abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: rozdiel iptables a shorewall

    31.12.2012 09:45 Mike Stuffel
    rozdiel iptables a shorewall
    Přečteno: 429×
    Dobry den,

    uz dlhsi cas sa zaoberam iptables a shorewall-om, no nechapem niektorym veciam. Samozrejme viem ze iptables a shorewall sluzia na ovladanie NetFilteru v jadre, Rad by som sa teda na niektore veci opytal. Za prispevky/usmernenia vopred dakujem.

    1. Preco musia fungovat ako demoni, nestaci nastavit netfilteru pri starte alebo pri zmene pravidiel?

    2. Aky je hlavny rozdiel? oboje robia rovnaku vec. Snad asi najvacie roziel vidim,ze shorewall ma konfiguraciu roztrusenu po asi 30 suboroch, kdezto iptables-save mi ju pekne ulozi do jedneho suboru

    3. Ak su nainstalovane aj iptables aj shorewall odkial sa konfiguracia nacita ako prva? Zo shorewallu alebo z iptables.

    4. Ked shorewall aj iptables robia to iste - namazovanie NetFilteru. Ono sa hovori, ze ked dvaja robia to iste vysledok nie je ten isty. Aky je vlastne rozdiel?

    Dakujem.

    Odpovědi

    31.12.2012 10:52 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rozdiel iptables a shorewall
    1. Ani iptables a ani shorewall nie sú démoni (pri spúšťaní systému len načítajú uloženú konfiguráciu a hneď sa aj ukončia).

    2. Shorewall používa viac súborov kvôli prehľadnosti (a nakoniec všetko skončí aj tak v tom iptables-save).

    3. Záleží to od poradia pri spúšťaní (ale predpokladám, že normálne sa bude shorewall spúšťať až po iptables).

    4. Shorewall ku svojej činnosti používa aj iptables a je to viac-menej len nadstavba nad iptables (shorewall používa ku svojej činnosti ešte pár ďalších sieťových programov).
    1.1.2013 14:04 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rozdiel iptables a shorewall
    Viz vejs - shorewall je pouze nadstavba iptables, ktera by (pry) mela zjednodusovat a zprehlednovat nastaveni firewallu. Moje osobni zkusenost je opacna - neustale mi to vsude mozne cpalo pravidla, ktery sem tam nechtel ... takze nakonec sem skoncil u komentovanyho scriptiku primo na iptables.

    ten "demon" nedela nic jinyho nez iptables-restore pri startu systemu
    blami avatar 1.1.2013 17:47 blami | skóre: 29 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rozdiel iptables a shorewall
    1/ ani shorewall ani iptables nejsou demon, jsou to tzv. oneshot servicy - tj. pusti se kdyz na ne dojde rada, nebo kdyz je chcete restartovat, nastavi co se po nich zada a nasledne se ukonci.

    2/ nevim jestli je na miste srovnavat tyhle dva nastroje. Ackoliv oba slouzi jako manipulatory pro nastaveni netfilteru (a v pripade shorewallu i par dalsich veci) jde o trochu rozdilny pohled na vec. iptables, popr. ip6tables je ciste user interface k funkcim poskytovanym netfilterem. Je to primocary nastroj, kterym toho schopny clovek nastavi nejvic, protoze ma volne ruce a muze delat cokoliv a neschopny se s nim snadno streli do nohy (pripadne svuj stroj, kdyz zapomene na nejake implicitni pravidlo atd.) Oproti tomu shorewall (popr. shorewall6) je zamysleny jako robustni nadstavba nad iptables a par dalsich nastroju, ktery ma ulehcit spravu firewallu.

    Co se shorewallu tyce, jde v zasade o skript, ktery precte soubory v "lidsky" citelnych konfiguracnich souborech, kde se mimo jine pracuje s nejakou konzistenci typu sitove zony, aliasy atp., coz jsou veci ktere v iptables nejsou, protoze tam nepatri a administrator by si je mel drzet v "externi" pameti, a pak na zaklade toho vygeneruje pravidla do iptables ktera pres iptables nastavi. Jak jiz tedy bylo receno, je to nejaka nadstavba iptables.

    Shorewall ma spoustu vychytavek ktere umoznuji resit spolecne s firewallem napr. klasifikaci paketu, uctovani atd. Velka vyhoda je taky v tom, ze se vysledna sada pravidel mnohem snaz audituje nez nastaveni iptables. Shorewall umi taky zajimavou vec a to je nastavovat firewall vzdalene (tj. na jednom stroji si vytvorim konfiguraci pomoci nejakych promennych a pak ji rozdistribuuji na vice stroju).

    3/ typicky chcete jedno z toho vypnout. Pokud bude nainstalovano oboji a oboji povoleno budou se pravidla "bit" a i tak otazku nelze odpovedet, protoze pokud bude prvni radek ve skriptu s iptables "vsecko vylejt" tak pochopitelne konfigurace iptables prebije pravidla nastavena shorewallem (ten mimochodem "vsecko vylejt" dela implicitne pri kazdem spusteni). Obecne plati ze pokud uz ma nekdo shorewall, tak ma vypnute spousteni iptables a nebo ho boli hlava.

    4/ shorewall netvori pravidla 1:1 ale stavi pomoci iptables takovy "framework" pravidel kam se dobre promitnou vase pozadavky. Da se rict ze nastaveni netfilteru vytvorene shorewallem bude podstatne slozitejsi nez to ktere si sam vytvorite pomoci iptables, ale navenek to bude fungovat stejne.
    1.1.2013 23:01 Mike Stuffel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rozdiel iptables a shorewall
    moc dakujem za prispevky uz mam v tom jasno.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.