abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (62%)
     (8%)
     (15%)
     (15%)
    Celkem 117 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    30.7.2003 10:26 Čech Antonín | skóre: 17 | blog: CzechTony
    Rozbalit Rozbalit vše W2KPro a Mozilla Firebird
    Nechodí mi odkaz na down. Přidávám jeden: http://www.glftpd.com/files/glftpd-LNX_1.30.tgz
    30.7.2003 13:36 Luboš Michlík | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše W2KPro a Mozilla Firebird
    jj koukam ze ten odkaz je nejaky nedobry dik Orwell
    30.7.2003 14:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše W2KPro a Mozilla Firebird
    sorry. uz je to opraveno.
    30.7.2003 15:10 myxlmynx
    Rozbalit Rozbalit vše sftp via sshd
    OpenSSH podporuje sftp uz od verzie 2.5.0 cez ssh1 aj ssh2, dokonca to zvykne byt default povolene a nastavene. nevidim dovod zhanat a vobec maintainovat na to osobitny server
    30.7.2003 16:20 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše sftp via sshd
    rad bych tuto myslenku take podporil. Jsem toho nazoru, ze se co nevidet zblaznime, kdyz na kazdem servru bude vsechno mozne ale hlavne jinak nainstalovane. Abychom skrz ty stromy nezapomneli na ten les. To prosim neznamena, ze nema nekdo popsat pekny soft. Ale myslet take na to, ze ja to pak musim administrovat.
    31.7.2003 01:54 j
    Rozbalit Rozbalit vše sftp via sshd
    imho sftp sifruje pouze login a prenasena data uz ne.
    31.7.2003 14:49 [e]
    Rozbalit Rozbalit vše sftp via sshd
    Tak to mate hodne spatny 'opinion'. SFTP vyuziva bezneho SSH spojeni, takze je sifrovano vsechno.
    30.7.2003 15:13 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Nejaka free implementace?
    Nebylo by lepsi propagovat (psat o) nejaky svobodny produkt, namisto nesvobodneho glftpd? Pokud to pujde takhle dal, tak se tady za chvili clovek docte o ,,uzasne`` technologii Microsoftu :-(
    31.7.2003 08:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Nejaka free implementace?
    abclinuxu neni politicky webzine. necini nam zadne potize popisovat i komercni produkty.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    31.7.2003 10:06 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    Mno nebylo by lepsi proftpd v kombinaci s openssl? Tohle se mi zda takovy nemastny neslany. Proftpd je myslim jeden z nejlepsich (a taky asi nejbezpecnejsi) ftp serveru pro linuch. Mozna by bylo uzitecnejsi, kdyby se autor zameril na rozjeti proftpd s ssl nez jen na nicnerikajici strucny popis jednoho z dalsich ftpd, kterych se po inetu vali 100ky.
    31.7.2003 11:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    napis clanek take. autorovi vyhovuje tahle kombinace, tak proc nam nepopises v clanku tu svoji?
    31.7.2003 15:41 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    Ale to neni zadny argument...napis neco taky...To je argument doslovna na howno. Diskuze pod clankem je tu proto aby ctenar mohl vyjadrit svuj nazor. Coz sem udelal. Proc bych mel psat nejaky clanek? Kdyz nekdo neco napsal musi taky pocitat s urcitou kritikou ci chvalou...brano vseobecne. Mno a protoze sem ctenar daneho clanku a travim svuj drahoceny cas jeho ctenim samozrejme me rozladi, kdyz po precteni zjistim, ze je to slatanina a v podstate nerekne nic noveho, ale jen popise neco co uz tu bylo v xxx obmenach. To neni nic osobniho proti autorovi...neznam ho. Je to spis navrh ci pobidka pro vytvoreni neceho lepsiho a informativne hodnotnejsiho nez se mu povedlo doposud. Ja vim, ze nejste zadnej vylozeen profi server jako je treba linuxzone ci root, ale i tak by ty clanky nebo prispevky ci jak to nazvat meli mit urcitou hodnotu. Samozrejme nekritizuju soucasnej styl abc....nekdo sem neco hodte..a vsichni budeme radi...spousta clanku nebyla spatna...ale jak vidno vsechno se povest nemuze. Abc je svym zpusoben unikat na cz linux scene...ale chce to v nekterych pripadech nektery veci trochu poupravit...
    31.7.2003 16:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd

    Pominu-li tvoji nevymachanou mluvu, tak... To ani nemel byt argument. Tvuj puvodni prispevek totiz ani nebyl vyjadrenim nejake kritiky. Kdyz reknes "Proc pises o tomhle? Pis radsi o necem jinem.", tak to neni uzitecna kritika clanku, ale pouhe remcani. Takze kdyz jsem na to reagoval tim, abys napsal take clanek, myslel jsem to zcela vazne. Velmi radi dame prostor i popisu jineho reseni. A zvlast pokud jsi presvedceny, ze by bylo lepsi a clanek lepe zpracovany. Ted se ale rozcilujes "Proc bych mel psat nejaky clanek?" Na to je jednoducha odpoved: abys vytvoril, jak pises, "neco lepsiho a informativne hodnotnejsiho".

