abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (9%)
     (16%)
     (12%)
    Celkem 104 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Dotaz: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole

    24.1.2017 12:48 Karlos
    Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Přečteno: 406×
    Ahoj, měl jsem raid5 ze 4 disků a přidával jsem další 3 za současné konverze na r6. Ono by to asi dopadlo dobře, kdyby nezačal odcházet jeden ze stávajících disků. Raid ho nevykopnul. mdstat se zastavil na 99,9%, synchronizované bloky všechny, ale systém zatuhnul a musel jít natvrdo. Pole se mi podařilo sestavit degradované v plné velikosti až po odpojení toho disku, ale xfs se nepřipojí, nejdřív hlásil chybný superblock, xfsrepair ho asi opravil, ale pořád to chce vyčistit strukturu či co. Prý může pomoct xfs_repair -L, ale toho se bojím. Taky to samozřejmě může být úplně v čudu, jestli tam ten vadný disk naposílal kraviny. Nějaký nápad, co zkusit? Zálohu toho důležitého mám, ale je to velké pole a kdyby se povedlo vycucat všechno, nebudu se zlobit.

    Odpovědi

    24.1.2017 14:19 trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    -L čistí log, bez toho xfs_repair odmítne pracovat

    ale lepší by bylo prvně zkusit mount -o ro

    potom případně i rw a hned zase odmountovat, při tom mountu totiž ten log bude zpracován, při tom xfs_repair -L bude jen zahozen

    jestli žádný mount neprojde, tak -L je jediná další volba

    a potom xfs_repair bez ničeho
    24.1.2017 20:49 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Tak zatím jede xfs_repair -L dalších 20 hodin. Přimountovat nejde s žádným parametrem, píše "struktura potřebuje opravu". Když to nepůjde, je reálná možnost použít photorec, nebo něco jiného? předpokládám, že bych potřeboval těch 9TB co byly data, takže asi půjčit disky od někoho...
    24.1.2017 21:15 Trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Jestli to -L jede 20 hodin, tak bude něco špatně, tak rozbitý xfs jsem ještě neviděl

    Po opravě u xfs bývá dost věcí na místě a někdy hodně v lost+found, jen ti zmizne název souboru

    Jestli i po následným xfs_repair bez L to nepůjde přimountovat, tak phororec a alespoň něco z toho dostaneš
    24.1.2017 21:25 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Mno bez L to jelo 200MB/s, projelo to teda asi celých 15TB i když jsem ho ještě neroztáhl. Sem tam to našlo další superblock, ale že prý je taky špatný. Mám pocit že to domrvil ten odcházející disk. Díky za zájem, zítra dám vědět
    24.1.2017 23:03 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Na hodně souborech (10 mil+) si xfs_check/repair berou hodně paměti. Pokud je swap na normálním disku, téměř se zastaví. U mně bylo řešením dát swap na ssdčko a za pár hodin dojel.Samozřejmě je možné, že při tom zlikviduje spoustu souborů/adresářů, které byly nabořené.
    24.1.2017 23:38 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Soubory byly spíš velké, prostě domácí storage foto, filmy, hudba, dokumenty... Swap nemám, 8GB ecc, zabráno 1,4GB se vším všudy, 4GB cached. Limitem bude rychlost toho pole, která je jinak více než uspokojivá. Už jdu shánět disky na ten photorec - nebo to jde jinak? třeba vybrat adresáře, nebo jen zjistit jestli to půjde?
    25.1.2017 07:08 Trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozpadlé xfs po zvětšení raid pole
    Photorec vyčuchá soubory nějakýho typu, třeba jpg jdou dobře. Teoreticky by šlo nechat hledat vždy jeden typ, ale asi je lepší vzít velkej disk a vše naráz. O adresáře a jména souborů bohužel přijdeš, tak se ten photorec dělá až když fs nejde opravit a připojit.

    Taky photorec neumí fragmentovaný soubory, ale těch nebývá moc. Záleží no, kdybys býval pouštěl xfs_fsr defragmentaci, tak skoro žádnej :)
    25.1.2017 13:01 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Změna taktiky
    Tak jsem xfs_repair -L vypnul, nevypadalo to nadějně. Testdisk našel partišnu, ale do xfs že prý nejde. Photorec jsem vyzkoušel a ten začal sypat soubory, takže to by pomohlo. Otázkou je, kde vzít disky na restore. Proto se ptám tady: nenašel by se někdo s kapacitou na půjčení - max týden? Jižní čechy, ale dá se domluvit. Na menší odměnu by prostředky taky byly...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.