abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: úplný blbec, začátečník

    30.10.2015 17:37 vasek3 | skóre: 8
    úplný blbec, začátečník
    Přečteno: 1208×
    Prosím poradí někdo po "lopatě" s čím se potýkám ? 1. asi jsem nějak něco odstranil z ubuntu 14 a nejde mi nainstalovat free EAGLE. 2. jak jednoduše bych opravil či naistaloval ubuntu 15.

    Prozatím vše .

    Díky za ochotu ( pro upřesnění - je mi skoro 70)

    Vašek

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    30.10.2015 17:48 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    30.10.2015 18:38 VK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Pokud nemáte nějaký vážný důvod, bude lepší zůstat u Ubuntu 14.04 LTS, které je odladěné a ještě bude nějakou dobu podporované. Teď jsem koukal na cadsoft.de , a nenašel jsem anglickou verzi stránek, což mne trochu zarazilo. Nicméně třeba tady se dá najít postup. Nevím, jestli umíte anglicky, pokud ne, máme překladač google... Ale ten návod je myslím použitelný i bez toho.
    Jendа avatar 30.10.2015 19:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    a nejde mi nainstalovat free EAGLE
    Tak si představ, že sem přijde nějaký genius a tohle si přečte. Co ti má poradit? Neuvedl jsi vůbec, co jsi udělal, a jak se „nejde nainstalovat“ projevuje.
    jak jednoduše bych opravil
    Záleží na tom, co se tam stalo.
    či naistaloval ubuntu 15
    sudo do-release-upgrade
    30.10.2015 22:36 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Vašku, kvůli hloupému nadpisu "úplný blbec, začátečník" ses připravil o normální odpovědi. Kdybys ten dotaz nazval "Jak nainstaluji Eagle?" tak bych ti odpověděl už odpoledne. Jenže mě ani nenapadlo takový dotaz ani otevřít.

    Tedy po lopatě. V konzoli napiš příkaz:
    sudo apt-get install eagle
    Na otázky, zda má instalátor nainstalovat i závislosti můžeš odpovědět entrem. To je vše, co musíš pro instalaci Eagle udělat.

    Pokud to nebude fungovat, označ chybovou hlášku levým myšítkem a prostředním ji vlož sem. Budeme alespoň vědět, proč to nefunguje.

    Doporučuji ponechat Ubuntu 14.04 LTS nejméně dalšího půl roku. V dubnu má vyjít verze 16.04 LTS, tedy opět s pětiletou podporou. Pokud si mezitím chceš vylepšit systém, napiš tyto dva příkazy v tomto pořadí:
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    Provede se tím aktualizace. Je možné, že to děláš, ale neuvedl jsi to.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    31.10.2015 09:24 vasek3 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Děkuji za odpovědi. Doplním situaci. První instalace eaglu 6.5.0 mám nainstalovanou a je plně funkční. Chtěl jsem nainstalovat poslední verzi eagle-lin32-7.4.0 a po spuštění ztmavne okno a když tak 15 min vydržím tak se rozsvítí a pokud ho nechám asi 2 hod tak mi to píše chybu ( tu si již nepamatuji ) a zůstane tam původní verze (proto si myslím, že je tam nějaká chyba a chtěl jsem přejít na 15) . Jinak aktualizuji pravidelně.

    Díky Vám všem! Vašek

    31.10.2015 17:06 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Tohle mělo být napsáno v úplně prvním příspěvku, ušetřili bychom čas a pár zmatků.

    Zde je standardní postup, opět polopatě:
    sudo add-apt-repository ppa:jorik-kippendief/eagle
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    
    Právě jsem to vyzkoušel u sebe. Nainstaluje se Eagle 7.2.0 a je funkční. Nahradí původní verzi 6.5.0.

    Na stránce Jorik Jonker: Packages in “Eagle CAD” je uvedeno, že verze 7.4.0 je určena pro Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet). Nemyslím si, že mezi nimi bude takový rozdíl, aby to stálo za upgrade distribuce na devítiměsíční verzi. Určitě bych raději zůstal na Ubuntu 14.04 s pětiletou podporou.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    1.11.2015 17:08 lisak31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Mnohokrát Vám děkuji!!! Podařilo se. Pokud bych mohl ještě obtěžovat , píše mi to nějaké chyby. Chybná hlavička [IP:217.31.202.63.80] na několika řádkách. Také mi to píše : Selhalo stažení http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/trusty/multiverse/i18n/Translation-cs_CZ chybná hlavička [IP:217.31.202.63.80].

    A do třetice - Při spouštění Ubuntu mi píše : nenalezen diskový oddíl Původně byl linux nahrán na hlavním disku a vzhledem nedostatku místa jsem pořídil další pevný disk a linux na něho nahrál. Někde si asi pamatuje původní cestu..

    Omlouvám se, jsem začátečník. Linux mi nahrával kamarád.

    Děkuji za velkou ochotu. Vašek
    1.11.2015 18:39 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Zřejmě ještě není hotova česká lokalizace. Tyhle vývojové verze mívají své mouchy a lokalizace se řeší až naposledy. Prostředí v angličtině však určitě fungovat bude.

    Přidávání dalšího disku je práce pro mírně pokročilého uživatele, který musí nejen přetáhnout potřebná data z původního disku na nový, ale udělat i patřičný záznam do /etc/fstab Pokud však systém naběhne i přes tuto hlášku, nejspíš v tom konfiguračním souboru pouze něco přebývá a je možné to ignorovat.

    Chybný zásah do /etc/fstab může znemožnit standardní bootování, proto se s ním musí zacházet opatrně. Pomocí příkazu
    sudo fdisk -l
    se dá vypsat seznam všech dostupných diskových oddílů. Je dobré si ty údaje poznamenat nebo i vytisknout. Podobný výpis (s odlišným obsahem) se dá získat příkazem
    ll /dev/disk/by-id/
    Potom se dá zakomentovat řádek (odvážnější ho rovnou smažou) v /etc/fstab, který obsahuje záznam o starém disku, který už není přítomen.

    Opakuji, že se jedná o nebezpečnou operaci a pokud si člověk není jist, měl by to přenechat zkušenějšímu.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    1.11.2015 20:09 lisak31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: úplný blbec, začátečník
    Děkuji za konverzaci , ukazujete mi, pro mne trošku obraz o Linuxu. Ono to nějak nešlo. Část disku pro linux byla vyčerpána a nedal se vůbec spustit. Ptal jsem se proto , že občas mi to hlasilo chybu. To je jasné, budu i nada ále ignorovat. Díky. Vašek
    1.2.2019 20:11 vasek3 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Opět potřebuji pomoc , Gimp 10
    nainstaloval jsem , pro mne hodně složité, GIMP 10. Na konec se mi to nějak povedlo, ale nedaří se mi otevřít soubor ve složce media . Poradíte mi ? Díky. Vašek

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.