    Btw, AbcLinuxu neni 'profi server', kdezto linuxzone a root ano. Mas sice pravdu, ze "vsechno se povest nemuze", ale to srovnani me pobavilo.

    1.8.2003 07:39 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    Ne nerozciluju se...nemam duvod. Nevymachanou hubu?...to mi sef rika porad :) Porad tu nekdo spatne chape rozdil mezi ctenarem a autorem. Kdyz se ctenar ozve, ze se mu to nelibi tak je odkazan do...... stylem napis neco lepsiho a neremcej. Ale ja nejsem clovek co pise clanky a ani to nemam v umyslu. Z vaseho pohledu by musel napsat clanek kazdy, kdo jen rekne neco spatneho a ne zrovna pochvalneho o publikovanem clanku...a kdo to neudela je co? remcal??? Rekl bych ponekud nestastny pristup. P.S: nikdo netvrdil, ze je abclinux profi server...k tomu ma daleko.
    1.8.2003 08:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd

    Naopak. Ja chapu rozdil mezi ctenarem a autorem. Musim vsak stale opakovat, ze tvuj puvodni prispevek nelze povazovat za konstruktivni kritiku clanku. Kdyby vysla recenze Redhatu a ty jsi na to reagoval slovy 'Piste radsi o Mandraku', bylo by to podobne.

    Ty nepoukazujes na chyby v clanku, ale rikas, ze by mel byt o necem jinem. K tomu skutecne mohu rict pouze to, ze bys takovy musel sam napsat. Nebo samozrejme kdokoliv jiny. Clanek, ktery jiz vysel, preci nestahnu kvuli tomu, ze je o necem jinem, nez ty bys chtel.

    Na jiz vydanem clanku (tim nemyslim konkretne tento) lze kritizovat mnoho veci: postupy, chyby v reseni, sloh, gramatiku, ... Pokud vsak kritizujes zvolene tema, nejde s tim udelat nic jineho, nez doufat v novy clanek. A protoze jsi iniciatorem te vyzvy, navrhl jsem to hned tobe.

    P.S. Kdyz jsem rikal, ze Abc neni 'profi server', kdezto root a linuxzone ano, tak jsem te parafrazoval. A pobavilo me prave tve srovnani. Abc se totiz s obema temito servery muze smele merit a v mnohem je predci.

    1.8.2003 10:48 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    k...s tou kritikou jsi me Roberte presvedcil...priste budu kritizovat zvolene tema:) (a uz nehcci slovickarit). Mno celkem me zaujala tva skromnost :P co se kvalit ABClinux tyce...podle ceho usuzujes ze "Abc se totiz s obema temito servery muze smele merit a v mnohem je predci."? P.S. ted sem si vzpomel na jedno stare prislovi co mi rikavala babicka....hadej jaky...
    1.8.2003 11:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd

    Jo... znam to, i kdyz ne od babicky... 'samochvala smrdi'. Jenze ja to neberu jako chvalu sebe sama, nybrz celeho tymu vsech lidi, kteri se o ABC staraji, a zaroven take autoru, kteri pro ABC pisi. A protoze jsem presvedcen o tom, ze vysledek je docela dobry, musel jsem se ohradit. Ale jak jsem rekl, ohradil jsem se predevsim proti tomu srovnani. Nikdy nebudu rikat, ze ABC by bylo uz tak dobre, ze by nebylo co zlepsovat. Naopak, jsem si vedom mnoha ovlasti, ktere by potrebovaly zasadne vylepsit, a spolecne se je snazime postupne resit. Nicmene tvrdim, ze ve srovnani s root a predevsim linuxzone bychom obstali velmi slusne. Obsah, design, ... Vim samozrejme, ze takova debata je vlastne nesmyslna, protoze se jedna o velmi subjektivne vnimane veci (a jeste navic jsem prirozene zaujaty), ale nemohl jsem to jen tak prejit a nereagovat.

