abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Ubuntu server

    10.1.2015 12:15 Kejby
    Ubuntu server
    Přečteno: 843×
    Zdravím ve spolek, rád bych se zde zeptal na pár věcí okolo ubuntu serveru. Dostal se mi do ruky starší pc a chtěl bych z něj udělat domácí server na zálohování dat z windows a ubuntu, následně i přehrávat například fotky či filmy na mé chytré televizi a stahovat data z p2p sití. Jde mi o to jestli to nebude problém všechny tyto funkce zprovoznit. Vím, že na sdílení souborů pro windows se běžně používá samba a na p2p sítě je nějaký program taky, ale jde mi o tu televizi půjde to s tou sambou taky? ještě bych se chtěl zeptat na to jakým způsobem se dá do serveru přihlašovat, abych ho mohl z mého pc na kterém je ubuntu pro stolní pc nejlépe zpravovat? server bude připojený pres router (DHCP). Budu rád když se něco víc dozvím, přemýšlím jestli si nemám sehnat knížku o ubuntu serveru, jelikož jsem nějaké návody na internetu našel, ale jsou určené pro starší distribuce. Pokud mi tady někdo k tomu sdělí více budu jedině rád. jsme začátečník, ale chtěl bych se s tím nějak rád poprat. Děkuji předem za odpovědi

    Odpovědi

    10.1.2015 23:55 VK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Dočkat se odpovědi znamená zadat otázku tak, aby se dala jednoduše zodpovědět... Ale aspoň částečně: Pro multimediální centrum Tvheadend nebo MythTV backend. Přístup na server pomocí SSH, případně pomocí Webmin přes web, Tvheadend má webové rozhraní a jako frontend použít Kodi, MythTV - to začátečník asi nerozchodí, jinak má svůj frontend, nebo se dá použít Kodi.
    12.1.2015 16:52 Kejby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Děkuji za typy. Podívám se na to vše a dotáhnu to do konce. Ještě se omlouvám i kolegovy tady po vás co psal, snažil jsem se problém nastínit co nejvíce a všeobecně, jen abych se dostal více do obrazu.
    Jendа avatar 11.1.2015 00:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Jde mi o to jestli to nebude problém všechny tyto funkce zprovoznit.
    Technicky to jde celkem snadno, jestli to bude problém pro tebe, to nevíme :)
    ale jde mi o tu televizi půjde to s tou sambou taky?
    Jak to máme vědět? Třeba moje televize Sambu určitě neumí (má vstup pro anténu a pro kompozit :), nějaké to umí. Tak to prostě zkus.
    ještě bych se chtěl zeptat na to jakým způsobem se dá do serveru přihlašovat, abych ho mohl z mého pc na kterém je ubuntu pro stolní pc nejlépe zpravovat?
    Jednoznačně SSH, jiné možnosti snad ani nejsou.
    přemýšlím jestli si nemám sehnat knížku o ubuntu serveru
    Spíš bych si sehnal knížku o Linuxu obecně, pokud s ním vůbec neumíš. Třeba Linux - Dokumentační projekt. Dá se dokonce stáhnout česky, zdarma a legálně.
    jelikož jsem nějaké návody na internetu našel, ale jsou určené pro starší distribuce
    Buď jsi špatně hledal nebo ta věc bude +/- stejná jako před pár lety.
    12.1.2015 16:50 Kejby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Děkuji za odpověď a typy. Určitě nejsme nejzdatnější v linuxu, ale co se týká mého ubuntui na notebooku, tak jsem vše snad vyřešil až na dva dotazy, které jsem tu pokládal. Určitě si knížku stáhnu a kouknu na ní.
    12.1.2015 09:52 JSOB | skóre: 17 | blog: JSOB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Presne o necem takovem ted premyslim a pomalu to zacinam skladat dohromady ve virtualu. Pro me bude zakladem klasicky LAMP server na Ubuntu 14.04 nebo Debian. Doinstaluji mu nejake lehke graf. prostredi. Asi XFCE + cairo dok na jednoduche spousteni dalsich veci. Na server bych chtel dat nasledujici soft. komponenty. Open Media Vault - uzivatele, zalohy, samba, FTP atd. - ma prehledne web rozhrani pro spravu. TVHeadend server - streaming TV do vlastni site. Taky ma dobre web rozhrani. Redmine - pouzivam pro soukrome ucely. Jen mi Vadi aktualizace verzi. Nevite o necem podobnem jen v PHP? Kodi/XBMC - prehravani vseho mozneho a nahravani TV. Vzdaleny LOG server Jdownloader - stahovani Nejaky DLNA server (Serviio, Twonky, MiniDLNA) - ale mozna zbytecnost, kdyz to muze prehravat samotny server.

    Na spravu muzes pouzit SSH, VNC nebo pro zacatecniky je dobry WEBMIN. Umoznuje ti pres prehledne web rozhrani spravovat takrka cely server. Neni vsemocny, ale hodne v zacatku pomuze. Urcite nainstaluj a vyzkousej.

