abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 869 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Smartdrv v lunixu

    5.9.2003 12:25 Luděk Novotný | skóre: 3
    Smartdrv v lunixu
    Přečteno: 87×
    Zdravim, potreboval bych vedet zda je ve FreeBSD 4.8 (ale i obecne v unixu ci linuxu) potreba aktivovat neco jako v dosu smartdrv? pri praci s vetsim mnozstvim souboru (napr rozbalovani archivu...) system vykazuje priznaky jako v DOSu bez smartdrv, rozbalovani je cim dal tim vic pomalejsi....

    Odpovědi

    5.9.2003 12:48 ivok
    Rozbalit Rozbalit vše Smartdrv v unixu
    Filesystémy používané pod linuxem jsou většinou "smart" sami od sebe... Můžete zkusit používat nějaký jiný, který se pro váš konkrétní účel hodí víc, ale spíš bych řekl, že nemáte zapnutý DMA přístup na disk nebo něco podobného... O čem se vlastně bavíte? Máte stovky, tisíce, miliony,... souborů? Velikosti řádově kb, MB, GB, ... ? A co vlastně dělá takové SMARTDRV pod DOSem ... ? :-)
    5.9.2003 12:53 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Smartdrv v lunixu
    To jsi mě rozesmál. Smardrv byla vyrovnávací paměť, toto je v unixech nedělitelnou součástí jádra systému už přes 20 let. Linuxová implementace je považována za jednu z nejlepších, takže chybu hledej někde jinde.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    5.9.2003 14:40 Luděk Novotný | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Smartdrv v lunixu
    Aha, tak pardon ze nejsem takovy ultraprofesional jako vy a z nevim ze je to v jadru implementovano. Nicmene DMA prenos zrejme zapnuty nemam, nevim jak jej zapnout. Bavime se radove o desitkach az stovkach MB.
    5.9.2003 14:53 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Smartdrv v lunixu
    hdparm -d1 -c1 /dev/hda a otestovat rychlost hdparm -tT /dev/hda cao
    5.9.2003 20:59 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Smartdrv v lunixu
    ve chvíli, kdy je těch dat řádově tolik co máš RAM (píšu řádově, přesně to dost závisí na okolnostech), tak se samozřejmě přestanou cacheovat (není kam) nebo se spíš vyhodí z cache dřívější data, podle situace... je jasné, že to pak hrabe na disk víc smartdrv, pokud si vzpomínám, také neuměl zacacheovat větší množství dat, než kolik se vešlo do cache ;-)
    5.9.2003 23:31 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Smartdrv v lunixu

    no jestli nejde zase o znamou vlastnost 2.4+ rady, kdy se jadro snazi proste naplno vyuzit moznosti hardware.
    a kdyz ma pocitac 512M ramky a celou dobu bezi proces kterej pracuje se soubory, tak proc by tu ramku celou 512M nemela postupne sezrat cache? (nemela? ale to vi jen program jak s temi soubory bude zachazet - viz kecy ke konci)

    jenze pak jeste bezi na pozadi procesy, jejichz data se postupne vyswapovavaji nebo zahazuji spustitelny stranky z tech aplikaci z pameti (kdyz je original na disku) protoze nebyly zrovna pouzity a pokud je swap na stejnym fyzickym zarizeni, jako ty soubory, nebo binarky spustenych procesu, tak se to podepise na vykonu tim, ze to zacne zbesile seekovat kvuli swapovani nebo natahovani stranek z disku do pameti, protoze proste cache je naprosto neuveritelne nenazrana sfine v techdle jadrech.

    ale cely problem neni v jadru, ale v tom, ze jadro predbehlo vetsinu programu v implementaci alokacnich strategii, ktery vyhovuji moznostem posixu, ale programy nevyuzivaji korektnich nastaveni napoved jadru podle posixu.

    jadro proste nedokaze vestit z kristalove koule, ze nema cachovat archiv, ktery chcete rozbalit, protoze ho proste prectete jednou a dost a misto toho kdyz nedostane nakopnuti v podobe parametru k open() bude cachovat cteny bloky archivu, ktery sezerou pamet na ukor vseho ostatniho.

    typicke problematicke programy na kterych se to projevi v cele sve krase - mplayer a soubory s opravdu velkym bitrate, tar, rsync, cp, a mnoho dalsich... a kde je problem? blbe se hada do budoucna, jestli zahazovat stranky cache, ktery mozna nebudou pouzity nebo jestli zahazovat zbytek nebo swapovat...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.