    31.7.2003 14:26 j3nda | skóre: 14 | ostrava/brno
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    taky se pripojuji :-) k napadu popsat zprovozneni ProFTPd a SSL.
    ___---==~[ uxunilcba | baclniuxu ]~==---__sevrer_pnly_liunx-lkie_hcaricku__/libGDX-rulez-the-W0R7D!___
    4.8.2003 22:59 J.R.
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    Nemuzu nez souhlasit. Anebo alespon link, kde je to uz popsano. J.R.
    nejbezpecnejsi? mily pane, zrejme zertujete :-) proftpd je na tom s bezpecnosti stejne tak blede jako sendmail nebo bind vsem, kteri chteji provozovat opravdu bezpecny a kvalitni ftp server doporucuji pureftpd (http://www.pureftpd.org)
    31.7.2003 19:04 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    tak proc o tom nenapises clanek? Nebo myslis, ze my vsichni mame cas jit na ten link a vsechno se to naucit a si to ozrejmit , zrovna jako jsi to musel udelat ty. To je mrhani energie - a ty muzes neco udelat pro komunitu. Sem s tim popisem. Vsechno ostatni jsou jenom reci.
    1.8.2003 07:45 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    omg:)))))A vsichni budem psat clanky..a potom bude vic autoru nez ctenaru :P
    2.8.2003 13:09 David
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    ty vole tady se uz vazne vsichni zblaznili ... ode dneska namisto "diky za link" kazdemu rikam "neser me s linkem a napis o tom clanek"
    Hm, a co takhle pridat link na seznam bezpecnostnch chyb proftpd za posledni rok? Jinak je tahle pripominka jen placnuti do vody bez jakehokoliv uzitku. Proc ti mame verit? Dokaz to co rikas! :)
    16.9.2005 02:20 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proftpd
    Od spustenia Sargeho mal proftpd 2 chyby a pozri aj dalsie roky. PureFTPd ani jednu. Ja som mal na Woody PureFTPD asi 4 roky bez aktualizacie (ziadna bezpecnostna nevysla). PureFTPd je skustocne ovela bezpecnejsi ako proftpd. Ten clovek vie o com vravi tak to nekritizujte ked sa nevyznate. Vie po CZ i SK a ma super konfiguraciu, podporuje aj SSL prenos priamo. Staci SSL klient napr. gFTP a idete "zabezpecene". http://www.us.debian.org/security/ Toto vsetko sa da u uzivatela nastavit:
    usermod login -f passwd file -u uid [-g gid]
    -D/-d home directory -[c gecos]
    [-t download bandwidth] [-T upload bandwidth]
    [-n max number of files] [-N max Mbytes]
    [-q upload ratio] [-Q download ratio]
    [-r allow client ip/mask] [-R deny client ip/mask]
    [-i allow local ip/mask] [-I deny local ip/mask]
    [-y max number of concurrent sessions]
    [-z hhmm-hhmm] [-m]