    Ja ted neco takoveho jedu na Raspberry + NAS, ale vykon toho Raspberry neni nic moc. Ale da se s tim zit, kdyz NAS je zvlast. Jako desku na takovyto server bych videl idealni http://www.czc.cz/asrock-q1900dc-itx-intel-j1900/153620/produkt Porad mi Vadi ta vyssi spotreba. Kdyby na desky ARM typu Cubieboard2 a Banana byla lepsi soft. podpora bylo by to idealni i se spotrebou. Ale bohuzel. Byt tebou tak bych zacal tim ze si nainstaluji Ubuntu/Debian server a zacal necim jednodussim. Treba to KODI/XBMC a postupne to skladal dohromady. Knizku nevim. Pokud si Linuxem nepolibeny tak snad ano. Ale na to co ty potrebujes je na netu navodu az az. Pokud ti neco konkretne nepujde tak se zeptej tady nebo na jinem foru. Hlavne se nebat a zacit. :-)
    12.1.2015 19:34 VK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Zkoušel jsem MythTV a Tvheadend v KVM virtuálu, ale nevím, zda je možné to zprovoznit. Použil jsem DVB-T USB TV dongle, ale myslím, že USB passthrough je zřejmě příliš pomalé. I když šlo ladit stanice a vše se zdálo OK, tak přehrávání ani nahrávání nechodilo. Stejně tak Raspberry PI s DVB-T USB TV dongle s jedním tunerem relativně dobré, ale s dvojitým tunerem nepoužitelné.
    13.1.2015 08:56 JSOB | skóre: 17 | blog: JSOB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Diky za reakci. Myslel jsem ze narazim na problem z USB ve virtualizaci a diky ze jsi mi to potvrdil. Aspon se nemusim snazit. :-) TVHeadend pak doplnim az na nativnim hardware. U raspberry bude asi problem se sdilenym USB. Je to fakt na houby. Pritom podle me existuji ARMove desky (viz. vyse) co by to daly. Ted Cubieboard chystaji se ctyrjadrem, ale zas tam nedali SATA port. Ti cinani jsou snad zhuleni. na predchozich verzich CubieboarduNavic o podpore jako raspberry si muzem jen nechat zdat. Mam cubieboard2 a nahodil jsem na nej Cubian a Cubiezz. Obe distribuce zaslouzi pochvalu. Jdou prehravat HD videa ve VLC i po siti. Ale pak nahrajes z repozitaru XBMC a tam nejde hardwarova accelerace. :.-( Navic je tam stare jadro. Je to proste skoda no.
    13.1.2015 14:39 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Dej si bacha na verzi jadra, nez zacnes jasat. Ja se taky radoval, ze misto raspberry pi pouziju na DVBT dongle s tvheadend rychlejsi banana Pi a ti koko-i tam maji naprosto zastarale jadro. Takze deska ani nerozhybe DVB dongle. Mozna by nejaky staaaaaricky behal, ale proc to trapeni, kdyz novejsi kernel jede se vsema jak po masle?

    Ty armove desky jsem vzdal, je to strasne moc trapeni s nejistym vysledkem. To se "vyplati" jen tomu, koho to opravdu bavi a neceka od toho zazraky do druheho dne. Takze na seriozni nasazeni radeji x86 desku, i kdyz je to drazsi a vice to zere, pokud ma Vas cas nejakou cenu, dokazete si to jiste spocitat :-)
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    14.1.2015 08:19 JSOB | skóre: 17 | blog: JSOB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Ja psal v prispevku ze to ma stare jadro. :-) Muj USB DVB-T tuner potrebuje 3.10 a vyssi. I z toho duvodu jsem to jako domaci server s XBMC odpiskal. Je to skoda. Treba ta Banana na takovou vec ma potencial. Myslim ze jsme se uz o tom v nejake diskuzi bavili. Svuj Cubieboard2 nastesti vyuziji jinde. Zatim ziju s Raspberry, ale pokukavam po tom Asrocku. Kdyz pocitam ze to bude zrat prumerne 20W (sice borci psali i mene, ale moc tomu neverim) tak se vlezu do litru za rok pri provozu 24/7. Coz neni takova hruza za sluzby co mi poskytne. Uvazuji ze bych system hodil na flash disk a data na 2,5 disk. Takze jak budou nejake chechtaky navic tak do toho asi pujdu. Skoda ze podobnou desku nedela Gigabyte. Asrock byl sveho cas dost problemovy.
    14.1.2015 13:56 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    zkoukni Gigabyte Brix, taky J1900 a oproti te Asrock desce to ma uz adapter, case, wifi+bw...
    15.1.2015 08:37 JSOB | skóre: 17 | blog: JSOB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Diky za tip. To vubec nevypada spatne. A ta cena je taky dobra kdyz vemu ze je to komplet. Me na tom vadi dve veci. Nema to DVD mechaniku a malo USB. Deti jeste DVDcka pouzivaji a k tomu bych musel dat USB mechaniku. Pak to ma pro me malo USB portu. Chtel bych tam dat vice DVB-T tuneru. Na kazdy multiplex zvlast at se nehadame. :-) Da se asi dat HUB, ale je to zas dalsi krabicka. Myslim ze moznosti s tim vice kombinovat ti poskytne jen normalni case a das si tam co chces. Ale fakt diky tohle jsem od Gigabytu neznal a pro nekoho to jako usporne PC muze dobre slouzit za ty prachy.
    15.1.2015 21:16 VK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    Třeba Evolveo Venus obsahuje dva tunery, takže se ušetří polovina USB portů, a rozbočky na koax..
    16.1.2015 00:50 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    tak muzes k tomu prikoupit tohle hodne-in-1 :-D
    16.1.2015 21:19 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu server
    To je sranda, vzdycky, kdyz to clovek spocita, tak se nakonec dostane na cenu klasicke miniITX sestavy se vsim vsudy. Proste zatim levna (<3000CZK) a KOMPLEXNI cesta, jak postavit htpc kombinovane s malym NASem neexistuje.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.