abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: RaspberryPi jako wifi router - traffic shaping

    17.8.2016 22:48 funnyman
    RaspberryPi jako wifi router - traffic shaping
    Přečteno: 462×
    ahoj, používám RaspberryPi (Raspbian Jessie) jako 3G > Wifi AP pro 15 klientů. Ano, zní to děsivě, ale vyplývá to z podmínek zastrčené anglické farmy bez broadbandu. Lidi to stejně používají jen na počasí, mail a objednání letenek.

    Protože na tom mobilním připojení ale je datový limit a někteří lidé mají bohužel Windows 10, která žerou data ve velkém a bez optání, anebo se lidi zapomenou a jdou si pouštět hudbu na youtube, chtěl bych to připojení nějak omezit. Poraďte mi prosím, co by bylo jednoduché a funkční. Stačí mi název a stručný popis, zbytek si dohledám v manuálech.

    1. jsem uživatel linuxu začátečník. sestavení raspberry tak, jak jsem výše popsal, považuji za nečekaný úspěch, vzhledem k mým linuxovým zkušenostem.

    2. traffic shaping jsem nikdy nikde nepoužíval

    3. struktura je taková, že raspberry dělá NAT, klienti jsou v podsíti za ním a na internet jdou přímo, anebo všechna data router <> operátor posílám přes VPN, abych mu ztížil možnost odhalení (nemuselo by se mu líbit, že to je pro 15 lidí). VPN končí v čechách u mě doma na mikrotiku.

    4. Rád bych to omezení provedl ne na IP adresu klientů, ani na MAC adresu klientů, ale nějak plošně na všechny.

    wifi běží přes hostAP.

    Díky

    Odpovědi

    Jendа avatar 18.8.2016 00:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RaspberryPi jako wifi router - traffic shaping
    18.8.2016 00:26 franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RaspberryPi jako wifi router - traffic shaping
    ahoj. Máš mikrotik, můžeš to nastavit na něm, je to jednodušší.

    Všechny pakety můžeš označit na Mikrotiku (/ip firewall mangle) a pak pošleš do shaperu (/queue tree) a zvolíš typ "Stochastic Fair Queuing", který rovnoměrně rozdělí označkovaná spojení (tedy ne podle IP, klient když začne používat více spojení může si více ukousnout).

    Na linuxu se to dělá příkazem tc shaping(qos), respektive možná tc-sfq, ale nikdy jsem to nedělal, ale mělo by jít nastavit totéž přes iptables. Na linuxu se iptables musí zapsat do konfiguráku, který se spustí při startu, na mikrotiku se uloží automaticky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.