    Vyhodil som znaky < a >, lebo tento WEB ma strasne stve tymto blbym pristupom k uzivatelovi. Preco to nemoze ist ako inde naco sa mam zapodievat prepisovanim rucne znakov < a >?, dopisovanie <br/>. K comu je taketo otravovanie uzivatela? Asi na jeho odplasenie.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    1.8.2003 07:12 Luboš Michlík | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    Kdysi jsem se rozhodoval jaky pouzit ftp server. Na chatu jsem se zeptal kamosu co pouzivaji a proc. Vysledkem bylo ze ten pouziva toto ten zas onono. Pak se rozvinula diskuse co je lepsi zda ten ci onen produkt. Nakonec to skoncilo tim, ze kdyz uz se naucili jeden, proc by se meli ucit nejaky jiny, kdyz ten co maji jim poskytuje to co pozaduji. Udelal jsem si z toho zaver. Nainstaluji si jeden z nich a naucim se ho pouzivat, budu-li s nim spokojen necham si ho. Nebudu-li s nim spokojen odstranim ho a nainstaluji jiny. Kupodivu zustal jsem u toho prvniho, protoze mi vyhovuje. Ma jedinou vadu: "Ma dokumentaci pouze v anglictine"! V cestine jsem k nemu nic nenasel. Nasel jsem neco v polstine, proto mi to tak pripada, ze linuxova komunita v Polsku je vetsi a zrejme je linux v Polsku uzivanejsi. Polaci jsou dost velci patrioti a pisou polsky. Tak jsem si rekl proc nenapsat neco pro zmenu cesky pro cesky lidi. Orwell P.s.: schvalne nejmenuji o ktere softy se v chatu jednalo protoze nechci tu jak se to jmenuje tu flameware. ;-)
    6.8.2003 20:14 CYBERLUK
    Rozbalit Rozbalit vše proftpd
    jj Orwe tvrde do nich :-)) Mne anglicke manualy nedalji zadne krece --- ja to vzdycky prekladam z hlavy - proftpd smrdi to se musi uznat --- je to zbytecne slozite a narocne na cas - zatim nejlepsi ftpd co jsem zkousel byl RaidenFtpd pro ***dows :) ehm....no pro linux ten glftpd - zatim cus !
    3.8.2003 01:01 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Problém SFTP
    Rád bych se mýlil, ale při použití sFTP nelze zařídit, aby se mi uživatel nemohl pohyboval v adresářové struktuře jinam, než mu povolím. Jediné, co lze, je rsh, ale to pak zase nejde cd do podadresářů :( Nehledě na to, že pro SFTP musí mít user účet na dané mašince, což je potenciální riziko. Výhodou u SFTP je podle mě existence WinSCP - pro laiky jednoduše pochopitené GUI, žádné wrappery, atd. (BTW šifrují se i data) Nějak mi tu u článku totiž chybí nekomerční JEDNODUCHÉ Win GUI pro tento secure FTP server? Je plugin do TotalCommandru? Asi ne:(
    3.8.2003 20:34 Luboš Michlík | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Problém SFTP
    Nevím nakolik je to nekomercni, protoze jsem zatim necitil potrebu pouzivat GUI pro glftpd. S pouzitim ssh pripojeni k masine s glftpd neni problem se prihlasit k ftp na localhostu a vsechny upravy delat z prikazoveho radku. Ovsem existuji i GUI treba tady http://www.glftpd.at/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=44 Orwell
    3.8.2003 23:29 pavel arnost
    Rozbalit Rozbalit vše Problém SFTP
    pro openssh existuje chroot patch, jestli chcete, muzu Vam ho poslat me znami windows ftp/ssl klienti: a) http://filezilla.sourceforge.net/ b) http://www.coreftp.com/ na http://ftps4tc.sourceforge.net/ (ftp/ssl plugin pro total commander) si budeme muset jeste chvilku pockat :-)
    11.9.2003 16:47 Pepíno | skóre: 20 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Problém SFTP
    No nechci se hadat, ale asi pred 2 mesici jsem videl link na SFTP plugin do TotalCommanderu na jeho strankach. Nepouzivam, takze jsem nezkousel, ale byl tam.
    8.8.2003 21:06 Luboš Michlík | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Problém SFTP
    Nějak mi tu u článku totiž chybí nekomerční JEDNODUCHÉ Win GUI pro tento secure FTP server? Je plugin do TotalCommandru? Asi ne:( Je taky mozne ze jsem nepochopil spravne otazku a ze se milane nepidis po GUI na nastveni glftpd ale pro ftp spojeni pomoci Totalcommanderu. osobne povazuji Total Commander za nejpohodlnejsiho spravce souboru za ktereho jsem ve svete linuxu nasel castecnou nahradu v podobe midnight commanderu. Castecnou protoze neni tak pohodlna jako totalcommander. Osobne pro spojeni se servrem GLFTPD pres SSL Total commandera v prostredi Windows pouzivam. Namisto pluginu siteho namiru pro totalcommander ovsem pouzivam WINSSLWRAP WinSSLWrap ti vytvori na strane windows SSL server ktery bezi na localhostu ke kteremu se pripojis jako jmeno@serverglftdp.domena:port Pokud budes chtit vice posli PM (soukromou zpravu) Hi Orwell P.s.: Nebo by snad bylo vhodne napsat dalsi clanek o tom jak se v MS Windows prostredi nastavuje WINSSL WRAP pro FTP-SSL pripojeni z Total commanderu? ;-)
    7.8.2003 12:23 Milan Keršláger
    Rozbalit Rozbalit vše Proč kvůli SSL glFTPd?
    glFTPd je o ratiech, chatu, extra právech atd (tj. kvůli SSL je to kladivo na komára). Pokud někdo chce skutečně bezpečný, malý, průhledný a výkonný FTP démon se SSL, stačí třeba vsftpd (součást posledních RH nebo http://vsftpd.beasts.org). Výkonný řádkový klient pak třeba lftp (http://lftp.yar.ru, umí stahovaní na pozadí, ve více vláknech atd). O GUI klientech tu řeč již byla.
    8.8.2003 20:51 Luboš Michlík | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Proč kvůli SSL glFTPd?
    glFTPd je o ratiech, chatu, extra právech atd Presne tak prave v tomto je glftpd velmi silny nastroj. Ale krome toho je pouzitelny i s SSL. Ovsem, protoze jsem predtim pouzival verzi 1.25, kde tato moznost spojeni pres ssl nebyla, tak mne u verze 1.30 moznost SSL spojeni zaujala natolik, ze jsem ji zminil jakoby hlavni prednost glftpd. Orwell
    4.6.2004 19:18 Pat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč kvůli SSL glFTPd?
    Nic proti... ale me se nepodarilo rozdejchat Implicit SSL na tom serveru.. kdyz se se chci pripojit bez SSL, tak to pise: User XXX acces denied. Use secure acces Login failed Ale at zkousim Implicit SSL, Auth SSL, TLS, tak najede akorat hlaska: Negotiating SSL/TLS session Connection failed (Connection lost) a smitec.. nevite nekdo co s tim? Kde by mohla byt chyba?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.