce a snapshot bude nekonzistentní.

    S migrací nemám přímé zkušenosti. Pokud vím tak migrace se s kvm dá udělat, pokud máte k dispozici konzistentní obrazy disku na obou strojích. Migrace ale není hot standby.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    7.10.2011 10:46 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server vhodny pro virtualizaci

    Diky.

    RAID10 bude, 15k disky by byly fajn, ale neverim ze to protlacim cenove, uz ted je to dost napnute, navic bohuzel by se mi asi tezko vysvetlovalo proc v tech virtualech jsou dva disky lidem, kteri jsou zvykli vsechno davat na 1disk, ale popremyslim o tom.

    24GB pameti jsem prosadil na zacatku, pokud bude potreba dokoupi se, RAM je aktualne levna, Kernel Same Page (KSM) planuji nasadit, pokud na tom pobezi CentOS6 tak to nebude problem je jiz soucasti, deduplikaci bych zabranil velmi rad.

    grep KSM /boot/config-2.6.32-71.29.1.el6.x86_64
    CONFIG_KSM=y

    Zalohovani budu muset resit a prave LVM snapshot mi prisel jako nejsnadnejsi cesta, chapu co jste mi chtel rict, budu o tom premyslet.

    Migrace s KVM urcite jde, videl jsem ji na vlastni oci, bohuzel se se storage na fibre channelu coz je jina liga. Moje predstava je, ze by to melo probihat v mem scenari takto, data jsou online replikovana na druhy uzel a tudiz by na druhem stroji mela byt v tu chvili konzistenni, pri migraci se aktivni uzel pokusi prenest cast pameti VM, nasledne zastavi stroj a prekopiruje zbytek pameri, ktera se mu menila "pod rukama", poto spusti stroj na druhem uzlu, vzhledem k tomu,ze usporadani dat/oddilu je identicke tak by to snad melo jit.

    7.10.2011 18:33 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server vhodny pro virtualizaci
    proc v tech virtualech jsou dva disky lidem, kteri jsou zvykli vsechno davat na 1disk
    Je to běžná praxe...
    grep KSM /boot/config-2.6.32-71.29.1.el6.x86_64 CONFIG_KSM=y
    Jen pro úplnost - to nestačí, je to ještě potřeba zapnout po startu stroje.
    Moje predstava je, ze by to melo probihat v mem scenari takto, data jsou online replikovana na druhy uzel a
    Byl bych opatrný v jakém stavu je stav replikovaného disku ve chvíli kdy se migruje virtuálka. Může být že replikace disku ještě nedoputovala na druhý stroj... ale asi to už někdo nějak řešil? Jinak ten fibre channel je samozřejmě nejlepší řešení. Nebo se prostě na živou migraci vykašlat a akceptovat nějaký downtime.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.